О   Б И Б Л И О Т Е Ц И   М А Т И Ц Е   С Р П С К Е  


ДОБРОДОШЛИЦА
  
NAZAD NA OSNOVNU STRANICU > > >
 

  ДОБРОДОШЛИЦА
  УПРАВНИК БИБЛИОТЕКЕ
  ИСТОРИЈСКИ ПРЕГЛЕД
  БИБЛИОТЕКА ДАНАС
  ОДЕЉЕЊА
  МЕЂУНАРОДНА САРАДЊА
  ЈАВНЕ НАБАВКЕ
 
В Е С Т И
 
     
   
     

РАДНО ВРЕМЕ БИБЛИОТЕКЕ

Библиотека Матице српске од 26. новембра ради са корисницима радним данима од 8 до 16 сати, до даљњег. Суботом радимо од 7,30 до 13,30. О изменама радног времена бићете благовремено обавештени.


ИЗЛОЖБА О ПАВЕЛУ ЈОЗЕФУ ШАФАРИКУ

Поводом обележавања 225 година од рођења писца, историчара, етнографа, филолога и лингвисте словачког порекла Павела Јозефа Шафарика (Кобељарово, 1795 - Праг, 1861) Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих и збирки Рукописног одељења Матице српске. Поставка коју чини избор Шафарикових дела, писама, рукописа, као и литературе о њему, може се погледати од 23. новембра до 13. децембра 2020. године у јавном каталогу Библиотеке и на њеном веб-сајту. Ауторка изложбе је Јелена Јовин, уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


ТРИБИНА САВРЕМЕНИ ЧОВЕК
И САВРЕМЕНИ СВЕТ

Отказује се трибина "Савремени човек и савремени свет" заказана за 12. новембар 2020.

Са задовољством вас позивамо на трибину „Савремени човек и савремени свет“, на којој ће говорити Отац Милош Весин. Трибина је заказана за четвртак, 12. новембар 2020. године, у 19 часова, у Свечаној сали Матице српске.
Више о трибини ...


ИЗЛОЖБА - 250 ГОДИНА ШТАМПАРИЈЕ ЈОСИФА КУРЦБЕКА У БЕЧУ

Библиотека Матице српске је на основу грађе из својих збирки приредила електронску изложбу поводом 250 година Штампарије Јосифа Курцбека у Бечу. Електронска изложба садржи основне податке о оснивању и раду Штампарије Јосифа Курцбека, хронолошки преглед издања и литературу са сигнатурама. Аутори изложбе су мр Душица Грбић и Александра Драпшин, а уредник је Селимир Радуловић. Поставка се може погледати у јавном каталогу Библиотеке од 26. октобра до 22. новембра 2020. и на сајту Библиотеке.
Преузми изложбу


ИЗЛОЖБА О ХЕГЕЛУ

Поводом обележавања 250 година од рођења Георга Вилхелма Фридриха Хегела (1770-1831) Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор дела Георга Вилхелма Фридриха Хегела и литературе о њему, може се погледати од 28. септембра до 25. октобра 2020. године, у јавном каталогу Библиотеке. Ауторке изложбе су Марина Шмудла и Марина Ђачић, уредник Селимир Радуловић. Електронски каталог изложбе доступан је на веб-сајту Библиотеке.
Преузми изложбу


ТРИБИНА САВРЕМЕНИ ЧОВЕК
И САВРЕМЕНИ СВЕТ

Са задовољством вас позивамо на трибину „Савремени човек и савремени свет“, на којој ће говорити Синиша Љепојевић. Трибина је заказана за четвртак, 24. септембар 2020. године, у 19 часова, у атријуму Библиотеке Матице српске.
Више о трибини ...


ИЗЛОЖБА О МИЛАНУ САВИЋУ

Поводом обележавања 175 година од рођења српског писца, преводиоца, позоришног критичара, секретара Матице српске и уредника Летописа Матице српске Милана Савића (Нови Кнежевац, Банат 1845 - Београд, 1930) Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки и збирки Рукописног одељења Матице српске. Поставка, коју чини избор Савићевих дела, фотографија, писама, рукописа, као и литературе о њему, може се погледати од 7. до 27. септембра 2020. године у јавном каталогу Библиотеке и на њеном веб-сајту. Ауторке изложбе су Јелена Јовин и Даниела Кермеци, уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


СТРУЧНИ ИСПИТ

Библиотека Матице српске организује полагање стручног испита у
библиотечко-информационој делатности у новембарском испитном року 2020.
године. Испит почиње 23. новембра, полагањем предмета Каталогизација и
предметна и стручна класификација. Пријаве за полагање и пратећу
документацију потребно је послати на адресу Библиотеке Матице српске (за
Комисију за полагање стручног испита) до 30. септембра 2020. године.
(детаљније)


ИЗЛОЖБА О МИОДРАГУ ПОПОВИЋУ

Поводом обележавања 100 година од рођења историчара књижевности, универзитетског професора, песника, приповедача, есејисте и романописца Миодрага Поповића (1920-2005), Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор дела Миодрага Поповића, као и литературе о њему, може се погледати од 10. августа до 6. септембра 2020. године у јавном каталогу Библиотеке и на њеном веб-сајту. Ауторка изложбе је Татјана Богојевић, уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


ИЗЛОЖБА О СЕРГЕЈУ ЈЕСЕЊИНУ

Поводом обележавања 125 година од рођења Сергеја Александровича Јесењина (1895-1925) Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор дела Сергеја Јесењина и литературе о њему, може се погледати од 16. јула до 9. августа 2020. године, у јавном каталогу Библиотеке. Ауторке изложбе су Марина Ђачић и Марина Шмудла, уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


МАРИЈИ КЛЕУТ НАГРАДА "ЗЛАТНА КЊИГА БИБЛИОТЕКЕ МАТИЦЕ СРПСКЕ"

Жири за награду „Златна књига Библиотеке Матице српске“ (академик Миро Вуксановић - председник, проф. емеритус др Славко Гордић и мр Душица Грбић, археограф саветник) једногласно је, након јавног позива објављеног у листовима Политика и Дневник, прихватио образложени предлог Марије Чурчић и Лазара Чурчића и донео одлуку да добитник Награде Златна књига Библиотеке Матице српске за 2020. годину буде др Марија Клеут, професор емеритус Новосадског универзитета, историчар књижевности, антологичар и библиограф.
Награду чини повеља, округли сто о укупном делу добитника и зборник радова са округлог стола.
(детаљније)


ИЗЛОЖБА О ЛУДВИГУ ВАН БЕТОВЕНУ

Поводом обележавања 250 година од рођења немачког композитора Лудвига ван Бетовена (Бон, 1770 - Беч, 1827) Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор Бетовенових дела и писама, као и литературе о њему, може се погледати од 22. јуна до 15. јула 2020. године у јавном каталогу Библиотеке и на њеном веб-сајту. Ауторка изложбе је Силвија Чамбер, уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


ИЗЛОЖБА ПОВОДОМ 330 ГОДИНА ОД ВЕЛИКЕ СЕОБЕ СРБА

Поводом обележавања 330 година од Велике сеобе Срба Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор историјских, књижевних и ликовних дела насталих поводом Велике сеобе Срба, као и грађе о личностима и локалитетима који су у вези са овим значајним догађајем, може се погледати од 25. маја 2020. године, у јавном каталогу Библиотеке. Аутори изложбе су Срђан Граовац и Ненад Станојевић, а уредник је Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


ИЗЛОЖБА О ЂЕРЂУ Б. САБОУ

Поводом обележавања 100 година од рођења Ђерђа Б. Сабоа (1920-1963) Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор дела Ђерђа Б. Сабоа и литературе о њему, може се погледати од 4. до 24. маја 2020. године, у јавном каталогу Библиотеке. Аутори изложбе су Петер Хајнерман и Марина Шмудла, уредник Селимир Радуловић. Електронски каталог изложбе доступан је на веб-сајту Библиотеке Матице српске.
Преузми изложбу


ДАН БИБЛИОТЕКЕ МАТИЦЕ СРПСКЕ

Живимо у времену опомињућег пандемијског знака који се наднео над савременим светом. Он нас је спречио да се виђамо с драгим људима, да обављамо свакодневне обавезе, да обележавамо датуме, који нас учвршћују у вери да културом можемо градити путеве за које знамо куда воде. Један од таквих датума је 28. април, Дан Библиотеке Матице српске – свечани датум српске културе у целости. Свест о томе да она постоји преко 190 година довољан је разлог да се тренутна околност доживи као пролазна, као једна од препрека које су јој стајале на путу током низа година.
Више о Дану БМС ...


ОБАВЕШТЕЊЕ ИЗДАВАЧИМА И ДИСТРИБУТЕРИМА

У складу са мерама ванредног стања на територији Републике Србије због епидемије вируса COVID-19, као и у складу са одлуком Народне библиотеке Србије да обустави издавање потврда издавачима о предаји обавезног примерка, рок за предају конкурсне документације на Конкурс за откуп публикација за библиотеке за 2020. годину, помера се са 6. априла на 15. мај 2020. године.


ОБАВЕШТЕЊЕ

Библиотека Матице српске неће радити, до даљњег, са корисницима од 16. марта.
Захтеве за међубиблиотечку позајмицу као и све остале захтеве можете да упутите преко сервиса „Питајте библиотекара БМС“.
Захтеве за израду ЦИП-а у овом периоду можете да проследите на адресу: cipbms@gmail.com
Све информације о раду Библиотеке можете да пратите на сајту и на Фејсбук страници БМС.
О поновном раду са корисницима бићете благовремено обавештени.

Управник Библиотеке Матице српске
Селимир Радуловић

У Новом Саду, 16. март 2020.


ТРИБИНА САВРЕМЕНИ ЧОВЕК
И САВРЕМЕНИ СВЕТ

Отказује се трибина "Савремени човек и савремени свет" заказана за 12. март 2020.

Са задовољством вас позивамо на трибину „Савремени човек и савремени свет“, на којој ће говорити Љубиша Ристић. Трибина је заказана за четвртак, 12. март 2020. године, у 19 часова, у Свечаној сали Матице српске.
Више о трибини ...


ТРИБИНА САВРЕМЕНИ ЧОВЕК
И САВРЕМЕНИ СВЕТ

Са задовољством вас позивамо на трибину „Савремени човек и савремени свет“, на којој ће говорити Борис Малагурски. Трибина је заказана за четвртак, 5. март 2020. године, у 19 часова, у Свечаној сали Матице српске.
Више о трибини ...


ИЗЛОЖБА О МИЛАНУ КАШАНИНУ

Поводом обележавања 125 година од рођења Милана Кашанина (1895-1981) Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор дела Милана Кашанина и литературе о њему, може се погледати од 2. до 31. марта 2020. године, у јавном каталогу Библиотеке као и на њеном сајту. Ауторке изложбе су Марина Шмудла и Марина Ђачић, уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


СТРУЧНИ ИСПИТ

Библиотека Матице српске организује полагање стручног испита у библиотечко-информационој делатности у мајском испитном року 2020. године. Испит почиње 25. маја, полагањем предмета Каталогизација и предметна и стручна класификација. Пријаве за полагање и пратећу документацију потребно је послати на адресу Библиотеке Матице српске (за Комисију за полагање стручног испита) до 31. марта 2020. године.
(детаљније)


ТРИБИНА САВРЕМЕНИ ЧОВЕК
И САВРЕМЕНИ СВЕТ

Са задовољством вас позивамо на трибину „Савремени човек и савремени свет“, на којој ће говорити Отац Гојко Перовић, ректор Богословије Светог Петра Цетињског на Цетињу. Трибина је заказана за четвртак, 20. фебруар 2020. године, у 19 часова, у Свечаној сали Матице српске.
Више о трибини ...


ИЗЛОЖБА - 800 ГОДИНА НОМОКАНОНА СВЕТОГ САВЕ

У Библиотеци Матице српске приређена је електронска изложба "800 година Номоканона Светог Саве", поводом 800 година аутокефалности Српске православне цркве и настанка овог знаменитог дела у историји српске писмености, српског црквеног живота и српског законодавства. Изложба је приређена на основу грађе из збирки БМС. Аутори су Александра Драпшин, виши библиотекар и Срђан Граовац, а уредник је Селимир Радуловић.
Поставка електронске изложбе може се погледати у јавном каталогу Библиотеке од 3. до 29. фебруара 2020. године као и на њеном сајту.
Преузми изложбу


ИЗЛОЖБА О ИВАНУ АЛЕКСЕЈЕВИЧУ БУЊИНУ

Поводом обележавања 150 година од рођења Ивана Алексејевича Буњина (1870 - 1953) Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор дела Ивана Алексејевича Буњина и литературе о њему, може се погледати од 9. јануара 2020. године, у јавном каталогу Библиотеке и на њеном веб-сајту. Аутор изложбе је Ненад Станојевић, уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


СЕДМЕ ЊЕГОШЕВЕ ВЕЧЕРИ ПОЕЗИЈЕ 2019.

Уводна реч: Селимир Радуловић

Поезију говоре:
Матија Бећковић
Ђорђо Сладоје
Роси Кунева
Мирослав Алексић
Милан Михаиловић
Емсура Хамзић
Михаил Синељников
Зоран Костић
Благоје Баковић
Људмила Снитенко
Гојко Божовић
Селимир Радуловић
Милутин Мићовић

Свечана сала Матице српске
Понедељак, 23. децембар 2019.
у 19:00 сати

СТРУЧНИ СЕМИНАР ЗА БИБЛИОТЕКАРЕ

Библиотека Матице српске позива вас на стручни семинар за библиотекаре високошколских библиотека у Војводини. Семинар ће бити одржан у среду, 18. децембра 2019. године у 12 сати, у Учионици Библиотеке Матице српске.
За семинар су предвиђене следеће теме:
1. Пронађи своје место у ИФЛА организацији - New Professionals Special Interest Group (NPISG)као опција (Јелена Вуксановић, Оливера Шербеџија – дипломирани библиотекари БМС)
2. ФАО (Организација за храну и пољопривреду Уједнињених нација) радионице у току 2019. године (Марина Ђачић, Марина Шмудла - дипломирани библиотекари БМС)
3. Питања и  предлози.


ИЗЛОЖБА О СЛАВКУ БОРОЈЕВИЋУ

Поводом обележавања 100 година од рођења Славка Боројевића (1919 - 1999) Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор дела Славка Боројевића и литературе о њему, може се погледати од 10. децембра 2019. године, у јавном каталогу Библиотеке и на њеном веб-сајту. Ауторке изложбе су Марина Ђачић и Марина Шмудла, уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


ТРИБИНА САВРЕМЕНИ ЧОВЕК
И САВРЕМЕНИ СВЕТ

Са задовољством вас позивамо на трибину „Савремени човек и савремени свет“, на којој ће говорити др Зоран Зец. Трибина је заказана за понедељак, 9. децембар 2019. године, у 19 часова, у Свечаној сали Матице српске.
Више о трибини ...


ТРИБИНА САВРЕМЕНИ ЧОВЕК
И САВРЕМЕНИ СВЕТ

Са задовољством вас позивамо на трибину „Савремени човек и савремени свет“, на којој ће говорити проф. др Ненад Кецмановић. Трибина је заказана за четвртак, 5. децембар 2019. године, у 19 часова, у Свечаној сали Матице српске.
Више о трибини ...


ИЗЛОЖБА О ЈУСТИНУ ПОПОВИЋУ

Поводом обележавања 125 година од рођења духовника, архимандрита, професора Богословског факултета, аутора бројних књига и прилога, преводиоца и уредника часописа Јустина Поповића (Врање, 1894 - Лелић код Ваљева, 1979), Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор дела Јустина Поповића, као и литературе о њему, може се погледати од 1. децембра 2019. до 8. јануара 2020. године у јавном каталогу Библиотеке и на њеном веб-сајту. Ауторка изложбе је Татјана Богојевић, уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


ОРДЕН СВЕТОГ САВЕ БИБЛИОТЕЦИ МАТИЦЕ СРПСКЕ

За Ђурђиц, славу Српске Атине 3/16. новембра 2019. године, у Светогеоргијском храму у Новом Саду, након Свете архијерејске литургије, Његово Преосвештенство, Епископ Новосадски и Бачки др Иринеј, уручио је Орден Светога Саве другог степена, Библиотеци Матице српске и Орден Светог деспота Стефана Лазаревића Драгану Станићу (Ивану Негришорцу), председнику Матице српске, и Селимиру Радуловићу, управнику Библиотеке Матице српске.
Више ...


ТРИБИНА САВРЕМЕНИ ЧОВЕК
И САВРЕМЕНИ СВЕТ

Са задовољством вас позивамо на трибину „Савремени човек и савремени свет“, на којој ће говорити Драгослав Бокан. Трибина је заказана за уторак, 19. новембар 2019. године, у 19 часова, у Свечаној сали Матице српске.
Више о трибини ...


ОКРУГЛИ СТО
„Лазар Чурчић - књигољуб и књигохранитељ“

Округли сто под називом „Лазар Чурчић – књигољуб и књигохранитељ“ биће одржан у петак, 15. новембра, у Малој сали Матице српске, с почетком у 10 сати. Скуп је уприличен у част овогодишњег добитника награде Златна књига Библиотеке Матице српске, познатог српског библиотекара и историчара књиге Лазара Чурчића.
Више о скупу ...


ТРИБИНА САВРЕМЕНИ ЧОВЕК
И САВРЕМЕНИ СВЕТ

Са задовољством вас позивамо на трибину „Савремени човек и савремени свет“, на којој ће говорити професор др Саша Радојчић. Трибина је заказана за четвртак, 13. новембар 2019. године, у 19 часова, у Свечаној сали Матице српске.
Више о трибини ...


ИЗЛОЖБА - 225 ГОДИНА УЏБЕНИКА АВРАМА МРАЗОВИЋА

Библиотека Матице српске је на основу грађе из својих збирки приредила изложбу поводом 225 година уџбеника Аврама Мразовића (Руководство к славенстјеј граматицје, Беч, 1794. и Руководство к науцје числителној, Беч, 1794). Електронски каталог изложбе садржи описе оригиналних издања и хронолошки преглед литературе са сигнатурама. Поставка се може погледати у јавном каталогу Библиотеке од 1. до 30. новембра 2019. и на сајту Библиотеке. Аутори изложбе су мр Душица Грбић и Александра Драпшин, а уредник је Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


ИЗЛОЖБА О АНДРЕ ЖИДУ

Поводом обележавања 150 година од рођења Андре Жида (1869-1951) Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор дела Андре Жида и литературе о њему, може се погледати од 1. до 31. октобра 2019. године, у јавном каталогу Библиотеке. Ауторке изложбе су Марина Шмудла и Марина Ђачић, уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


ТРИБИНА САВРЕМЕНИ ЧОВЕК
И САВРЕМЕНИ СВЕТ

Са задовољством вас позивамо на трибину Савремени човек и савремени свет, на којој ће говорити проф. др Драган Симеуновић. Трибина је заказана за четвртак, 5. септембар 2019. године, у 19 часова, у Свечаној сали Матице српске.
Више о трибини ...


ИЗЛОЖБА О СЛОБОДАНУ ЈОВАНОВИЋУ

Поводом обележавања 150 година од рођења српског правника, историчара, публицисте, књижевника и политичара Слободана Јовановића (Нови Сад, 1869 - Лондон, 1958) Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор Јовановићевих дела, као и литературе о њему, може се погледати од 2. до 30. септембра 2019. године у јавном каталогу Библиотеке. Ауторка изложбе је Силвија Чамбер, уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


ИЗЛОЖБА О ДАНИЛУ МЕДАКОВИЋУ

Поводом обележавања 200 година од рођења српског новинара, историчара, публицисте, штампара и издавача Данила Медаковића (Зрмања, 1819 - Загреб, 1881) Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор листова које је Медаковић издавао и уређивао, као и избор његових дела и литературе о њему, може се погледати од 1. августа до 1. септембра 2019. године у јавном каталогу Библиотеке. Ауторка изложбе је Силвија Чамбер, уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


ТРИБИНА САВРЕМЕНИ ЧОВЕК
И САВРЕМЕНИ СВЕТ

Са задовољством вас позивамо на трибину Савремени човек и савремени свет, на којој ће говорити проф. др Светозар Радишић. Трибина је заказана за четвртак, 18. јул 2019. године, у 19 часова, у атријуму Библиотеке Матице српске.
Више о трибини ...


ТРИБИНА САВРЕМЕНИ ЧОВЕК
И САВРЕМЕНИ СВЕТ

Са задовољством вас позивамо на трибину Савремени човек и савремени свет, на којој ће говорити др Миша Ђурковић. Трибина је заказана за четвртак, 11. јул 2019. године, у 19 часова, у атријуму Библиотеке Матице српске.
Више о трибини ...


ТРИБИНА САВРЕМЕНИ ЧОВЕК
И САВРЕМЕНИ СВЕТ

Са задовољством вас позивамо на трибину Савремени човек и савремени свет, на којој ће говорити проф. др Александар Петровић. Трибина је заказана за четвртак, 4. јул 2019, у 19 часова, у атријуму Библиотеке Матице српске.
Више о трибини ...


ИЗЛОЖБА О ВОЛТЕРУ

Поводом обележавања 325 година од рођења Волтера (1694-1778), Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор дела Волтера и литературе о њему, може се погледати од 1. до 31. јула 2019. године, у јавном каталогу Библиотеке. Ауторке изложбе су Марина Ђачић, Марина Шмудла и Соња Ивановић, а уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


ИЗЛОЖБА О ДИМИТРИЈУ КИРИЛОВИЋУ

Библиотека Матице српске је, на основу грађе из својих збирки и збирки Рукописног одељења Матице српске, приредила изложбу поводом 125 година од рођења библиотекара, архивисте, историчара и културног радника Димитрија Кириловића (1894-1956). Електронски каталог изложбе садржи хронолошки попис дела и литературе, фотографије и факсимиле са сигнатурама. Поставка се може погледати у јавном каталогу Библиотеке од 4. до 30. јуна 2019. Аутори изложбе су др Татјана Богојевић и Александра Драпшин, а уредник је Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


СТРУЧНИ СЕМИНАР ЗА БИБЛИОТЕКАРЕ

Библиотека Матице српске позива вас на стручни семинар за библиотекаре високошколских библиотека у Војводини. Семинар ће бити одржан у петак, 7. јуна 2019. године у 11 сати, у Учионици Библиотеке Матице српске.
За семинар су предвиђене следеће теме:
1. Искуства рада у Националној библиотеци Француске
(Соња Ивановић, виши библитекар)
2. Нормативна контрола личних имена у узајамном каталогу Србије
(Весна Укропина, библиотекар саветник)
3. Питања и  предлози.


ТРИБИНА САВРЕМЕНИ ЧОВЕК
И САВРЕМЕНИ СВЕТ

Са задовољством вас позивамо на трибину Савремени човек и савремени свет, на којој ће говорити академик Предраг Пипер. Трибина је заказана за четвртак, 30. јун 2019, у 19 часова, у атријуму Библиотеке Матице српске.
Више о трибини ...


ИЗЛОЖБА О ТИБОРУ ДЕРИЈУ

Поводом обележавања 125 година од рођења Тибора Дерија (1894-1977) Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор дела Тибора Дерија и литературе о њему, може се погледати од 7. маја до 3. јуна 2019. године, у јавном каталогу Библиотеке. Аутори изложбе су Петер Хајнерман и Марина Шмудла, уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


ОБАВЕШТЕЊЕ

Због обележавања свог Дана Библиотека Матице српске неће радити у четвртак, 25. априла. Такође, због ускршњих и првомајских празника неће радити 30. априла и 3. и 4. маја. Са редовним радом наставља 6. маја 2019.


ДАН БИБЛИОТЕКЕ МАТИЦЕ СРПСКЕ

Имамо част да Вас замолимо
да заједно обележимо
ДАН БИБЛИОТЕКЕ МАТИЦЕ СРПСКЕ
Четвртак, 25. април 2019. године,
12 часова
Атријум Библиотеке Матице српске
Позивница


ЛАЗАРУ ЧУРЧИЋУ НАГРАДА "ЗЛАТНА КЊИГА БИБЛИОТЕКЕ МАТИЦЕ СРПСКЕ"

Жири за награду „Златна књига Библиотеке Матице српске“ (академик Миро Вуксановић - председник, проф. емеритус др Славко Гордић и мр Душица Грбић, археограф саветник) једногласно је, након јавног позива, прихватио образложени предлог професора Филозофског факултета у Новом Саду др Горане Раичевић и др Миливоја Ненина и донео одлуку да добитник награде „Златна књига Библиотеке Матице српске“ за 2019. годину буде Лазар Чурчић,  библиотекар, библиолог и историчар српске књиге, књижевности и културе.
Награду чини повеља, округли сто о укупном делу добитника и зборник радова са округлог стола. Повеља ће добитнику бити уручена приликом прославе Дана Библиотеке Матице српске, 25. априла 2019. године.
(детаљније)


ИЗЛОЖБА - ЈУБИЛЕЈИ ШТАМПАНИХ СРБУЉА 2019. ГОДИНЕ

Библиотека Матице српске је на основу грађе из својих збирки приредила електронску изложбу поводом јубилеја штампаних србуља.
Електронски каталог изложбе садржи описе штампаних издања србуља и хронолошки преглед литературе са сигнатурама. Поставка се може погледати у јавном каталогу од 1. априла до 6. маја 2019. и на сајту Библиотеке. Аутори изложбе су мр Душица Грбић и Александра Драпшин, а уредник је Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


ИЗЛОЖБА О МОМЧИЛУ НАСТАСИЈЕВИЋУ

Поводом обележавања 125 година од рођења српског песника, приповедача и есејисте Момчила Настасијевића (Горњи Милановац, 1894 - Београд, 1938) Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор Настасијевићевих дела и литературе о њему, може се погледати од 1. до 31. марта 2019. године у јавном каталогу Библиотеке и на њеном веб-сајту. Ауторка изложбе је Силвија Чамбер, уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


СТРУЧНИ ИСПИТ

Библиотека Матице српске организује полагање стручног испита у библиотечко-информационој делатности у мајском испитном року 2019. године. Испит почиње 27. маја, полагањем предмета Каталогизација и предметна и стручна класификација. Пријаве за полагање и пратећу документацију потребно је послати на адресу Библиотеке Матице српске (за Комисију за полагање стручног испита) до 29. марта 2019. године.
(детаљније)


225 ГОДИНА ИСТОРИЈЕ ЈОВАНА РАЈИЋА

Библиотека Матице српске на основу грађе из својих збирки приредила је електронску изложбу поводом 225 година од објављивања "Историје разних славенских народов најпаче Болгар, Хорватов и Сербов" аутора Јована Рајића. Четворотомна "Историја" отиснута је у Типографији Стефана Новаковића у Бечу 1794-1795. године. Електронски каталог изложбе садржи опис оригиналног издања и хронолошки преглед литературе са сигнатурама. Аутори изложбе су Александра Драпшин и Срђан Граовац, а уредник је Селимир Радуловић.
Поставка електронске изложбе може се погледати у јавном каталогу и на сајту Библиотеке од 1. до 28. фебруара 2019.
Преузми изложбу


ИЗЛОЖБА О ИСАКУ ЕМАНУИЛОВИЧУ БАБЕЉУ

Поводом обележавања 125 година од рођења Исака Емануиловича Бабеља (1894, Одеса – 1941, Москва), великог руског прозног и драмског писца, јеврејског порекла, Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор из Бабељевих дела и литературе о њему, као и избор фотографија које се налазе у приказаним публикацијама, може се погледати од 3. јануара до 31. јануара 2019. године у јавном каталогу Библиотеке и на њеном веб сајту. Аутор изложбе је Ненад Станојевић, а уредник Селимир Радуловић, управник БМС.
Преузми изложбу


ИЗЛОЖБА О АЛЕКСИ ШАНТИЋУ

Поводом обележавања 150 година од рођења Алексе Шантића (1868–1924) Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор дела Алексе Шантића и литературе о њему, може се погледати од 14. децембра 2018. до 2. јануара 2019. године, у јавном каталогу Библиотеке. Ауторке изложбе су Марина Шмудла и Марина Ђачић, уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


ИЗЛОЖБА О МАТИЈИ БАНУ

Поводом облежавања 200 година од рођења Матије Бана (Петрово Село, Дубровник 1818 – Београд, 1903), књижевника, публицисте, националног радника, уредника листа "Дубровник: цвиет народног књижества", БМС приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор дела Матије Бана и литературе о њему може се погледати од 14. до 28. децембра 2018. године у Јавном каталогу Библиотеке. Аутор изложбе је Татјана Богојевић, уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


ТРИБИНА САВРЕМЕНИ ЧОВЕК
И САВРЕМЕНИ СВЕТ

Са задовољством вас позивамо на трибину Савремени човек и савремени свет, на којој ће говорити проф. др Драган Жунић. Трибина је заказана за четвртак, 13. децембар 2018, у 19 часова, у свечаној сали Матице српске.
Више о трибини ...


СТРУЧНИ СЕМИНАР

Библиотека Матице српске позива вас на стручни семинар за библиотекаре високошколских библиотека у Војводини. Семинар ће бити одржан у уторак, 18. децембра 2018. године у 11 сати, у Учионици Библиотеке Матице српске.
За семинар су предвиђене следеће теме:
1. Јад Вашем – сећање и инспирација (др Драгана Д. Јовановић, виши библитекар и Марина Шмудла, дипломирани библиотекар)
2. Први форум Уније библиотека Кине и земаља Централне и Источне Европе (Оливера Кривошић, виши дипломирани библиотекар)
3. Представљање ИФЛА регионалне радионице – Библиотеке и УН Агенда 2030 (Марина Ђачић, дипломирани библиотекар)
4. Шта су интернет и друштвене мреже донели читању (Јованка Козловачки Дамјанов, дипломирани библиотекар)


ТРИБИНА САВРЕМЕНИ ЧОВЕК
И САВРЕМЕНИ СВЕТ

Са задовољством вас позивамо на трибину Савремени човек и савремени свет, на којој ће говорити проф. др Слободан Рељић. Трибина је заказана за четвртак, 6. децембар 2018, у 19 часова, у свечаној сали Матице српске.
Више о трибини ...


 

У Библиотеци Матице српске ће током децембра чланарина бити смањена за 50%.

 

ТРИБИНА САВРЕМЕНИ ЧОВЕК
И САВРЕМЕНИ СВЕТ

Са задовољством вас позивамо на трибину Савремени човек и савремени свет, на којој ће говорити проф. др Дарко Танасковић. Трибина је заказана за четвртак, 29. новембар 2018, у 19 часова, у читаоници Библиотеке Матице српске.
Више о трибини ...


ИЗЛОЖБА О ИВАНУ СЕРГЕЈЕВИЧУ ТУРГЕЊЕВУ

Поводом обележавања 200 година од рођења Ивана Сергејевича Тургењева (Орел,  1818- Буживал, 1883), руског књижевника, Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор из Тургењевљевих дела и литературе о њему, као и избор фотографија које се налазе у оквиру приказаних публикација, може се погледати од 22. новембра до 13. децембра 2018. године у јавном каталогу Библиотеке и на њеном веб сајту. Аутор изложбе је Ненад Станојевић, а уредник Селимир Радуловић, управник БМС
Преузми изложбу


ОКРУГЛИ СТО
„Бројаница Светислава Божића“

Округли сто под називом „Бројаница Светислава Божића“ биће одржан у четвртак, 15. новембра, у Свечаној сали Матице српске, с почетком у 10 сати. Скуп је уприличен у част овогодишњег добитника награде Златна књига Библиотеке Матице српске,познатог српског композитора, универзитетског професора и члана САНУ Светислава Божића.
Више о ...


ИЗЛОЖБА ПОВОДОМ ПРИМИРЈА И ПРИСАЈЕДИЊЕЊА 1918. ГОДИНЕ

Поводом обележавања 100 година од примирја у Првом светском рату и присаједињења Војводине Србији, Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу која се може погледати од 13. до 25. новембра 2018. године у јавном каталогу Библиотеке и на њеном веб сајту. Аутори изложбе су Тамара Мијатовић и Вања Томчањи, уредник Селимир Радуловић
Преузми изложбу


ТРИБИНА САВРЕМЕНИ ЧОВЕК
И САВРЕМЕНИ СВЕТ

Са задовољством вас позивамо на трибину Савремени човек и савремени свет, на којој ће говорити др Александар Гајић. Трибина је заказана за четвртак, 8. новембар 2018, у 19 часова, у свечаној сали Матице српске.
Више о трибини ...


ТРИБИНА САВРЕМЕНИ ЧОВЕК
И САВРЕМЕНИ СВЕТ

Са задовољством вас позивамо на трибину Савремени човек и савремени свет, на којој ће говорити проф. др Срђан Шљукић. Трибина је заказана за четвртак, 1. новембар 2018, у 19 часова, свечаној сали Матице српске.
Више о трибини ...


ИЗЛОЖБА О МИЛОШУ ЦРЊАНСКОМ

Поводом обележавања 125 година од рођења Милоша Црњанског (Чонград 1893 – Београд 1977) Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор дела и литературе о Црњанском, може се погледати од 25. октобра до 21. новембра 2018. године у јавном каталогу Библиотеке и на њеном веб сајту. Аутори изложбе су Милица Цветковић Стошић и Ивана Старчевић, уредник Селимир Радуловић
Преузми изложбу


ТРИБИНА САВРЕМЕНИ ЧОВЕК
И САВРЕМЕНИ СВЕТ

Са задовољством вас позивамо на трибину Савремени човек и савремени свет, на којој ће говорити владика Славонски Јован. Трибина је заказана за четвртак, 25. октобар 2018, у 19 часова, свечаној сали Матице српске.
Више о трибини ...


ИЗЛОЖБА О КОСТИ ТРИФКОВИЋУ

Поводом обележавања 175 година од рођења Косте Трифковића (Нови Сад, 1843-1875), новосадског књижевника и адвоката, писца чувених шаљивих игара и драмолета, Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки и збирки Рукописног одељења Матице српске. Поставка, коју чини избор Трифковићевих дела и литературе о њему, може се погледати од 28. септембра до 24. октобра 2018. године у јавном каталогу Библиотеке и на њеном веб сајту www.bms.rs. Ауторка изложбе је Силвија Чамбер, уредник Селимир Радуловић
Преузми изложбу


ТРИБИНА САВРЕМЕНИ ЧОВЕК
И САВРЕМЕНИ СВЕТ

Са задовољством вас позивамо на трибину Савремени човек и савремени свет, на којој ће говорити др Алан Карлсон. Трибина је заказана за уторак, 18. септембар 2018, у 19 часова, свечаној сали Матице српске.
Више о трибини ...


СТРУЧНИ ИСПИТ

Библиотека Матице српске организује полагање стручног испита у библиотечко-информационој делатности у новембарском испитном року 2018. године. Испит почиње 26. новембра, полагањем предмета Каталогизација и предметна и стручна класификација. Пријаве за полагање и пратећу документацију потребно је послати на адресу Библиотеке Матице српске (за Комисију за полагање стручног испита) до 28. септембра 2018. године
(детаљније)


ИЗЛОЖБА О КОРНЕЛУ СЕНТЕЛЕКИЈУ

Поводом обележавања 125 година од рођења Корнела Сентелекија (1893–1933) песника, прозног писаца, естетичара и књижевног преводиоца, Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки и Рукописног одељења Матице српске. Поставка, коју чини избор дела Корнела Сентелекија и литературе о њему, може се погледати од 31. августа до 27. септембра 2018. године, у јавном каталогу Библиотеке. Аутори изложбе су Петер Хајнерман и Марина Шмудла, уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


ИЗЛОЖБА
БИБЛИОТЕКА МАТИЦЕ СРПСКЕ – СТО ОСАМДЕСЕТ ГОДИНА ЈАВНОГ РАДА

Поводом сто осамдесет година свог јавног рада БМС је приредила две изложбе, од којих једну чини поставка експоната у витринама (снимци архивске грађе и одабраних страница рукописних и старих штампаних књига и периодичних публикација, као и одабрана фототипска издања), а друга изложба је дигитална. Обе изложбе су приређене за Дан БМС, 28. април 2018. и могу се погледати у Јавном каталогу БМС. Дигитална изложба је доступна и на сајту БМС.
Преузми изложбу


ИЗЛОЖБА О СОЛЖЕЊИЦИНУ

Поводом обележавања 100 година од рођења Александра Исајевича Солжењицина (Кисловодск 1918 - Москва 2008), руског интелектуалца-дисидента, писца-публицисте, драматурга и историчара, добитника Нобелове награде за књижевност 1970. године, члана Руске академије наука (од 1997) и Српске академије наука и уметности (од 1994), Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор дела и литературе о Солжењицину, може се погледати од 10. до 30. августа 2018. године у јавном каталогу Библиотеке и на њеном веб сајту. Ауторка изложбе је Силвија Чамбер, уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


ИЗЛОЖБА О ПАВЛУ ПОПОВИЋУ

Поводом обележавања 150 година од рођења Павла Поповића (Београд 1868 - Београд 1939), професора, писца, књижевног историчара, организатора књижевног и научног живота и уредника књижевних часописа, Библиотека Матице српске приредила jе електронску изложбу грађе из своjих збирки. Поставка, коjу чини избор дела Павла Поповића и литературе о њему, може се погледати од 13. јула до 9. августа 2018. године у jавном каталогу Библиотеке. Ауторке изложбе су Даниела Кермеци и Оливера Михајловић, уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


ТРИБИНА САВРЕМЕНИ ЧОВЕК
И САВРЕМЕНИ СВЕТ

Данашња трибина је отказана због болести предавача!

Са задовољством вас позивамо на трибину Савремени човек и савремени свет, на којој ће говорити др Александар Гајић. Трибина је заказана за четвртак, 21. јун 2018, у 19 часова, у атријуму Библиотеке Матице српске.
Више о трибини ...


ИЗЛОЖБА О МИХАИЛУ ПЕТРОВИЋУ АЛАСУ

Поводом обележавања 150 година од рођења Михаила Петровића Аласа (1868–1943) Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор дела Михаила Петровића Аласа и литературе о њему, може се погледати од 15. јуна до 12. јула 2018. године, у јавном каталогу Библиотеке. Ауторке изложбе су Марина Ђачић и Марина Шмудла, уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбуТРИБИНА САВРЕМЕНИ ЧОВЕК
И САВРЕМЕНИ СВЕТ

Са задовољством вас позивамо на трибину Савремени човек и савремени свет, на којој ће говорити проф. др Александар Раковић. Трибина је заказана за четвртак, 14. јун 2018, у 19 часова, у атријуму Библиотеке Матице српске.
Више о трибини ...


БИБЛИОНЕТ 2018.

Дванаести (међународни) стручно-научни скуп Библионет одржаће се у Библиотеци Матице српске од 7. до 9. јуна 2018, у организацији Заједнице матичних библиотека Србије и Библиотеке Матице српске. Тема овогодишњег скупа је „Рукописна и стара штампана књига“.
Скуп ће свечано отворити покрајински секретар за културу, информисање и односе са верским заједницама Драгана Милошевић, а присутне ће поздравити и члан Градског већа за културу Далибор Рожић, председник Заједнице матичних библиотека Србије Ласло Блашковић и управник Библиотеке Матице српске Селимир Радуловић.
Свечано отварање је заказано за четвртак у 11 сати.
Више о БИБЛИОНЕТУ ...


ТРИБИНА САВРЕМЕНИ ЧОВЕК
И САВРЕМЕНИ СВЕТ

Са задовољством вас позивамо на трибину Савремени човек и савремени свет, на којој ће говорити проф. др Даница Грујичић. Трибина је заказана за четвртак, 7. јун 2018, у 19 часова, у атријуму Библиотеке Матице српске.
Више о трибини ...


ТРИБИНА САВРЕМЕНИ ЧОВЕК
И САВРЕМЕНИ СВЕТ

Са задовољством вас позивамо на трибину Савремени човек и савремени свет, на којој ће говорити академик Матија Бећковић. Трибина је заказана за четвртак, 31. мај 2018, у 19 часова, у атријуму Библиотеке Матице српске.
Више о трибини ...


СТРУЧНИ СЕМИНАР

У петак, 1. јуна 2018. године, у 12 часова у Учионици Библиотeке Матице српске, одржаће се стручни семинар за библиотекаре високошколских библиотека у Војводини. За семинар су предвиђене следеће теме:
1. Библиотечка статистика и међународни стандард ISO 2789 (Марина Шмудла, дипломирани библиотекар)
2. ORCID iD– јединствени међународни идентификатор истраживача(Марина Ђачић, дипломирани библиотекар)


ИЗЛОЖБА О ВЛАДИМИРУ ВЛАДИМИРОВИЧУ МАЈАКОВСКОМ

Поводом обележавања 125 година од рођења Владимира Владимировича Мајаковског (Багдати, Грузија 1893 – Москва, Русија 1930), авангардног руског песника (најистакнутија личност руског футуризма), драматичара, писца филмских сценарија, сликара, редитеља и глумца Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор дела и литературе о Мајаковском, може се погледати од 18. маја до 14. јуна 2018. године у јавном каталогу Библиотеке. Ауторка изложбе је Силвија Чамбер, уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


ДАН БИБЛИОТЕКЕ МАТИЦЕ СРПСКЕ

Библиотека Матице српске ће у петак, 27. априла 2018, прославити свој дан. Том приликом биће обележен и завршетак радова на обнављању атријума и каталога Библиотеке, након чега ће уследити Свечана академија.
Прослави ће присуствовати министар културе и информисања Републике Србије Владан Вукосављевић и председник Покрајинске владе Игор Мировић.
Позивница


250 ГОДИНА ОД ОБЈАВЉИВАЊА СЛАВЕНОСРПСКОГ МАГАЗИНА ЗАХАРИЈЕ ОРФЕЛИНА

Библиотека Матице српске је на основу грађе из својих збирки приредила електронску изложбу поводом 250 година од објављивања "Славеносрпског магазина" Захарије Орфелина, отиснутог у Типографији Димитрија Теодосија у Венецији 1768. године. Електронски каталог изложбе садржи опис оригиналног издања и хронолошки преглед литературе са сигнатурама. Ауторке изложбе су Александра Драпшин и Милица Пјевач, а уредник је Селимир Радуловић.
Поставка електронске изложбе може се погледати у јавном каталогу Библиотеке од 23. априла до 17. маја 2018.
Преузми изложбу


СВЕТИСЛАВУ БОЖИЋУ НАГРАДА ЗЛАТНА КЊИГА БИБЛИОТЕКЕ МАТИЦЕ СРПСКЕ

Жири за награду „Златна књига Библиотеке Матице српске“ (академик Миро Вуксановић, проф. емеритус др Славко Гордић и мр Душица Грбић, археограф саветник) једногласно је након јавног позива прихватио предлог и донео одлуку да добитник награде „Златна књига Библиотеке Матице српске“ за 2018. годину буде Светислав Божић, дописни члан САНУ, професор универзитета, познати српски композитор и аутор поетске озвучене библиографије.
Опширније ...


ИЗЛОЖБА О ГЕОРГИЈУ МАГАРАШЕВИЋУ

Поводом обележавања 225 година од рођења Георгија Магарашевића (1793-1830) Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор дела Георгија Магарашевића и литературе о њему, може се погледати од 22. марта до 22. априла 2018. године, у јавном каталогу Библиотеке. Ауторке изложбе су Марина Ђачић и Марина Шмудла, уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


ИЗЛОЖБА О ЈАНУ КОЛАРУ

Поводом обележавања 225 година од рођења словачког писца, песника, представника словачког и чешког националног препорода, идеолога словенске узајамности, професора словенске археологије, лингвисте и евангелистичког свештеника Јана Колара (1793–1852), Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор дела Јана Колара и литературе о њему, може се погледати од 1. до 21. марта 2018. године у јавном каталогу Библиотеке. Ауторка изложбе је Даниела Ломенова, уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


СТРУЧНИ ИСПИТ

Библиотека Матице српске организује полагање стручног испита у библиотечко-информационој делатности у мајском испитном року 2018. године. Испит почиње 28. маја, полагањем предмета Каталогизација и предметна и стручна класификација. Пријаве за полагање и пратећу документацију потребно је послати на адресу Библиотеке Матице српске (за Комисију за полагање стручног испита) до 31. марта 2018. године
(детаљније)


ИЗЛОЖБА О ВУКОВОМ РЈЕЧНИКУ

Библиотека Матице српске приредила је изложбу поводом обележавања двеста година од објављивања првог издања Српског рјечникаВука Стефановића Караџића (Српски рјечник истолкован њемачким и латинским ријечма, Беч, Штампарија Јерменског манастира, 1818).
Изложба се може погледати у јавном каталогу Библиотеке од 1. до 28. фебруара 2018. и на сајту БМС. Ауторка је Александра Драпшин, а уредник је Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


ТРИБИНА САВРЕМЕНИ ЧОВЕК
И САВРЕМЕНИ СВЕТ

Са задовољством вас позивамо на трибину Савремени човек и савремени свет, на којој ће говорити проф. др Леон Којен. Трибина је заказана за четвртак, 18. јануар 2018, у 19 часова, у свечаној сали Матице српске.
Више о трибини ...


ИЗЛОЖБА О МАКСИМУ ГОРКОМ

Поводом обележавања 150 година од рођења Алексеја Максимовича Пешкова, познатијег као Максим Горки (Нижњи Новгород, 1868 - Москва, 1936), руског и совјетског писца, оснивача књижевног метода социјалистичког реализма и политичког активисте, Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор дела и литературе о Максиму Горком, може се погледати од 5. до 31. јануара 2018. године на веб сајту Библиотеке www.bms.rs. Ауторка изложбе је Силвија Чамбер, уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


ОБАВЕШТЕЊЕ О РАДНОМ ВРЕМЕНУ 2018.

Библиотека Матице српске неће радити са корисницима од 30. децембра 2017. до 8. јануара 2018. године због припреме за реконструкцију свог јавног каталога. Реконструкција каталога почиње 8. јануара и трајаће 40 календарских дана.
Од 8. јануара, па до завршетка радова, за све кориснике радиће Горња читаоница радним даном од 7,30 до 19,30 и суботом од 7,30 до 13,30. Остале две читаонице ће бити затворене, а ближе информације могу се добити од дежурног библиотекара информатора.
Учлањивање, продужење чланарине и претраживање обављаће се у Доњој читаоници, поред портирнице.
Читаоница у Одељењу за стару и ретку књигу и легате радиће 3, 4. и 5. јануара 2018, и од 8. јануара.
Израда CIP-a ће се радити у канцеларији поред портирнице.
Молимо наше драге и цењене кориснике да имају разумевања и стрпљења, јер нас након реконструкције очекује освежен и савремен простор за заједнички рад.

Помоћник управника за чување и коришћење публикација
Гордана Ђилас
У Новом Саду, 29. децембра 2017.


ТРИБИНА САВРЕМЕНИ ЧОВЕК
И САВРЕМЕНИ СВЕТ

Са задовољством вас позивамо на трибину Савремени човек и савремени свет, на којој ће говорити др Предраг Ј. Марковић. Трибина је заказана за четвртак, 28. децембар 2017, у 19 часова, у свечаној сали Матице српске.
Више о трибини ...


СТРУЧНИ СЕМИНАР

У среду, 20. децембра 2017. године, у 12 часова у Учионици Библиотeке Матице српске, одржаће се стручни семинар за библиотекаре високошколских библиотека у Војводини. За семинар су предвиђене следеће теме:

1. Правилник о ближим условима за дигитализацију библиотечко-информационе грађе и извора, донет 15. новембра 2017. године (Мирјана Брковић, библиотекар саветник и Новка Шокица Шуваковић, библиотекар саветник)

2. Искуства са 83. Ифлине Конференције у Вроцлаву(Оливера Кривошић, виши библиотекар)


ИЗЛОЖБА - ЈУБИЛЕЈИ СТАРИХ СРПСКИХ БУКВАРА

Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу Јубилеји старих српских буквара посвећену значајнијим годишњицама српских буквара, из периода од 1597, када је у Венецији штампан први српски Буквар, до 1867, граничне године за стару српску књигу. Изложба садржи преглед 15 буквара и пропратну литературу.
Изложба се може погледати у јавном каталогу Библиотеке од 7. децембра 2017. до 4. јануара 2018. Аутори изложбе су мр Душица Грбић и Александра Драпшин, а уредник је Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


ТРИБИНА САВРЕМЕНИ ЧОВЕК
И САВРЕМЕНИ СВЕТ

Са задовољством вас позивамо на трибину Савремени човек и савремени свет, на којој ће говорити проф. др Зоран Аврамовић. Трибина је заказана за четвртак, 30. новембар 2017, у 19 часова, у свечаној сали Матице српске.
Више о трибини ...


Округли сто „Приповедни вез Радована Белог Марковића“

У среду, 15. новембра 2017. године са почетком у 10 часова у Малој сали Матице српске одржаће се Округли сто под називом „Приповедни вез Радована Белог Марковића“. Овај скуп уприличен је поводом Награде „Златна књига Библиотеке Матице српске", чији је овогодишњи добитник књижевник Радован Бели Марковић.
О делу Радована Белог Марковића говориће врсни познаваоци његовог дела: академик Миро Вуксановић, проф. емеритус др Славко Гордић, др Марко Недић, др Драгана Тодоресков, Весна Тријић, мср Сања Анђелић, проф. др Стојан Ђорђић, мср Наталија П. Јовановић, мср Аљоша Нумић, мср Вања Јекић, Милан Тасић, мср Милица Кецојевић, мср Оља Василева, Остоја Продановић и Огњен Аксентијевић.
Истог дана у 18 часова у Малој сали Матице српске одржаће се промоција Сабраних дела Радована Белог Марковића.


ИЗЛОЖБА О СТОЈАНУ НОВАКОВИЋУ

Поводом обележавања 175 година од рођења Стојана Новаковића (1842–1915) Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор дела Стојана Новаковића и литературе о њему, може се погледати од 7. новембра до 6. децембра 2017. године, у јавном каталогу Библиотеке. Ауторке изложбе су Марина Ђачић и Марина Шмудла, уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


ПРЕДСТАВЉАЊЕ КЊИГЕ МИЛАНА ПРАЖИЋА

Матица српска и Библиотека Матице српске позивају Вас на представљање књиге
Милана Пражића - Дар и морал, 2015.
Свечана сала Матице српске, четвртак, 2. новембар 2017. у 12 сати.


ТРИБИНА САВРЕМЕНИ ЧОВЕК
И САВРЕМЕНИ СВЕТ

Са задовољством вас позивамо на трибину Савремени човек и савремени свет, на којој ће говорити Небојша Дугалић. Трибина је заказана за четвртак, 26. октобар 2017, у 19 часова, у свечаној сали Матице српске.
Више о трибини ...


ТРИБИНА САВРЕМЕНИ ЧОВЕК
И САВРЕМЕНИ СВЕТ

Са задовољством вас позивамо на трибину Савремени човек и савремени свет, на којој ће говорити проф. др Јелена Пилиповић. Трибина је заказана за четвртак, 19. октобар 2017, у 19 часова, у свечаној сали Матице српске.
Више о трибини ...


ИЗЛОЖБА О МАРИЈИ ТЕРЕЗИЈИ

Поводом обележавања 300 година од рођења Марије Терезије (Беч, 1717 – Беч, 1780) аустријске надвојвоткиње, угарске и чешке краљице и римско-немачке царице, а у оквиру кампање Аустрија чита. Место сусрета: библиотека коју организује Савез библиотека Аустрије, Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу. Поставка, коју чини избор литературе о Марији Терезији, може се погледати од 16. до 21. октобра 2017. године у јавном каталогу Библиотеке. Ауторке изложбе су Штефанија Маћко и Марија Ваш, уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


ИЗЛОЖБА О ИВИ АНДРИЋУ

Поводом обележавања 125 година од рођења књижевника Иве Андрића (Долац, 1892 – Београд, 1975), добитника Нобелове награде за књижевност, Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор дела Иве Андрића и литературе о њему, може се погледати од 6. октобра до 6. новембра 2017. године у јавном каталогу Библиотеке. Ауторке изложбе су Даниела Кермеци и Марија Ваш, уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


ТРИБИНА САВРЕМЕНИ ЧОВЕК
И САВРЕМЕНИ СВЕТ

Са задовољством вас позивамо на трибину Савремени човек и савремени свет, на којој ће говорити проф. др Миломир Степић. Трибина је заказана за четвртак, 21. септембар 2017, у 19 часова, у свечаној сали Матице српске.
Више о трибини ...


ДОДЕЛА НАГРАДЕ "СРЕТЕН МАРИЋ"

Угледна награда “Сретен Марићбиће уручена у петак, 15. септембра 2017. године, у свечаној сали Матице српске. Програм почиње у 12 часова.
Награду "Сретен Марићустановиле су Општина Косјерић и Библиотека Матице српске, а додељује се сваке друге године од 2005, за најбољу есејистичку књигу из области књижевности и филозофије у претходне две године.
Ова значајна награда за 2015. и 2016. годину припала је равноправно двојици аутора – проф. др Мирку Зуровцу за књигу Идеја естетике, и проф. др Драгану Проле за књигу Појавe одсутног.


ИЗЛОЖБА О ЛУИЂИЈУ ПИРАНДЕЛУ

Поводом обележавања 150 година од рођења Луиђија Пирандела (1867-1936), Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор дела Луиђија Пирандела, као и литературе о њему, може се погледати од 8. септембра до 5. октобра 2017. године у јавном каталогу Библиотеке. Ауторке изложбе су Оливера Михајловић и Иванка Клајн, а уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


ТРИБИНА САВРЕМЕНИ ЧОВЕК
И САВРЕМЕНИ СВЕТ

Са задовољством вас позивамо на трибину Савремени човек и савремени свет, на којој ће говорити проф. др Рајна Драгићевић. Трибина је заказана за четвртак, 7. септембар 2017, у 19 часова, у aтријуму Библиотеке Матице српске.
Више о трибини ...


СТРУЧНИ ИСПИТ

Библиотека Матице српске организује полагање стручног испита у библиотечко-информационој делатности у новембарском испитном року 2017. године. Испит почиње 27. новембра, полагањем предмета Каталогизација и предметна и стручна класификација. Пријаве за полагање и пратећу документацију потребно је послати на адресу Библиотеке Матице српске (за Комисију за полагање стручног испита) до 29. септембра 2017. године.
Детаљније ...


ИЗЛОЖБА О МАРИЈИ СКЛОДОВСКОЈ КИРИ

Поводом обележавања 150 година од рођења физичарке и хемичарке Марије Склодовске Кири (Варшава, 1867 – Саланш, 1934), једине жене која је до данас Нобелову награду добила два пута, Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор литературе о Марији Кири, може се погледати од 11. августа до 7. септембра 2017. године у јавном каталогу Библиотеке. Ауторка изложбе је Силвија Чамбер, уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


ИЗЛОЖБА О ПЕРСИЈУ БИШУ ШЕЛИЈУ

Поводом обележавања 225 година од рођења Персија Биша Шелија (1792-1822), Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор дела Перисја Шелија као и литературе о њему, се може погледати од 14. јула до 10. августа 2017. године у јавном каталогу Библиотеке. Ауторке изложбе су Оливера Михајловић и Иванка Клајн, а уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


ТРИБИНА САВРЕМЕНИ ЧОВЕК
И САВРЕМЕНИ СВЕТ

Са задовољством вас позивамо на трибину Савремени човек и савремени свет, на којој ће говорити академик Зоран Ковачевић. Трибина је заказана за четвртак, 22. јун 2017, у 19 часова, у aтријуму Библиотеке Матице српске.
Више о трибини ...


ИЗЛОЖБА - 250 година ШТАМПАНОГ ИЗДАЊА ЕПИТОМА ДИОНИСИЈА НОВАКОВИЋА

Библиотека Матице српске је на основу грађе из својих збирки приредила изложбу поводом 250 година штампаног издања „Епитома“ Дионисија Новаковића, отиснутог у Венецији, у Штампарији Димитрија Теодосија, 1767. године. Електронски каталог изложбе садржи опис штампаних издања, преписе и литературу са сигнатурама. Поставка се може погледати у јавном каталогу Библиотеке од 16. јуна до 13. јула 2017. Аутори изложбе су мр Душица Грбић и Александра Драпшин, а уредник је Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


ТРИБИНА САВРЕМЕНИ ЧОВЕК
И САВРЕМЕНИ СВЕТ

Са задовољством вас позивамо на трибину Савремени човек и савремени свет, на којој ће говорити Драгољуб Којчић. Трибина је заказана за четвртак, 8. јун 2017, у 19 часова, у aтријуму Библиотеке Матице српске.
Више о трибини ...


ИЗЛОЖБА О МИЛУТИНУ БОЈИЋУ

Поводом обележавања 125 година од рођења Милутина Бојића (1892-1917), Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор дела Милутина Бојића и литературе о њему, може се погледати од 19. маја до 15. јуна 2017. године, у јавном каталогу Библиотеке. Ауторке изложбе су Марина Ђачић и Марина Шмудла, уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


МОЛИЈЕРОВИ ДАНИ У БМС

Традиционална књижевна манифестација Француског института „Молијерови дани“ почиње у понедељак, 15. маја, у Библиотеци Матице српске, књижевним сусретом под називом „Идентитети у покрету“. У разговору ће учествовати награђивани француски писци млађе генерације Наташа Апана, Нина Јаржеков и Седрик Гра, а модератор ће бити професор Филозофског факултета у Новом Саду др Павле Секеруш. Пoчетак је заказан за 18 часова, а превод је обезбеђен.
Преузми програм


ДАН БМС

Библиотека Матице српске ће обележити свој дан у петак, 28. априла, свечаном академијом која почиње у 12 часова. Скуп ће поздравити Драган Станић, председник Матице српске, и Владан Вукосављевић, министар културе и информисања РС.
Овом пригодом биће уручена награда „Златна књига Библиотеке Матице српске", коју је ове године добио угледни српски писац и библиотечки посленик Радован Бели Марковић, као и Захвалница, чији је добитник Радован Мићић, дугогодишњи библиотекар саветник Библиотеке Матице српске. У културном програму учествоваће хор Гимназије „Јован Јовановић Змај“ и уметник Небојша Дугалић. Програм води Исидора Поповић.
 датум изузетно значајан у историји Матице српске, као и српске културе у целости, дан када је 1864, из Пеште ка Новом Саду, запловио пароброд Напредак, којим је бечкеречки трговац Јован Форовић пренео целокупну прву јавну научну библиотеку у Срба.
Преузми програм


ИЗЛОЖБА О АНАСТАСУ ЈОВАНОВИЋУ

Поводом обележавања 200 година од рођења првог српског литографа и једног од првих српских фотографа, обдареног уметника и изразитог романтичара, Анастаса Јовановића (1817–1899), Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор дела Анастаса Јовановића и литературе о њему, може се погледати од 21. априла до 18. маја 2017. године у јавном каталогу Библиотеке. Ауторка изложбе је Силвија Чамбер, уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


ПЕТЕР ХАНДКЕ У БМС

Матицу српску и Библиотеку Матице српске јуче је посетио угледни аустријски књижевник Петер Хандке, коме је пре два дана у оквиру Просефеста у Новом Саду уручена Награда „Милован Видаковић“. Хандкеа су дочекали председник Матице проф. др Драган Станић и управник Библиотеке Селимир Радуловић. У исто време гости Матице и Библиотеке била су српска деца из Ораховца и Велике Хоче, која су се том приликом срела са познатим писцем.


ИЗЛОЖБА О ПЕТЕРУ ХАНДКЕУ

У склопу Међународног фестивала прозе „Просефест“ Библиотека Матице српске је у сарадњи са Културним центром Новог Сада приредила  електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка коју чини избор дела Петера Хандкеа и литературе о њему, може се погледати у јавном каталогу Библиотеке. Ауторке изложбе су Марина Шмудла и Марина Ђачић, уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


ПОСЕТА ДЕЛЕГАЦИЈЕ РУСКЕ НАЦИОНАЛНЕ БИБЛИОТЕКЕ МАТИЦИ СРПСКОЈ

У петак, 7. априла 2017. године, Матицу српску и Библиотеку Матице српске посетили су Александар Иванович Вислиј, генерални директор Руске националне библиотеке у Санкт Петербургу и академик Славенко Терзић, амбасадор Републике Србије у Руској Федерацији. Том приликом директори двеју националних библиотека потписали су Споразум о сарадњи. Такође, разговарали су и о оснивању Руске читаонице у Библиотеци Матице српске, односно Српске читаонице у Руској националној библиотеци. Приликом обиласка Библиотеке Матице српске, гости су се упознали са радом Библиотеке и имали су прилику да виде део богатог фонда старе и ретке руске и српске књиге.  Медијима су се обратили проф. др Драган Станић, председник Матице српске, академик Славенко Терзић, амбасадор Републике Србије у Москви, Александар Иванович Вислиј, генерални директор Руске националне библиотеке, академик Миро Вуксановић, председник Управног одбора Библиотеке Матице српске и Селимир Радуловић, управник Библиотеке Матице српске.


НОВА КЊИГА У ИЗДАЊУ БМС

Библиотека Матице српске објавила је зборник радова са Округлог стола, који је одржан 15. новембра 2016. године, посвећеног делу академика Предрага Пипера, под називом „Лингвистика и славистика у делу Предрага Пипера“. Овај угледни научни радник је први добитник Награде „Златна књига Библиотеке Матице српске“.
(детаљније)


РАДОВАНУ БЕЛОМ МАРКОВИЋУ НАГРАДА ЗЛАТНА КЊИГА БИБЛИОТЕКЕ МАТИЦЕ СРПСКЕ

Жири за Награду "Златна књига Библиотеке Матице српске" (академик Миро Вуксановић, проф. емеритус др Славко Гордић и мр Душица Грбић, археограф саветник) једногласно је прихватио предлог који су поднели и образложили др Радивоје Микић, редовни професор Филолошког факултета у Београду, и др Марко Недић, секретар Одељења за језик и књижевност Матице српске, и донео одлуку да добитник Награде "Златна књига Библиотеке Матице српске" за 2017. годину буде Радован Бели Марковић, познати српски писац и успешни библиотечки посленик.
(детаљније)


ОБАВЕШТЕЊЕ О ИЗРАДИ CIP-а

Поштовани сарадници,
Библиотека Матице српске, у жељи да поједностави и убрза пријем, израду и издавање CIP-а, омогућила је услове да се овај процес обави електронским путем. Од 1. фебруара 2015. године материјал за каталогизацију може се доставити мејлом нашој CIP служби.
Упутства и обрасце можете преузети овде  > >


ДИГИТАЛНА БМС

Дигитална БМС је резултат реализације дугорочног Пројекта дигитализације збирки Библиотеке чији је циљ да се највредније публикације на још један начин заштите и истовремено учине доступним корисницима у дигиталном формату. Дигитализација у БМС се одвија од 2006. године као део система заштите старих и ретких публикација. Дигитална збирка БМС је доступна на Интернету (digital.bms.rs). Дигитализоване публикације су повезане са записима у електронској бази БМС, са COBIB.SR и штампаним каталозима БМС. Публикације се у целости могу прелиставати а претраживе су према аутору, наслову, издавачу, месту, години издавања и другим параметрима.

БИБЛИОГРАФИЈА ИВЕ АНДРИЋА

Најобимнију персоналну библиографију у српској култури управо су објавили Андрићева задужбина, САНУ и Библиотека Матице српске, чији су стручњаци аутори.
Библиографија на 1080 страница садржи 15.647 јединица на 49 језика и објављена је поводом сто година од објављивања Андрићевог првог књижевног рада (1911.) и педесет година од пријема Нобелове награде (1961.).
Библиографију у PDF формату (13 Mb) можете преузети
ОВДЕ

НОВИ ЗАКОНИ

Народна скупштина Републике Србиjе донела jе 14. јула 2011. године три закона из области библиотекарства: Закон о библиотечко-информационоj делатности, Закон о староj и реткоj библиотечкоj грађи и Закон о обавезном примерку публикациjа.
Непосредан повод за доношење нових закона jе да се постојећа нормативна решења усагласе са европским стандардима и, што jе посебно важно, са савременим информационим окружењем. Новина jе и увођење обавезе сталног стручног усавршавања запослених.
Овим законима, уређен је статус Библиотеке Матице српске као установе културе од националног значаја. Сагласно положају и угледу установе, утврђене су надлежност, права и обавезе Библиотеке чија делатност се финансира из буџета Републике Србије. Библиотека Матице српске обавља матичне функције за Војводину и прима обавезни примерак публикација из Србије, који чува као културно добро.
Законе можете преузети у PDF формату:
Закон о библиотечко-информационоj делатности >>>
Закон о обавезном примерку публикациjа >>>
Закон о староj и реткоj библиотечкоj грађи >>>


управник Библиотеке Матице српске
Селимир Радуловић
+381 021 528 910
e-mail: bms@eunet.rs
 
BIBLIOTEKA MATICE SRPSKE NOVA ZGRADA BIBLIOTEKE MATICE SRPSKE  > > >

Добродошлица

Живимо у свету који се множи и расте бројем, али не лепотом и даром живота. Он све више личи на помахнитали воз, препун слепаца, путника-намерника, који јури ка провалији. У гару и пепелу света зјапеће пустоши једини је смисао, заправо, сећање на смисао. Као да је савремени човек заборавио на живу присутност најмлађег Карамазова, који лови сваку нашу реч и проверава да ли у нама, још увек, лелуја и гори ватрица вере. Стога, данас, више него икада, има истине у речима да би сва слава света нестала да Бог смртницима није подарио лек у облику књига. Александријска библиотека нас је суочила с амбицијом да будемо свезнајући, средњовековна књигохранилишта, будући су настајала при храмовима, са чињеницом да су синтеза знања и вере, док су нас високософистициране информационо-комуникационе технологије савременог света суочиле с амбицијом да будемо свеприсутни. Прва је себе видела као центар круга ограниченог знаним светом, друге су сведочиле целосно, а не одломљено, трећа се показала као круг чији је центар свугде, а обод не постоји. Било како било, и библиотеке од дрвета или папира и оне што се указују са сабласно треперећих екрана, сведоче о нашој вери у ванвремени, далекосежни ред који нејасно предосећамо или опажамо.

Књиге обесмрћују човека. Оне су оно најбоље у свету који шкрипи и прети да се сруши. Захваљујући њима сваки читалац може да измисли своју прошлост, да се утемељи у садашњости, да имагинира своју будућност. Шта је прошлост ако не полица с књигама доступна свима? Шта је садашњост ако не свитак Писма који исписује лук понад наших глава? Шта је будућност ако не неизвесни излет у свет виртуалних слика, са којег се, још радоснији, још вољнији, враћамо дому свом. Већ је речено – библиотеке нису само збирке књига, већ и предачки символ, из којег изнедрују књиге као душе писаца. Оне спајају расуто, приближавају раздвојено, невидљивом враћају видљиво; оне су кључеви света, сагласно томе, и кључ наше српске и европске куће. И то није само утешно, већ и истинито, па, ако хоћете, и спасоносно. У њима сазнајемо тајне свега што јесте, што је било и што ће бити – на земљи, на води, на небесима. Философија библиотеке се оверава у победи над смрћу – повратак у живот умрлих људи и минулих времена. Размена књига између појединаца и народа својеврсна је размена емоција. Нема света без књиге и нема књиге без света. И свитак Писма (односно, књига) и свитак Стварања (односно, свет) дело су Божје и, кроз време, кроз историју, наше сећање и памћење, у континуитету се преплићу и укршћују – тамо где се мрсе и размрсују нити вечности. И не само то – један од највећих песника, философа и библиотекара 20. века, који је, још од дечачких дана, у очевој библиотеци, заменио видљиви свет светом културе, у чијем делу, колико и људи, светле символи као људске творевине, бележи да човек, читавог живота, чита једну једину, јединствену, непоништиву и вековечиту књигу, и да је та јединствена, непоништива и вековечита књига, заправо, свет сами. И као што је неопходна каталогизација библиотека, вели он, тако је неопходно каталогизовати и свет – да би га, у савршеном облику, вратили Господу.

Како и колико читамо такви смо и толики људи. Узрастајући уз оно што читамо, препознајемо се по томе како читамо. Истинско читање је нови живот речи, оживљавање заустављеног даха синтаксе, поистовећење с другим. Оно чини да дело постаје дело, допуштајући, заправо, да оно буде оно-што-јесте, ослобађајући га, у потпуности, од писца. Оно је, будући и с ове и с оне стране разумевања, слободно кретање, истинско Да које се развија у непосредној садашњости. Уз помоћ књиге, растући у пољу илузионизма, верујемо да је читав свет наше наслеђе и место нашег порекла и да се, преко лествице Писма, можемо, попут Господа, дочепати Великог времена.

Добродошли у свет Библиотеке Матице српске!

Селимир Радуловић, управник Библиотеке  Матице српске

 
© Библиотека Матице српске 2003 - 2020