О   Б И Б Л И О Т Е Ц И   М А Т И Ц Е   С Р П С К Е  


ДОБРОДОШЛИЦА
  
NAZAD NA OSNOVNU STRANICU > > >
 

  ДОБРОДОШЛИЦА
  УПРАВНИК БИБЛИОТЕКЕ
  ИСТОРИЈСКИ ПРЕГЛЕД
  БИБЛИОТЕКА ДАНАС
  ОДЕЉЕЊА
  МЕЂУНАРОДНА САРАДЊА
  ЈАВНЕ НАБАВКЕ
 
В Е С Т И

ИЗЛОЖБА О МАРИЈИ СКЛОДОВСКОЈ КИРИ

Поводом обележавања 150 година од рођења физичарке и хемичарке Марије Склодовске Кири (Варшава, 1867 – Саланш, 1934), једине жене која је до данас Нобелову награду добила два пута, Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор литературе о Марији Кири, може се погледати од 11. августа до 7. септембра 2017. године у јавном каталогу Библиотеке. Ауторка изложбе је Силвија Чамбер, уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


ИЗЛОЖБА О ПЕРСИЈУ БИШУ ШЕЛИЈУ

Поводом обележавања 225 година од рођења Персија Биша Шелија (1792-1822), Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор дела Перисја Шелија као и литературе о њему, се може погледати од 14. јула до 10. августа 2017. године у јавном каталогу Библиотеке. Ауторке изложбе су Оливера Михајловић и Иванка Клајн, а уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


ТРИБИНА САВРЕМЕНИ ЧОВЕК
И САВРЕМЕНИ СВЕТ

Са задовољством вас позивамо на трибину Савремени човек и савремени свет, на којој ће говорити академик Зоран Ковачевић. Трибина је заказана за четвртак, 22. јун 2017, у 19 часова, у aтријуму Библиотеке Матице српске.
Више о трибини ...


ИЗЛОЖБА - 250 година ШТАМПАНОГ ИЗДАЊА ЕПИТОМА ДИОНИСИЈА НОВАКОВИЋА

Библиотека Матице српске је на основу грађе из својих збирки приредила изложбу поводом 250 година штампаног издања „Епитома“ Дионисија Новаковића, отиснутог у Венецији, у Штампарији Димитрија Теодосија, 1767. године. Електронски каталог изложбе садржи опис штампаних издања, преписе и литературу са сигнатурама. Поставка се може погледати у јавном каталогу Библиотеке од 16. јуна до 13. јула 2017. Аутори изложбе су мр Душица Грбић и Александра Драпшин, а уредник је Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


СТРУЧНИ СЕМИНАР

У среду, 14. јуна 2017. године, у 12 часова у Учионици Библиотeке Матице српске, одржаће се стручни семинар за библиотекаре високошколских библиотека у Војводини. За семинар су предвиђене следеће теме:
1.  Дигитална библиотека докторских дисертација одбрањених на Универзитету у Новом Саду - стање и перспективе. Предавач је Мирјана Брковић, библиотекар саветник
2.  Појава и карактеристике предаторских часописа и издавача. Предавач је Зорица Ђокић, дипломирани библиотекар..


ТРИБИНА САВРЕМЕНИ ЧОВЕК
И САВРЕМЕНИ СВЕТ

Са задовољством вас позивамо на трибину Савремени човек и савремени свет, на којој ће говорити Драгољуб Којчић. Трибина је заказана за четвртак, 8. јун 2017, у 19 часова, у aтријуму Библиотеке Матице српске.
Више о трибини ...


ИЗЛОЖБА О МИЛУТИНУ БОЈИЋУ

Поводом обележавања 125 година од рођења Милутина Бојића (1892-1917), Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор дела Милутина Бојића и литературе о њему, може се погледати од 19. маја до 15. јуна 2017. године, у јавном каталогу Библиотеке. Ауторке изложбе су Марина Ђачић и Марина Шмудла, уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


МОЛИЈЕРОВИ ДАНИ У БМС

Традиционална књижевна манифестација Француског института „Молијерови дани“ почиње у понедељак, 15. маја, у Библиотеци Матице српске, књижевним сусретом под називом „Идентитети у покрету“. У разговору ће учествовати награђивани француски писци млађе генерације Наташа Апана, Нина Јаржеков и Седрик Гра, а модератор ће бити професор Филозофског факултета у Новом Саду др Павле Секеруш. Пoчетак је заказан за 18 часова, а превод је обезбеђен.
Преузми програм


ДАН БМС

Библиотека Матице српске ће обележити свој дан у петак, 28. априла, свечаном академијом која почиње у 12 часова. Скуп ће поздравити Драган Станић, председник Матице српске, и Владан Вукосављевић, министар културе и информисања РС.
Овом пригодом биће уручена награда „Златна књига Библиотеке Матице српске", коју је ове године добио угледни српски писац и библиотечки посленик Радован Бели Марковић, као и Захвалница, чији је добитник Радован Мићић, дугогодишњи библиотекар саветник Библиотеке Матице српске. У културном програму учествоваће хор Гимназије „Јован Јовановић Змај“ и уметник Небојша Дугалић. Програм води Исидора Поповић.
 датум изузетно значајан у историји Матице српске, као и српске културе у целости, дан када је 1864, из Пеште ка Новом Саду, запловио пароброд Напредак, којим је бечкеречки трговац Јован Форовић пренео целокупну прву јавну научну библиотеку у Срба.
Преузми програм


ИЗЛОЖБА О АНАСТАСУ ЈОВАНОВИЋУ

Поводом обележавања 200 година од рођења првог српског литографа и једног од првих српских фотографа, обдареног уметника и изразитог романтичара, Анастаса Јовановића (1817–1899), Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор дела Анастаса Јовановића и литературе о њему, може се погледати од 21. априла до 18. маја 2017. године у јавном каталогу Библиотеке. Ауторка изложбе је Силвија Чамбер, уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


ПЕТЕР ХАНДКЕ У БМС

Матицу српску и Библиотеку Матице српске јуче је посетио угледни аустријски књижевник Петер Хандке, коме је пре два дана у оквиру Просефеста у Новом Саду уручена Награда „Милован Видаковић“. Хандкеа су дочекали председник Матице проф. др Драган Станић и управник Библиотеке Селимир Радуловић. У исто време гости Матице и Библиотеке била су српска деца из Ораховца и Велике Хоче, која су се том приликом срела са познатим писцем.


ИЗЛОЖБА О ПЕТЕРУ ХАНДКЕУ

У склопу Међународног фестивала прозе „Просефест“ Библиотека Матице српске је у сарадњи са Културним центром Новог Сада приредила  електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка коју чини избор дела Петера Хандкеа и литературе о њему, може се погледати у јавном каталогу Библиотеке. Ауторке изложбе су Марина Шмудла и Марина Ђачић, уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


ПОСЕТА ДЕЛЕГАЦИЈЕ РУСКЕ НАЦИОНАЛНЕ БИБЛИОТЕКЕ МАТИЦИ СРПСКОЈ

У петак, 7. априла 2017. године, Матицу српску и Библиотеку Матице српске посетили су Александар Иванович Вислиј, генерални директор Руске националне библиотеке у Санкт Петербургу и академик Славенко Терзић, амбасадор Републике Србије у Руској Федерацији. Том приликом директори двеју националних библиотека потписали су Споразум о сарадњи. Такође, разговарали су и о оснивању Руске читаонице у Библиотеци Матице српске, односно Српске читаонице у Руској националној библиотеци. Приликом обиласка Библиотеке Матице српске, гости су се упознали са радом Библиотеке и имали су прилику да виде део богатог фонда старе и ретке руске и српске књиге.  Медијима су се обратили проф. др Драган Станић, председник Матице српске, академик Славенко Терзић, амбасадор Републике Србије у Москви, Александар Иванович Вислиј, генерални директор Руске националне библиотеке, академик Миро Вуксановић, председник Управног одбора Библиотеке Матице српске и Селимир Радуловић, управник Библиотеке Матице српске.


НОВА КЊИГА У ИЗДАЊУ БМС

Библиотека Матице српске објавила је зборник радова са Округлог стола, који је одржан 15. новембра 2016. године, посвећеног делу академика Предрага Пипера, под називом „Лингвистика и славистика у делу Предрага Пипера“. Овај угледни научни радник је први добитник Награде „Златна књига Библиотеке Матице српске“.
(детаљније)


РАДОВАНУ БЕЛОМ МАРКОВИЋУ НАГРАДА ЗЛАТНА КЊИГА БИБЛИОТЕКЕ МАТИЦЕ СРПСКЕ

Жири за Награду "Златна књига Библиотеке Матице српске" (академик Миро Вуксановић, проф. емеритус др Славко Гордић и мр Душица Грбић, археограф саветник) једногласно је прихватио предлог који су поднели и образложили др Радивоје Микић, редовни професор Филолошког факултета у Београду, и др Марко Недић, секретар Одељења за језик и књижевност Матице српске, и донео одлуку да добитник Награде "Златна књига Библиотеке Матице српске" за 2017. годину буде Радован Бели Марковић, познати српски писац и успешни библиотечки посленик.
(детаљније)


ОБАВЕШТЕЊЕ О ИЗРАДИ CIP-а

Поштовани сарадници,
Библиотека Матице српске, у жељи да поједностави и убрза пријем, израду и издавање CIP-а, омогућила је услове да се овај процес обави електронским путем. Од 1. фебруара 2015. године материјал за каталогизацију може се доставити мејлом нашој CIP служби.
Упутства и обрасце можете преузети овде  > >


ДИГИТАЛНА БМС

Дигитална БМС је резултат реализације дугорочног Пројекта дигитализације збирки Библиотеке чији је циљ да се највредније публикације на још један начин заштите и истовремено учине доступним корисницима у дигиталном формату. Дигитализација у БМС се одвија од 2006. године као део система заштите старих и ретких публикација. Дигитална збирка БМС је доступна на Интернету (digital.bms.rs). Дигитализоване публикације су повезане са записима у електронској бази БМС, са COBIB.SR и штампаним каталозима БМС. Публикације се у целости могу прелиставати а претраживе су према аутору, наслову, издавачу, месту, години издавања и другим параметрима.

БИБЛИОГРАФИЈА ИВЕ АНДРИЋА

Најобимнију персоналну библиографију у српској култури управо су објавили Андрићева задужбина, САНУ и Библиотека Матице српске, чији су стручњаци аутори.
Библиографија на 1080 страница садржи 15.647 јединица на 49 језика и објављена је поводом сто година од објављивања Андрићевог првог књижевног рада (1911.) и педесет година од пријема Нобелове награде (1961.).
Библиографију у PDF формату (13 Mb) можете преузети
ОВДЕ

НОВИ ЗАКОНИ

Народна скупштина Републике Србиjе донела jе 14. јула 2011. године три закона из области библиотекарства: Закон о библиотечко-информационоj делатности, Закон о староj и реткоj библиотечкоj грађи и Закон о обавезном примерку публикациjа.
Непосредан повод за доношење нових закона jе да се постојећа нормативна решења усагласе са европским стандардима и, што jе посебно важно, са савременим информационим окружењем. Новина jе и увођење обавезе сталног стручног усавршавања запослених.
Овим законима, уређен је статус Библиотеке Матице српске као установе културе од националног значаја. Сагласно положају и угледу установе, утврђене су надлежност, права и обавезе Библиотеке чија делатност се финансира из буџета Републике Србије. Библиотека Матице српске обавља матичне функције за Војводину и прима обавезни примерак публикација из Србије, који чува као културно добро.
Законе можете преузети у PDF формату:
Закон о библиотечко-информационоj делатности >>>
Закон о обавезном примерку публикациjа >>>
Закон о староj и реткоj библиотечкоj грађи >>>


управник Библиотеке Матице српске
Селимир Радуловић
+381 021 528 910
e-mail: bms@eunet.rs
 
BIBLIOTEKA MATICE SRPSKE NOVA ZGRADA BIBLIOTEKE MATICE SRPSKE  > > >

Добродошлица

Библиотеке су куће укупног људског памћења. У њима се укрштају различите културе и језици. У њима се уједињују духовне вредности. У њима мирују речи и реченице, али се никад не може предвидети када ће понека доћи у наш живот.

У библиотекама је, као у лавиринту, скривена човекова жеља и сложена његова мисао, у разним облицима, од постанка до нас.

Библиотеке као моћни центри информација темељне су одреднице сваке националне културе. Оне су велика тајна. Откривање те тајне значи и национално освешћење. 
Књиге и електронске публикације у библиотеци јесу породица која живи у слози, без зебње да ће се међусобно угрожавати.

Добро сређене библиотеке нуде поступност, стрпљење и миран рад. Њима не пристаје атрактивност.

Библиотеке су ученима култна места, а неукима мртво море. Где је неуких више, ту су библиотеке више скрајнуте, ту им је као установама теже.

Овде је понуђена једноставна прича о Библиотеци Матице српске, а све као доказ да су претходна запажања са разлогом исписана. 

Добродошли у Библиотеку Матице српске.

Миро Вуксановић, председник Управног одбора Библиотеке  Матице српске

 
© Библиотека Матице српске 2003 - 2015