О   Б И Б Л И О Т Е Ц И   М А Т И Ц Е   С Р П С К Е  


ДОБРОДОШЛИЦА
  
NAZAD NA OSNOVNU STRANICU > > >
 

  ДОБРОДОШЛИЦА
  УПРАВНИК БИБЛИОТЕКЕ
  ИСТОРИЈСКИ ПРЕГЛЕД
  БИБЛИОТЕКА ДАНАС
  ОДЕЉЕЊА
  МЕЂУНАРОДНА САРАДЊА
  ЈАВНЕ НАБАВКЕ
 
В Е С Т И
 
     
   
     

ИЗЛОЖБА ПОВОДОМ 200 ГОДИНА ОД РОЂЕЊА БЕДЖИХА СМЕТАНЕ

Поводом обележавања 200 година од рођења композитора Беджиха Сметане (Литомишл, 2. март 1824 – Праг, 12. мај 1884), Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор дела Беджиха Сметане, као и лиетратура о њему, постављена је од 22. јула до 11. августа 2024. године, у јавном каталогу Библиотеке и на њеном веб сајту. Аутор изложбе је Александар Радовић, уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


ОБАВЕШТЕЊЕ О ЛЕТЊЕМ РАДНОМ ВРЕМЕНУ

Библиотека Матице српске ће у периоду од 15. јула до 23. августа радити са корисницима од 7,30 до 14,30 сати. Суботом неће радити.
Са редовним радом наставља 26. августа.

ИЗЛОЖБА ПОВОДОМ 150 ГОДИНА ОД РОЂЕЊА НИКОЛАЈА АЛЕКСАНДРОВИЧА БЕРЂАЈЕВА

Поводом обележавања 150 година од рођења руског филозофа Николаја Александровича Берђајева (1874−1948), Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор књижевних дела и литературе о животу и стваралаштву Николаја Александровича Берђајева, може се погледати од 24. јуна 2024. године, у јавном каталогу Библиотеке. Аутор изложбе је Ненад Станојевић, а уредник је Селимир Радуловић. Електронски каталог изложбе доступан је на веб-сајту БМС.
Преузми изложбу


ИЗЛОЖБА - СТЕФАН МИТРОВ ЉУБИША : 200 ГОДИНА ОД РОЂЕЊА

Поводом обележавања 200 година од рођења Стефана Митрова Љубише, књижевника, политичара и публицисте, Библиотека Матице српске је, на основу грађе из својих збирки и збирке РОМС-а, приредила електронску изложбу. Поставка, коју чини попис изабраних дела Стефана Митрова Љубише, текстови и публикације о њему, може се погледати од 3. до 23. јуна 2024. у јавном каталогу Библиотеке и на њеном веб-сајту. Аутор изложбе је Татјана Богојевић, уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


ИЗЛОЖБА - ЈОХАН ВОЛФГАНГ ФОН ГЕТЕ: 275 ГОДИНА ОД РОЂЕЊА

Поводом обележавања 275 година од рођења немачког писца Јохана Волфганга фон Гетеа (1749-1832), Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки и збирке РОМС-а. Поставка, коју чини избор из дела Јохана Волфганга фон Гетеа, као и литературе о њему, може се погледати од 8. маја до 2. јуна 2024. године, у jавном каталогу Библиотеке и на њеном веб-сајту. Аутор изложбе је Вања Ковачевић, уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


РАДНО ВРЕМЕ БИБЛИОТЕКЕ

Због обележавања свог Дана, Библиотека Матице српске неће радити са корисницима, 30. априла.
Такође, због обележавања државног празника 1. маја и ускршњих празника неће радити са корисницима од 1. до 6. маја. Са редовним радом наставља 7. маја.

ДАН БИБЛИОТЕКЕ МАТИЦЕ СРПСКЕ

Имамо част да Вас замолимо да заједно обележимо
ДАН БИБЛИОТЕКЕ МАТИЦЕ СРПСКЕ
Уторак, 30. април 2024. године, 12 часова
Свечана сала Матице српске
Више ...

ДОБИТНИК НАГРАДЕ ЗЛАТНА КЊИГА БИБЛИОТЕКЕ МАТИЦЕ СРПСКЕ ПРОФ. ДР АЛЕКСАНДАР ЈЕРКОВ

Добитник Награде „Златна књига Библиотекe Матице српске“ за 2024. годину је др Александар Јерков, управник Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ и професор на Филолошком Факултету у Београду. Одлуку о добитнику награде донео је, након јавног позива, Жири за доделу ове награде, у саставу др Милан Мицић (председник), др Зоран Ђерић и мр Гордана Ђилас (чланови). Награду „Златна књига Библиотеке Матице српске“ чине повеља, плакета, округли сто о делу добитника и зборник радова с округлог стола. Повеља и плакета биће уручене приликом прославе Дана Библиотеке Матице српске, 30. априла 2024. Округли сто ће бити одржан у новембру ове године, након чега ће бити објављен и зборник радова.
Детаљније ...


ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА КОРИСНИКЕ

Због одржавања Скупштине Матице српске 20. априла, доња читаоница у Библиотеци неће радити у петак, 19. априла.
У суботу 20. априла Библиотека Матице српске неће радити са корисницима.


ТРИБИНА САВРЕМЕНИ ЧОВЕК
И САВРЕМЕНИ СВЕТ

Матица српска и Библиотека Матице српске cа задовољством Вас позивају на трибину "Савремени човек и савремени свет". Говори проф. др Драгана Митровић.
Очекујемо Вас у Малој сали Матице српске у четвртак, 18. априла у 12,00 часова.
Добро нам дошли!


ИЗЛОЖБА - ЈУБИЛЕЈИ ШТАМПАНИХ СРБУЉА 2024. ГОДИНЕ

Библиотека Матице српске је на основу грађе из својих збирки приредила електронску изложбу поводом јубилеја штампаних србуља. Србуље су штампане књиге на српскословенском језику, српске инкунабуле и палеотипи, православне црквене и верске књиге штампане од 15. до 17. века. Електронски каталог изложбе садржи описе издања србуља, чије се годишњице обележевају 2024, и хронолошки преглед одабране литературе са сигнатурама. Поставка се може погледати у јавном каталогу од 1. априла до 7. маја 2024. и на сајту. Аутор изложбе је мр Душица Грбић, техничку припрему електронске презентације начинио је Ненад Станојевић, а уредник је Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


ТРИБИНА САВРЕМЕНИ ЧОВЕК
И САВРЕМЕНИ СВЕТ

Матица српска и Библиотека Матице српске cа задовољством Вас позивају на трибину "Савремени човек и савремени свет". Говори др Бојан Димитријевић, економиста.
Очекујемо Вас у Малој сали Матице српске у четвртак, 28. марта у 19,00 часова.
Добро нам дошли!


ИЗЛОЖБА ПОВОДОМ 200 ГОДИНА ОД РОЂЕЊА БРАНКА РАДИЧЕВИЋА

Поводом обележавања 200 година од рођења песника Бранка Радичевића (1824−1853), Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки и збирке РОМС-а. Поставка, коју чини избор из дела Бранка Радичевића, као и литературе о њему, може се погледати од 1. до 31. марта 2024. године, у jавном каталогу Библиотеке и на њеном веб-сајту. Аутори изложбе су Наташа Бундало Микић и Мирко Димић, уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


СТРУЧНИ ИСПИТ

Библиотека Матице српске организује полагање стручног испита у библиотечко-информационој делатности у мајском испитном року 2024. године. Испит почиње 20. маја, полагањем предмета Каталогизација и предметна и стручна класификација. Пријаве за полагање и пратећу документацију потребно је послати на адресу Библиотеке Матице српске (за Комисију за полагање стручног испита) до 31. марта 2024. године.
(детаљније)


РАДНО ВРЕМЕ БИБЛИОТЕКЕ

Због обележавања Дана државности Србије Библиотека Матице српске неће радити са корисницима 15–17. фебруара 2024.
Са радом, од 7,30 до 19,30 сати, радним данима, и од 7,30 до 13,30 сати суботом, наставља 19. фебруара.


ТРИБИНА САВРЕМЕНИ ЧОВЕК
И САВРЕМЕНИ СВЕТ

Матица српска и Библиотека Матице српске cа задовољством Вас позивају на трибину "Савремени човек и савремени свет". Говори Владимир Чугунов, руски књижевник.
Очекујемо Вас у Малој сали Матице српске у среду, 14. фебруара у 12,00 часова.
Добро нам дошли!


ИЗЛОЖБА ПОВОДОМ 200 ГОДИНА "ЛЕТОПИСА МАТИЦЕ СРПСКЕ"

Поводом обележавања 200 година од изласка првог броја „Летописа Матице српске“ Библиотека Матице српске је, на основу грађе из својих збирки и збирке РОМС-а, приредила електронску изложбу. Поставка, коју чини попис изабраних бројева „Летописа“, текстови о овом изузетно значајном часопису и преписка поводом изласка неких прилога и сарадње у њему, као и подаци о бројним важним личностима које су уређивале „Летопис“, може се погледати од 1. до 29. фебруара 2024. у јавном каталогу Библиотеке и на њеном веб-сајту. Аутори изложбе су Татјана Богојевић и Бојана Бјелица, уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


ИЗЛОЖБА ПОВОДОМ 100 ГОДИНА ОД РОЂЕЊА ВЛАДЕТЕ ЈЕРОТИЋА

Поводом обележавања 100 година од рођења српског неуропсихијатра, психотерапеута, књижевника и академика САНУ, Владете Јеротића, Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор дела и литературе о животу и стваралаштву Владете Јеротића, може се погледати од 9. јануара 2024. године, у јавном каталогу Библиотеке Матице српске. Аутор изложбе је Ненад Станојевић, а уредник је Селимир Радуловић. Електронски каталог изложбе доступан је на веб-сајту Библиотеке.
Преузми изложбу


РАДНО ВРЕМЕ БИБЛИОТЕКЕ

Библиотека Матице српске неће радити са корисницима од 1. до 6. јануара. Са радом од 7,30 до 19,30 радним данима и од 7,30 до 13,30 сати суботом наставља 8. јануара.


ДАН БИБЛИОТЕКАРА СРБИЈЕ

Поводом Дана библиотекара Србије, који се обележава 14. децембра, Библиотека Матице српске ће 14, 15. и 16. децембра снизити чланарине за своје кориснике 50%.


ТРИБИНА САВРЕМЕНИ ЧОВЕК
И САВРЕМЕНИ СВЕТ

Матица српска и Библиотека Матице српске cа задовољством Вас позивају на трибину Савремени човек и савремени свет.

Гост Трибине је Емир Кустурица који ће представити и своју нову књигу „Кад мртве душе марширају“ у издању издавачке куће „Catena Mundi“.

Поред Емира Кустурице говориће и:
Селимир Радуловић
презвитер др Оливер Суботић и
Бранимир Нешић.

Очекујемо Вас у Свечаној сали Матице српске у уторак, 12. децембра, у 19 сати
Добро нам дошли!


ИЗЛОЖБА - Федерико Гарсија Лорка: 125 година од рођења

Поводом обележавања 125 година од рођења шпанског песника и драмског писца Федерика Гарсије Лорке (1898-1936), Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор из дела Федерика Гарсије Лорке, као и литературе о њему, може се погледати од 11. децембра 2023. године до 8. јануара 2024. године, у jавном каталогу Библиотеке и на њеном веб-сајту. Ауторка изложбе је Снежана Николић, уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ
ЈАСМИНЕ НИНКОВ

Поштовани,
Позивамо вас на промоцију књиге
Јасмине Нинков „Нова библиотека“

Учествују
Владимир Пиштало
Жељко Вучковић
Јасмина Нинков

Свечана сала Матице српске, понедељак 11. децембар у 19 часова
Срдачно,
Медија тим Библиотеке Матице српске.


ТРИБИНА САВРЕМЕНИ ЧОВЕК
И САВРЕМЕНИ СВЕТ

Матица српска и Библиотека Матице српске cа задовољством Вас позивају на трибину "Савремени човек и савремени свет". Говори Божидар Зечевић, филмски критичар.
Очекујемо Вас у Малој сали Матице српске у среду, 6. децембра у 19,00 часова.
Добро нам дошли!
Више о трибини ...


ИЗЛОЖБА - СРБИ 1848 - 175 ГОДИНА

Поводом обележавања 175 година од српског учешћа у Револуцији 1848. године, Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор дела и литературе о личностима и догађајима из револуционарних година, 1848. и 1849, може се погледати од 20. новембра 2023. године, у јавном каталогу Библиотеке. Аутор изложбе је Срђан Граовац, а уредник је Селимир Радуловић. Електронски каталог изложбе доступан је на веб-сајту БМС.
Преузми изложбу


РАДНО ВРЕМЕ БИБЛИОТЕКЕ

У суботу, 4. новембра, Доња читаоница у Библиотеци неће радити са корисницима, због реновирања Горње читаонице. Поштовани и драги корисници, уколико сте планирали да у суботу радите у Доњој читаоници, јавите се дежурном књижничару да вас усмери на Научну читаоницу која ће, као и сваке суботе, радити од 7,30 до 13,30 сати.


ИЗЛОЖБА ПОВОДОМ 200 ГОДИНА ОД РОЂЕЊА ШАНДОРА ПЕТЕФИЈА

Поводом обележавања 200 година од рођења мађарског песника Шандора Петефија (1823-1849), Библиотека Матице српске приредила је изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор Петефијевих дела, репродукција сликарских портрета песника, фотографија и факсимила рукописа, као и литературе о њему, може се погледати од 30. октобра до 19. новембра 2023. године у јавном каталогу Библиотеке и на њеном веб-сајту. Аутори изложбе су Ирена Зечевић, Тамара Малешев и Петер Хајнерман, а уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


ИЗЛОЖБА - Антоније Исаковић: 100 година од рођења

Поводом обележавања 100 година од рођења књижевника и академика Антонија Исаковића (Београд, 6. новембар 1923 - Београд, 13. јануар 2002), Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор из дела Антонија Исаковића, као и литература о њему, може се погледати од 9. до 29. октобра 2023. године, у јавном каталогу Библиотеке и на њеном веб-сајту. Аутор изложбе је Наташа Бундало Микић, уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


IN MEMORIAM - АЛЕКСАНДРА ДРАПШИН

После кратке и тешке болести упокојила се наша колегиница Александра Драпшин, дипломирани библиотекар саветник.
Александра је рођена 1970. у Новом Саду, где је завршила основну и средњу школу. Дипломирала је на Филозофском факултету у Новом Саду, смер српскохрватски језик и југословенске књижевности и стекла звање професора српскохрватског језика и југословенске књижевности. У Библиотеци Матице српске ради од 2001. године, најпре у Одељењу старе и ретке књиге, потом у Одељењу за матичне послове и од 2010. поново у Одељењу старе и ретке књиге, где је обављала послове информатора и руковаоца фондом раритета.
Више ...


ИЗЛОЖБА - Десанка Максимовић: 125 година од рођења

Поводом обележавања 125 година од рођења песникиње и преводиоца Десанке Максимовић, Библиотека Матице српске је, на основу грађе из својих збирки и збирке РОМС-а, приредила електронску изложбу. Поставка, коју чини попис изабраних дела и литературе са сигнатурама, може се погледати од 18. септембра до 8. октобра 2023. у јавном каталогу Библиотеке и на њеном веб-сајту. Аутори изложбе су Татјана Богојевић и Бојана Бјелица, уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


ТРИБИНА САВРЕМЕНИ ЧОВЕК
И САВРЕМЕНИ СВЕТ

Матица српска и Библиотека Матице српске cа задовољством Вас позивају на трибину "Савремени човек и савремени свет". Говори Николај Бурљајев, прослављени руски глумац и режисер и члан руске Државне думе.
Очекујемо Вас у Свечаној сали Матице српске у среду, 6. септембра у 20,00 сати.
Добро нам дошли!
Више о трибини ...


СТРУЧНИ ИСПИТ

Библиотека Матице српске организује полагање стручног испита у библиотечко-информационој делатности у новембарском испитном року 2023. године. Испит почиње 27. новембра, полагањем предмета Каталогизација и предметна и стручна класификација. Пријаве за полагање и пратећу документацију потребно је послати на адресу Библиотеке Матице српске (за Комисију за полагање стручног испита) до 31. септембра 2023. године.
(детаљније)


ИЗЛОЖБА - Михаило Обреновић: 200 година од рођења

Поводом обележавања 200 година од рођења кнеза Михаила Обреновића (Крагујевац, 16. септембар 1823 - Београд, 29. мај 1868), Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор из дела Михаила Обреновића, као и литература о њему, може се погледати од 28. августа до 17. септембра 2023. године, у јавном каталогу Библиотеке и на њеном веб-сајту. Аутор изложбе је Наташа Бундало Микић, уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


ИЗЛОЖБА - Сретен Стојановић: 125 година од рођења

Поводом обележавања 125 година од рођења вајара Сретена Стојановића  (Приједор, 15. фебруара 1898 - Београд, 29. октобар 1960), Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор дела Сретена Стојановића, као и литература о њему, постављена је од 7. до 27. августа 2023. године, у јавном каталогу Библиотеке и на њеном веб-сајту. Аутор изложбе је Александар Радовић, уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


ИЗЛОЖБА - Милка Ивић: поводом 100 година од рођења

Поводом обележавања 100 година од рођења лингвисте, професора, академика Милке Ивић (Београд, 11. децембар 1923 - Београд, 7. март 2011), Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор из дела Милке Ивић, као и литература о њој, може се погледати 17. јула - 6. августа 2023. године, у јавном каталогу Библиотеке и на њеном веб-сајту. Аутор изложбе је Наташа Бундало Микић, уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


РАДНО ВРЕМЕ БИБЛИОТЕКЕ

Библиотека Матице српске ће од 10. јула до 18. августа радити од 7,30 до 14,30 сати. Суботом неће радити.
Са радом од 7,30 до 19,30 радним данима и од 7,30 до 13,30 сати суботом наставља 21. августа.


ИЗЛОЖБА - Михаило Марковић: поводом 100 година од рођења

Поводом обележавања 100 година од рођења српског филозофа и професора универзитета, Михаила Марковића, Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор дела и литературе о животу и стваралаштву Михаила Марковића, може се погледати од 26. јуна 2023. године, у јавном каталогу Библиотеке. Аутор изложбе је Ненад Станојевић, а уредник је Селимир Радуловић. Електронски каталог изложбе доступан је на веб-сајту БМС.
Преузми изложбу


ИЗЛОЖБА - Мића Поповић: поводом 100 година од рођења

Поводом обележавања 100 година од рођења сликара, редитеља, књижевника и теоретичара уметности Миће Поповића  (Лозница, 12. јун 1923 - Београд, 22. децембра 1996), Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор из дела Миће Поповића, као и литература о њему, може се погледати 5-25. јуна 2023. године, у јавном каталогу Библиотеке и на њеном веб-сајту. Аутори изложбе су Татјана Богојевић и Бојана Бјелица, уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


НАГРАДА „СРЕТЕН МАРИЋ“ МИХАЈЛУ ПАНТИЋУ

Угледна награда „Сретен Марић“ за најбољу есејистичку књигу из области књижевности и филозофије у 2021. и 2022. години, коју додељују Библиотека Матице српске и Скупштина општине Косјерић, припала је проф. др Михајлу Пантићу, за књигу „Александријски синдром 5“ у издању Академске књиге (Нови Сад, 2021). Једногласну одлуку донео је жири у саставу Катарина Марић Леобарди, Радован Поповић и Гојко Тешић.
Награда која носи име једног од врхунских српских есејиста и преводилаца Сретена Марића (1903-1992), додељује се традиционално сваке друге године. Установили су је Библиотека Матице српске и општина Косјерић и биће додељена наредног месеца 2023. године у Косјерићу.
Више ...


ИЗЛОЖБА - Надежда Петровић (1873-1915) - 150 година од рођења и Растко Петровић (1898-1949) - 125 година од рођења

Поводом обележавања 150 година од рођења сликарке Надежде Петровић (Чачак, 11. октобар 1873 - Ваљево, 3. април 1915) и 125 година од рођења писца Растка Петровића (Београд, 3. март 1898 - Вашингтон, 15. август 1949) Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка се може погледати од 15. маја до 4. јуна 2023. године, у jавном каталогу Библиотеке и на њеном веб-сајту. Аутор изложбе је Мирко Димић, уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


РАДНО ВРЕМЕ БИБЛИОТЕКЕ

Због обележавања Дана библиотеке и првомајских празника Библиотека Матице српске неће радити са корисницима од 28. априла до 2. маја.
Са радом, од 7,30 до 19,30 сати, радним данима, и од 7,30 до 13,30 сати суботом, наставља 3. маја.


ДАН БИБЛИОТЕКЕ МАТИЦЕ СРПСКЕ

Имамо част да Вас замолимо да заједно обележимо
ДАН БИБЛИОТЕКЕ МАТИЦЕ СРПСКЕ
Петак, 28. април 2023. године, 12 часова
Свечана сала Матице српске

Управни одбор Библиотеке Матице српске установио је 29. децембра 2015. године Дан Библиотеке и њену годишњу Награду.
Дан Библиотеке Матице српске је 28. април. Тог датума (по новом календару) 1864. године донета је одлука о пресељењу Матице српске и њене Библиотеке из Пеште у Нови Сад.
Награда „Златна књига Библиотеке Матицесрпске“ додељује се Владимиру Пишталу, књижевнику, универзитетском професору, и управнику Народне библиотеке Србије.
На Дан Библиотеке уручују се и „Захвалнице“, које ће ове године добити Катица Шкорић и Библиотека града Београда.
Библиотека Матице српске одликована је, 15. фебруара 2023, од стране председника Републике Србије, „Сретењским орденом првог реда“.
Библиотека ове године обележава 185 година од отварања за јавност.
Више ...


ИЗЛОЖБА - ЈУБИЛЕЈИ ШТАМПАНИХ СРБУЉА 2023. ГОДИНЕ

У Библиотеци Матице српске приређена је електронска изложба поводом јубилеја штампаних србуља 2023. године – 500 година "Молитвеника (Требника) горажданског" (Горажде, 1523) и 460 година "Триода цветног" Стефана од Скадра (Скадар, 1563).
Електронски каталог изложбе садржи описе издања поменутих србуља и хронолошки преглед одабране литературе са сигнатурама. Поставка се може погледати у јавном каталогу од 24. априла до 14. маја 2023, на сајту Библиотеке и јутјуб каналу.
Аутори изложбе су мр Душица Грбић и Александра Драпшин, а уредник је Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


ВЛАДИМИРУ ПИШТАЛУ НАГРАДА „ЗЛАТНА КЊИГА БИБЛИОТЕКЕ МАТИЦЕ СРПСКЕ“

Жири за Награду „Златна књига Библиотеке Матице српске“ (председник др Милан Мицић и чланови Гордана Ђилас и др Зоран Ђерић) једногласно је донео одлуку да добитник Награде „Златна књига Библиотеке Матице српске“, за 2023. годину, буде проф. др Владимир Пиштало.
Награду чине повеља, плакета, округли сто о делу добитника и зборник радова с округлог стола. Повеља и плакета ће добитнику бити уручене приликом прославе Дана Библиотеке Матице српске, 28. априла 2023. Округли сто ће бити одржан у новембру ове године, након чега ће бити објављен и зборник радова.


РАДНО ВРЕМЕ БИБЛИОТЕКЕ

Због ускршњих празника Библиотека Матице српске неће радити са корисницима од 14. до 17. априла.
Са радом, од 7,30 до 19,30 сати, радним данима, и од 7,30 до 13,30 сати суботом, наставља 18. априла.


ИЗЛОЖБА - AТАНАСИЈЕ СТОЈКОВИЋ

Поводом обележавања 250 година од рођења српског научника, писца и професора универзитета у Харкову Атанасија Стојковића, Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор књижевних и других дела, као и литературе о животу и стваралаштву Атанасија Стојковића, може се погледати од 3. априла 2023. године, у јавном каталогу Библиотеке. Аутор изложбе је Ненад Станојевић, а уредник је Селимир Радуловић. Електронски каталог изложбе доступан је на веб-сајту Библиотеке.
Преузми изложбу


ИЗЛОЖБА - МИЛАН КОЊОВИЋ

Поводом обележавања 125 година од рођења сликара  Милана Коњовића (Сомбор, 28. јануар 1898 - Сомбор, 20. октобар1993), Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки и збирке РОМС-а. Поставка, коју чини избор из дела Милана Коњовића, као и литературе о њему, може се погледати од 13. марта до 2 априла. 2023. године, у jавном каталогу Библиотеке и на њеном веб-сајту. Аутор изложбе је Мирко Димић, уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


СТРУЧНИ ИСПИТ

Библиотека Матице српске организује полагање стручног испита у библиотечко-информационој делатности у мајском испитном року 2023. године. Испит почиње 29. маја, полагањем предмета Каталогизација и предметна и стручна класификација. Пријаве за полагање и пратећу документацију потребно је послати на адресу Библиотеке Матице српске (за Комисију за полагање стручног испита) до 31. марта 2023. године.
(детаљније)


ОБАВЕШТЕЊЕ

Поштовани корисници,
Због хаварије на водоводним цевима доња и горња читаоница неће радити. Очекујемо да ће за неколико дана читаонице бити спремне за рад.
Јавите се дежурном књижничару како би вас усмерио у друге читаонице.
Ваша Библиотека Матице српске


ИЗЛОЖБА - РАДОЈЕ ДОМАНОВИЋ

Поводом обележавања 150 година од рођења сатиричара Радоја Домановића  (Овсиште код Тополе, 16. фебруара 1873 - Београд, 17. август 1908), Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки и збирке РОМС-а. Поставка, коју чини избор дела Радоја Домановића, као и литературе о њему, може се погледати од 20. фебруара до 12. марта 2023. године, у јавном каталогу Библиотеке и на њеном веб-сајту. Аутори изложбе су Татјана Богојевић и Бојана Бјелица, уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


БИБЛИОТЕЦИ МАТИЦЕ СРПСКЕ СРЕТЕЊСКИ ОРДЕН ПРВОГ СТЕПЕНА

Поводом Дана државности Републике Србије - Сретења, председник Републике Александар Вучић одликовао је појединце и институције из различитих области културног, привредног, спортског и друштвеног живота.
Част нам је што је међу одликованима и Библиотека Матице српске, која је добила Сретењски орден првог степена за нарочите заслуге у прикупљању и очувању књижног фонда од историјског и културног значаја, а поводом 185 година од почетка јавног рада. Одликовање је примио Селимир Радуловић, управник Библиотеке.
Више ...


IN MEMORIAM - ЉИЉАНА КЛЕВЕРНИЋ

Ноћас нас је, после дуге и тешке болести напустила наша драга колегиница Љиљана Клевернић, библиограф саветник, помоћник управника за каталошко-библиографску обраду. Рођена је у Руми, 15. фебруара 1962. године. Дипломирала је на Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду на Катедри за филозофију и социологију. У Библиотеци Матице српске радила је од 1986. у Одељењу каталошко-библиографске обраде, а од децембра 2014. године је помоћник управника за каталошко-библиографску обраду.
Више ...


РАДНО ВРЕМЕ БИБЛИОТЕКЕ

Због обележавања Дана државности Републике Србије Библиотека Матице српске неће радити са корисницима од 15. до 18. фебруара 2023.
Са редовним радом наставља 20. фебруара.


ИЗЛОЖБА - ХИЛАНДАР (1198-2023)

У Библиотеци Матице српске приређена је електронска изложба поводом 825 година од оснивања манастира Хиландара, једног од најзначајнијих духовних и културних средишта српског народа. Изложба је приређена на основу грађе из збирки БМС. Аутор је Срђан Граовац, а уредник је Селимир Радуловић. Поставка електронске изложбе може се погледати у јавном каталогу Библиотеке од 30. јануара до 19. фебруара 2023. године, на сајту и на Јутјуб каналу Библиотеке Матице српске.
Преузми изложбу


ИЗЛОЖБА - ДУШАН МАТИЋ

Поводом обележавања 125 година од рођења српског песника, есејисте и романописца Душана Матића (1898-1980), Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки и збирке РОМС-а. Поставка, коју чини избор из дела Душана Матића, као и литературе о њему, може се погледати 9-29. јануара 2023. године, у jавном каталогу Библиотеке и на њеном веб-сајту. Аутор изложбе је Снежана Николић, уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


РАДНО ВРЕМЕ БИБЛИОТЕКЕ

Библиотека Матице српске неће радити са корисницима од 31. децембра 2022. до 8. јануара 2023.
Са радом од 7,30 до 19,30 радним данима и од 7,30 до 13,30 сати суботом наставља 9. јануара.


ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ

Матица српска и Библиотека Матице српске позивају Вас на промоцију књиге Милутина Мићовића „Луче у тами Црне Горе (Српска књижевна задруга, Епархија будимљанско-никшићка, Књижевна задруга Српског народног вијећа, Београд-Подгорица, 2021).
Говоре академик Миро Вуксановић, Драган Лакићевић, Селимир Радуловић и аутор.
Петак, 23. децембар, у 18 сати у Малој сали Матице српске.
Добро нам дошли!


ТРИБИНА САВРЕМЕНИ ЧОВЕК
И САВРЕМЕНИ СВЕТ

Са задовољством вас позивамо на трибину Савремени човек и савремени свет, на којој ће говорити проф. др Мирослав Н. Јовановић. Трибина је заказана за четвртак, 22. децембар 2022. године, у 19 часова, у Матици српској.
Добро нам дошли!
Више о трибини ...


СТРУЧНИ СЕМИНАР

У петак, 16. децембра 2022. године, у 12 часова у Учионици Библиотeке Матице српске, одржаће се стручни семинар за библиотекаре високошколских библиотека у Војводини. За семинар су предвиђене следеће теме:
1. Нормирање личних имена у узајамном каталогу Србије - типичне грешке, узроци и решења (Весна Укропина, дипломирани библиотекар саветник, Библиотека Матице српске)
2. Представљање dCOBISS апликације за чување дигиталних садржаја (Новка Шокица Шуваковић, дипломирани библиотекар саветник, Библиотека Матице српске)
3. Остваривање матичних функција Библиотеке Матице српске у високошколским библиотекама у Војводини (Марина Ђачић, виши дипломирани документариста, Марина Шмудла, дипломирани документариста, Библиотека Матице српске)


ДАН БИБЛИОТЕКАРА СРБИЈЕ

Поводом 14. децембра, Дана библиотекара Србије, Библиотека Матице српске ће тога дана снизити чланарину за 50%.
Свим колегиницама и колегама желимо срећан Дан библиотекара Србије.


ИЗЛОЖБА - МИГЕЛ ДЕ СЕРВАНТЕС СААВЕДРА

Библиотека Матице српске је, на основу грађе из својих збирки, приредила изложбу поводом 475 година од рођења Мигела де Сервантеса Сааведре (1547-1616), шпанског писца, песника и драматурга. Поставка, коју чини попис изабраних дела Сервантеса и литературе о њему, може се погледати од 1. децембра 2022. до  8. јануара 2023. Аутори изложбе су Бојана Бјелица и Татјана Богојевић, уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


РАДНО ВРЕМЕ БИБЛИОТЕКЕ

Због обележавања Дана примирја у Првом светском рату Библиотека Матице српске неће радити са корисницима 11. новембра.
У суботу ће радити уобичајено, од 7,30 до 13,30 сати.


ИЗЛОЖБА - 235 ГОДИНА ПРВЕ ШТАМПАНЕ ЗБИРКЕ НАРОДНИХ ПОСЛОВИЦА КОД СРБА „ПРИЧТЕ ИЛИТИ ПО ПРОСТОМУ ПОСЛОВИЦЕ“ ЈОВАНА МУШКАТИРОВИЋА (БЕЧ, 1787)

Библиотека Матице српске је на основу грађе из својих збирки приредила изложбу поводом 235 година прве збирке народних пословица код Срба „Причте илити по простому пословице“ Јована Мушкатировића (Беч, 1787). Аутори изложбе су мр Душица Грбић и Александра Драпшин, а уредник је Селимир Радуловић. Поставка електронске изложбе може се погледати у јавном каталогу од 1. до 30. новембра 2022, на сајту Библиотеке и на апликацији You Tube.
Преузми изложбу


ТРИБИНА САВРЕМЕНИ ЧОВЕК
И САВРЕМЕНИ СВЕТ

Матица српска и Библиотека Матице српске са задовољством Вас позивају на трибину „Савремени човек и савремени свет“, на којој ће говорити Академик Наталија Алексејевна Нарочницка, историчар, политиколог и стручњак за међународне односе, почасни члан Матице српске и инострани члан САНУ.
Очекујемо Вас у Свечаној сали Матице српске у понедељак, 31. октобра 2022. у 19 сати
Добро нам дошли!
Више о трибини ...


ТРИБИНА САВРЕМЕНИ ЧОВЕК
И САВРЕМЕНИ СВЕТ

Матица српска и Библиотека Матице српске cа задовољством Вас позивају на трибину „Савремени човек и савремени свет“, на којој ће говорити Душко Бабић, управник СКЗ.
Очекујемо Вас у малој сали Матице српске у среду, 19. октобра 2022. у 19 сати
Добро нам дошли!
Више о трибини ...


ИЗЛОЖБА О ВАСКУ ПОПИ

Поводом обележавања 100 година од рођења песника Васка Попе (Гребенац, 29. јуна 1922 - Београд, 5. јануар 1991), Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки и збирке РОМС-а. Поставка, коју чини избор из дела Васка Попе, као и литературе о њему, може се погледати 3-31. октобра 2022. године, у jавном каталогу Библиотеке и на њеном веб-сајту. Аутор изложбе је Снежана Николић, уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


ОКРУГЛИ СТО „КЊИЖЕВНИ ПОРТРЕТ СЕЛИМИРА РАДУЛОВИЋА“

Округли сто „Књижевни портрет Селимира Радуловића“ одржава се у среду, 28. септембра 2022, од 10 до 15 часова, у Дигиталном омладинском центру, Војводе Путника 1. Више детаља налази се у прилогу.
Више информација ...


ИЗЛОЖБА О БОРИСЛАВУ МИХАЈЛОВИЋУ МИХИЗУ

Поводом обележавања 100 година од рођења српског књижевног критичара и писца Борислава Михајловића Михиза, Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор књижевних дела и литературе о животу и стваралаштву Борислава Михајловића Михиза, може се погледати од 1. септембра 2022. године, у јавном каталогу Библиотеке. Аутор изложбе је Ненад Станојевић, а уредник је Селимир Радуловић. Електронски каталог изложбе доступан је на веб-сајту Библиотеке.
Преузми изложбу


СТРУЧНИ ИСПИТ

Библиотека Матице српске организује полагање стручног испита у библиотечко-информационој делатности у новембарском испитном року 2022. године. Испит почиње 28. новембра, полагањем предмета Каталогизација и предметна и стручна класификација. Пријаве за полагање и пратећу документацију потребно је послати на адресу Библиотеке Матице српске (за Комисију за полагање стручног испита) до 30. септембра 2022. године.
(детаљније)


ИЗЛОЖБА О ДУШАНУ РАДОВИЋУ

Поводом обележавања 150 година од рођења Душана Радовића (1922-1984) Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор дела Душана Радовића и литературе о њему, може се погледати од 1. до 31. августа 2022. године, у јавном каталогу Библиотеке. Ауторка изложбе је Вања Ковачевић, уредник Селимир Радуловић. Електронски каталог изложбе доступан је на веб-сајту Библиотеке.
Преузми изложбу


ОБАВЕШТЕЊЕ О ЛЕТЊЕМ РАДНОМ ВРЕМЕНУ

Библиотека Матице српске ће од 11. јула до 19. августа радити од 7,30 до 14,30 сати. Суботом неће радити.
Са радом од 7,30 до 19,30 радним данима и од 7,30 до 13,30 сати суботом наставља 22. августа.


ИЗЛОЖБА МИНИЈАТУРНИХ КЊИГА

Изложба минијатурних књига Библиотеке Матице српске, рађена на основу каталога "Минијатурне књиге БМС" (штампан у едицији "Каталог посебних збирки БМС") постављена је 5. јула 2022. године у јавном каталогу Библиотеке. Ауторке изложбе и каталога су Снежана Миљановић и Јована Новаков, а главни уредник је Селимир Радуловић. У пет витрина је изложено 180 књижица.
Више о изложби ...


ИЗЛОЖБА ПОВОДОМ 175 ГОДИНА ОД РОЂЕЊА МИЛОВАНА ГЛИШИЋА

Поводом обележавања 175 година од рођења српског писца и преводиоца Милована Глишића, Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор књижевних дела и литературе о животу и стваралаштву Милована Глишића, може се погледати од 1. јула 2022. године, у јавном каталогу Библиотеке. Аутор изложбе је Ненад Станојевић, а уредник је Селимир Радуловић. Електронски каталог изложбе доступан је на веб-сајту Библиотеке.
Преузми изложбу


ТРИБИНА САВРЕМЕНИ ЧОВЕК
И САВРЕМЕНИ СВЕТ

Матица српска и Библиотека Матице српске cа задовољством Вас позивају на трибину „Савремени човек и савремени свет“, на којој ће говорити професор др Предраг Чичовачки. Очекујемо Вас у малој сали Матице српске у среду, 8. јуна 2022, у 19 сати.
Добро нам дошли!
Више о трибини ...


РАСТИМО ЗАЈЕДНО - КРЕАТИВНЕ РАДИОНИЦЕ ЗА ДЕЦУ У БМС

„Растимо заједно“ је циклус радионица које ће се одржавати сваке суботе од 10 до 11,30 сати у просторијама Библиотеке Матице српске током јуна и јула.

Радионице су намењене деци узраста од 7 до 11 година.

Радионице су бесплатне, број места је ограничен.

Место можете резервисати слањем мејла на milicapopovic@bms.ns.ac.rs или позивом на број 060/ 3326076.
Више ...


НАГРАДА „СРЕТЕН МАРИЋ“
ЈЕШИ ДЕНЕГРИЈУ

Угледна награда „Сретен Марић“ за најбољу есејистичку књигу из области књижевности и филозофије у 2019. и 2020. години биће додељена у четвртак, 2. јуна, у 12 часова, у Општој читаоници Библиотеке Матице српске.
Награда је припала проф. др Јерку Јеши Денегрију за књигу „Једна могућа историја уметности 20. века“ у издању Службеног гласника (Београд, 2020). Једногласну одлуку донео је жири у саставу Катарина Марић Леобарди, Радован Поповић и Гојко Тешић.
Награду, која носи име једног од врхунских српских есејиста и преводилаца Сретена Марића (1903–1992), установили су Библиотека Матице српске и Општина Косјерић, а додељује се традиционално сваке друге године.
Више ...


ИЗЛОЖБА - ДЕЈАН МЕДАКОВИЋ
100 ГОДИНА ОД РОЂЕЊА

Поводом обележавања 100 година од рођења Дејана Медаковића, историчара уметности, књижевника, песника и академика (Загреб, 7. јула 1922 – Београд, 1. јула 2008), Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки и збирке Рукописног одељења Матице српске. Поставка, коју чини избор дела Дејана Медаковића, као и избор литературе о њему, може се погледати од 1. до 30. јуна 2022. године, у јавном каталогу Библиотеке и на њеном веб-сајту. Аутор изложбе је Мирко Димић, уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


ТРИБИНА САВРЕМЕНИ ЧОВЕК
И САВРЕМЕНИ СВЕТ

Са задовољством вас позивамо на трибину Савремени човек и савремени свет, на којој ће говорити Никола Врзић. Трибина је заказана за среду, 1. јуна 2022. године, у 19 часова, у читаоници Библиотеке Матице српске.
Више о трибини ...


ТРИБИНА САВРЕМЕНИ ЧОВЕК
И САВРЕМЕНИ СВЕТ

Са задовољством вас позивамо на трибину Савремени човек и савремени свет, на којој ће говорити др Александар Растовић. Трибина је заказана за среду, 25. маја 2022. године, у 19 часова, у Матици српској.
Више о трибини ...


ТРИБИНА САВРЕМЕНИ ЧОВЕК
И САВРЕМЕНИ СВЕТ

Са задовољством вас позивамо на трибину „Савремени човек и савремени свет“, на којој ће говорити проф. др Дејан Михаиловић . Трибина је заказана за среду, 11. мај 2022. године, у 19 часова, у Матици српској.
Више о трибини ...


ИЗЛОЖБА - ЈАКОВ ИГЊАТОВИЋ
200 ГОДИНА ОД РОЂЕЊА

Поводом обележавања 200 година од рођења Јакова Игњатовића, књижевника, политичара и националног радника (Сентандреја, 12. децембра 1822 - Нови Сад, 5. јул 1889), Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки и збирке РОМС-а. Поставка, коју чини избор дела Јакова Игњатовића, као и литературе о њему, може се погледати 6-31. маја 2022. године, у јавном каталогу Библиотеке и на њеном веб-сајту. Аутор изложбе је Татјана Богојевић, уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


ДАН БИБЛИОТЕКЕ МАТИЦЕ СРПСКЕ

Библиотека Матице српске ће у четвртак, 28. априла 2022, са почетком у 12 часова, прославити свој дан. На Дан Библиотеке биће уручена награда „Златна књига Библиотеке Матице српске“, која је ове године припала проф. др Љиљани Пешикан Љуштановић. Захвалнице Библиотеке Матице српске добиће Марија Чурчић, Марија Јованцаи и ЈУ Народна и универзитетска библиотека Републике Српске.

Дан Библиотеке одржава се на датум изузетно значајан у историји Матице српске, као и српске културе у целости, дан када је 1864, из Пеште ка Новом Саду, запловио пароброд Напредак, којим је бечкеречки трговац Јован Форовић пренео целокупну прву јавну научну библиотеку у Срба.

Прослава ће бити организована у Атријуму Библиотеке Матице српске.


РАДНО ВРЕМЕ БИБЛИОТЕКЕ

Због ускршњих празника Библиотека Матице српске неће радити са корисницима од 22. до 25. априла.
Са радом, од 7,30 до 19,30 сати, радним данима, и од 7,30 до 13,30 сати суботом, наставља 26. априла.
Такође, неће радити са корисницима 28. априла, због прославе Дана библиотеке.
За провомајске празнике неће радити 2. и 3. маја.
Са радом, од 7,30 до 19,30 сати, радним данима, и од 7,30 до 13,30 сати суботом, наставља 4. маја.


ИЗЛОЖБА - ЈУБИЛЕЈИ ШТАМПАНИХ СРБУЉА 2022. ГОДИНЕ

У Библиотеци Матице српске приређена је електронска изложба поводом јубилеја штампаних србуља 2022. године – 470 година „Четворојеванђеља београдског“(Београд, 1552) и 460 година„Чеворојеванђеља мркшиначког“ (Мркшина црква, 1562).
Електронски каталог изложбе садржи описе издања поменутих србуља и хронолошки преглед одабране литературе са сигнатурама. Поставка се може погледати у јавном каталогу од 1. априла до 5. маја 2022. и на сајту Библиотеке. Аутори изложбе су мр Душица Грбић и Александра Драпшин, а уредник је Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


ТРИБИНА САВРЕМЕНИ ЧОВЕК
И САВРЕМЕНИ СВЕТ

Са задовољством вас позивамо на трибину „Савремени човек и савремени свет“, на којој ће говорити др Зоран Аврамовић. Трибина је заказана за среду, 30. март 2022. године, у 19 часова, у Свечаној сали Матице српске.
Више о трибини ...


ТРИБИНА САВРЕМЕНИ ЧОВЕК
И САВРЕМЕНИ СВЕТ

Са задовољством вас позивамо на трибину „Савремени човек и савремени свет“, на којој ће говорити др Драган Петровић. Трибина је заказана за среду, 9. март 2022. године, у 19 часова, у Свечаној сали Матице српске.
Више о трибини ...


ИЗЛОЖБА О МОЛИЈЕРУ

Поводом обележавања 400 година од рођења Молијера, једног од најпознатијих француских комедиографа, Библиотека Матице српске (БМС) приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор Молијерових дела као и литературе о њему, може се погледати од 1. до 31. марта 2022. године у јавном каталогу Библиотеке и на њеном веб-сајту. Ауторке изложбе су Соња Ивановић и Даниела Кермеци, уредник је Селимир Радуловић. Изложба је уједно и део програма у оквиру манифестације „Месец франкофоније”, коју организује Француски институт у Србији.
Преузми изложбу


СТРУЧНИ ИСПИТ

Библиотека Матице српске организује полагање стручног испита у библиотечко-информационој делатности у мајском испитном року 2022. године. Испит почиње 23. маја, полагањем предмета Каталогизација и предметна и стручна класификација. Пријаве за полагање и пратећу документацију потребно је послати на адресу Библиотеке Матице српске (за Комисију за полагање стручног испита) до 31. марта 2022. године.
(детаљније)


РАДНО ВРЕМЕ БИБЛИОТЕКЕ

Библиотека Матице српске ће од 28. фебруара 2022. радити са корисницима од 7,30 до 19,30 сати. Суботом ће читаонице бити отворене од 7,30 до 13,30 сати.


ТРИБИНА САВРЕМЕНИ ЧОВЕК
И САВРЕМЕНИ СВЕТ

Са задовољством вас позивамо на трибину „Савремени човек и савремени свет“, на којој ће говорити отац Милош Весин. Трибина је заказана за четвртак, 10. фебруар 2022. године, у 19 часова, у Свечаној сали Матице српске.
Више о трибини ...


250 ГОДИНА ЖИТИЈА ПЕТРА ВЕЛИКОГ ЗАХАРИЈЕ ОРФЕЛИНА

Библиотека Матице српске је на основу грађе из својих збирки приредила електронску изложбу поводом 250 година од објављивања "Житија Петра Великог", једне од најзначајнијих и најобимнијих  српских књига 18. века. Дело је објављено у два тома (400 + 360 стр.), у штампарији Димитрија Теодосија у Венецији, 1772. године. Аутор ове најлепше и технички најсавршеније српске књиге тога доба, јесте Захарија Орфелин (Вуковар 1726 - Нови Сад  1785), истакнути стваралац српске књижевности, уметности и културе.
Електронски каталог изложбе садржи најважније податке о животу и раду Захарије Орфелина, преглед издања "Житија Петра Великог", са коментарима о њиховим карактеристикама и хронолошки преглед литературе са сигнатурама. Ауторке изложбе су мр Душица Грбић и Александра Драпшин, а уредник је Селимир Радуловић.
Поставка електронске изложбе може се погледати у јавном каталогу Библиотеке од 1. до 28. фебруара 2022. и на њеном сајту.
Преузми изложбу


РАДНО ВРЕМЕ БИБЛИОТЕКЕ

Због погоршане епидемијске ситуације Библиотека Матице српске ће од 24. јануара 2022. радити са корисницима од 8,00 до 16 сати. Суботом ће читаонице бити отворене од 7,30 до 13,30 сати. О изменама радног времена бићете благовремено обавештени.


ИЗЛОЖБА О СТАНИСЛАВУ БИНИЧКОМ

Поводом обележавања 150 година од рођења Станислава Биничког (1872-1942), српског композитора, диригента и педагога Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор дела Станислава Биничког, као и избор литературе о њему, може се погледати од 10. до 31. јануара 2022. године у јавном каталогу Библиотеке и на њеном веб-сајту. Ауторка изложбе је Силвија Чамбер, уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


РАДНО ВРЕМЕ БИБЛИОТЕКЕ

Библиотека Матице српске ће 31. децембра 2021. године радити с корисницима до 12 сати. Од 1. до 9. јануара 2022. године неће радити. Са редовним радом почиње 10. јануара 2022.


ИЗЛОЖБА О ЈОВАНУ ДУЧИЋУ

Библиотека Матице српске срдачно Вас позива на отварање изложбе посвећене 150. годишњици од рођења Јована Дучића

ЈОВАН ДУЧИЋ (1871–1943)

Изложбу ће отворити
проф. др Драган Станић, председник Матице српске

Каталог Библиотеке Матице српске, среда, 29. децембра 2021. године у 12 сати
Преузми каталог изложбе


ИЗЛОЖБА О РОМАНУ ЈАКОБСОНУ

Поводом обележавања 125 година од рођења најпознатијег лингвисте 20. века, семиолога, зачетника структуралне лингвистике, универзитетског професора Романа Јакобсона (Москва, 1896 - Кембриџ, Масачусетс, 1982), Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки и збирке РОМС-а. Поставка, коју чини избор дела Романа Јакобсона, као и литература о њему, може се погледати од 17. децембра до 2. јануара 2021. године у јавном каталогу Библиотеке и на њеном веб-сајту. Аутори изложбе су Татјана Богојевић и Мирко Димић, уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


ДАН БИБЛИОТЕКАРА СРБИЈЕ

Поводом Дана библиотекара Библиотека Матице српске ће од 14. до 20. децембра снизити чланарине за упис за 50%.
Свим колегама честитамо Дан библиотекара Србије!


РАДНО ВРЕМЕ БИБЛИОТЕКЕ

Библиотека Матице српске ће од 6. децембра радити са корисницима редовно, радним данима од 7,30 до 19,30 сати и суботом од 7,30 до 13,30 сати.


ТРИБИНА САВРЕМЕНИ ЧОВЕК
И САВРЕМЕНИ СВЕТ

Са задовољством вас позивамо на трибину „Савремени човек и савремени свет“, на којој ће говорити проф. др Александар Јерков. Трибина је заказана за четвртак, 2. децембар 2021. године, у 19 часова, у Свечаној сали Матице српске.
Више о трибини ...


ИЗЛОЖБА О МАРСЕЛУ ПРУСТУ

Библиотека Матице српске је на основу грађе из својих збирки приредила електронску изложбу поводом 150 година од рођења француског писца Марсела Пруста (1871-1922). Поставка, коју чини избор Прустових дела, фотографија и факсимила, као и литературе о њему, може се погледати од 22. новембра до 16. децембра 2021. године у јавном каталогу Библиотеке и на њеном веб-сајту. Ауторке изложбе су Соња Ивановић и Даниела Кермеци, а уредник је Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


ОКРУГЛИ СТО - ТРАДИЦИЈА И ФАНТАСТИКА У ДЕЛУ ГОРАНА ПЕТРОВИЋА

Округли сто под називом "Традиција и фантастика у делу Горана Петровића"  биће одржан у четвртак, 18. новембра 2021, у Малој сали Матице српске, с почетком у 10 часова. Скуп је уприличен у част овогодишњег добитника награде "Златна књига Библиотеке Матице српске", познатог српског писца и академика Горана Петровића.
(детаљније...)


ТРИБИНА САВРЕМЕНИ ЧОВЕК
И САВРЕМЕНИ СВЕТ

Са задовољством вас позивамо на трибину „Савремени човек и савремени свет“, на којој ће говорити Љубиша Ристић. Трибина је заказана за четвртак, 18. новембар 2021. године, у 19 часова, у Свечаној сали Матице српске.
Више о трибини ...


ИЗЛОЖБА О ГОТФРИДУ ВИЛХЕЛМУ ЛАЈБНИЦУ

Поводом обележавања 375 година од рођења Готфрида Вилхелма Лајбница (1646-1716), немачког филозофа, математичара, проналазача, правника, историчара, дипломате и политичког саветника лужичкосрпског порекла, Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор Лајбницових дела, као и избор литературе о њему, може се погледати од 1. до 22. новембра 2021. године у јавном каталогу Библиотеке и на њеном веб-сајту. Ауторка изложбе је Силвија Чамбер, уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


ИЗЛОЖБА О СВЕТОЗАРУ МАРКОВИЋУ

Поводом обележавања 175 година од рођења публицисте, политичког теоретичара и идеолога социјализма Светозара Марковића (1846-1875), Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки и збирке РОМС-а. Поставка, коју чини избор дела Светозара Марковића, као и литературе о њему, може се погледати од 11. октобра до 31. октобра 2021. године у јавном каталогу Библиотеке и на њеном веб-сајту. Ауторке изложбе су Татјана Богојевић и Бојана Бјелица, уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


РАДНО ВРЕМЕ БИБЛИОТЕКЕ

Због погоршане епидемијске ситуације Библиотека Матице српске ће од 6. октобра 2021. радити са корисницима од 8,00 до 16 сати. Суботом ће читаонице бити отворене од 7,30 до 13,30 сати. О изменама радног времена бићете благовремено обавештени.


ИЗЛОЖБА О РЕНЕУ ДЕКАРТУ

Поводом обележавања 425 година од рођења Ренеа Декарта (1596-1650) Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор дела Ренеа Декарта и литературе о њему, може се погледати од 20. септембра до 10. октобра 2021. године, у јавном каталогу Библиотеке и на њеном веб-сајту. Ауторке изложбе су Марина Шмудла и Ивана Дракулић, уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


СТРУЧНИ ИСПИТ

Библиотека Матице српске организује полагање стручног испита у библиотечко-информационој делатности у новембарском испитном року 2021. године. Испит почиње 22. новембра, полагањем предмета Каталогизација и предметна и стручна класификација. Пријаве за полагање и пратећу документацију потребно је послати на адресу Библиотеке Матице српске (за Комисију за полагање стручног испита) до 30. септембра 2021. године.
(детаљније)


ИЗЛОЖБА О ДОБРИЦИ ЋОСИЋУ

Поводом обележавања 100 година од рођења српског писца, есејисте и политичара Добрице Ћосића, Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор књижевних дела и литературе о животу и стваралаштву Добрице Ћосића, може се погледати од 23. августа 2021. године, у јавном каталогу Библиотеке и на њеном веб-сајту. Аутор изложбе је Ненад Станојевић, а уредник је Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


ИЗЛОЖБА О ФРАНЦИСКУ ГОЈИ

Поводом обележавања 275 година од рођења Франциска Гоје (1746-1828), великог шпанског сликара, цртача и графичара, Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор репродукција Гојиних дела, као и избор литературе о њему, може се погледати од 26. јула до 22. августа 2021. године у јавном каталогу Библиотеке и на њеном веб-сајту. Ауторка изложбе је Силвија Чамбер, уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


РАДНО ВРЕМЕ БИБЛИОТЕКЕ

Библиотека Матице српске ће у периоду од 12. јула до 20. августа 2021. радити са корисницима од 7,30 до 14,30 сати. Са редовним радом почиње од 23. августа.


ИЗЛОЖБА О ПОЛУ ВАЛЕРИЈУ

Поводом обележавања 150 година од рођења француског песника и есејисте Пола Валерија (1871-1945) Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор дела Пол Валерија и литературе о њему, може се погледати од 5. до 25. јула 2021. године, у јавном каталогу Библиотеке. Ауторке изложбе су Марина Шмудла, Марина Ђачић и Ивана Дракулић, уредник Селимир Радуловић. Електронски каталог изложбе  доступан је на веб-сајту Библиотеке.
Преузми изложбу


ИЗЛОЖБА О ФЈОДОРУ МИХАИЛОВИЧУ ДОСТОЈЕВСКОМ

Поводом обележавања 200 година од рођења Фјодора Михаиловича Достојевског (1821-1881) Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор дела Фјодора М. Достојевског и литературе о њему, може се погледати од 18. јуна до 4. јула 2021. године, у јавном каталогу Библиотеке. Ауторке изложбе су Марина Ђачић и Марина Шмудла, уредник Селимир Радуловић. Електронски каталог изложбе доступан је на веб-сајту Библиотеке.
Преузми изложбу


ИЗЛОЖБА О ЂОРЂУ НАТОШЕВИЋУ

Поводом обележавања 200 година од рођења Ђорђа Натошевића, лекара, педагога и реформатора школства, Библиотека Матице српске је, на основу грађе из својих збирки, приредила електрoнску изложбу. Поставка, која садржи попис изабраних дела и литературе са сигнатурама, фотографије, факсимиле писама и рукописа, може се погледати од 28. маја до 17. јуна у јавном каталогу и на сајту Библиотеке. Ауторке изложбе су Татјана Богојевић и Бојана Бјелица, уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


ИЗЛОЖБА - 230 ГОДИНА ПРВИХ СРПСКИХ НОВИНА СЕРПСКИЈА ПОВСЕДНЕВНИЈА НОВИНИ

Библиотека Матице српске је на основу грађе из својих збирки приредила електронску изложбу поводом 230 година првих српских новина "Серпскија повседневнија новини". Електронски каталог изложбе садржи опис издања и хронолошки преглед одабране литературе са сигнатурама. Поставка се може погледати у јавном каталогу од 5. до 27. маја 2021. и на сајту Библиотеке. Аутори изложбе су мр Душица Грбић и Александра Драпшин, а уредник је Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


Због предстојећих празника Библиотека Матице српске неће радити са корисницима од 30. априла до 4. маја 2021.

Са радом, од 7,30 до 19,30 сати, радним данима, и од 7,30 до 13,30 сати суботом, наставља 5. маја.


ДАН БИБЛИОТЕКЕ МАТИЦЕ СРПСКЕ

Библиотека Матице српске ће у среду, 28. априла 2021, са почетком у 12 часова, прославити свој дан. На Дан Библиотеке биће уручена награда „Златна књига Библиотеке Матице српске, која je ове године припала познатом српском писцу и академику Горану Петровићу. Захвалницу Библиотеке Матице српске добиће Народна библиотека Србије, за дугогодишњу изузетну сарадњу.

Дан Библиотеке одржава се на датум изузетно значајан у историји Матице српске, као и српске културе у целости, дан када је 1864, из Пеште ка Новом Саду, запловио пароброд Напредак, којим је бечкеречки трговац Јован Форовић пренео целокупну прву јавну научну библиотеку у Срба.

Прослава ће бити организована у свечаној сали Матице српске уз ограничен број посетилаца и уз поштовање свих епидемиолошких мера.


ПРОМОЦИЈА ЗБОРНИКА

У свечаној сали Матице српске, 23. априла 2021. године, у 12 часова, биће одржана промоција зборника посвећеног делу др Марије Клеут, прoф. емеритуса, под насловом „Марија Клеут - сагледавање контекста“. O зборнику ће говорити проф. др Љиљана Пешикан-Љуштановић.

Овом приликом, професорици Клеут биће уручена плакета и повеља, поводом награде „Златна књига Библиотеке Матице српске“.

Скуп ће бити организован у ограниченом режиму, уз поштовање свих епидемиолошких мера.

Више ...


МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕЧЈЕ КЊИГЕ
2. АПРИЛ 2021.

Данас је Међународни дан дечје књиге, установљен пре више од пола века, а обележава се на дан рођења Ханса Кристијана Андерсена.

Тим поводом Библиотека Матице српске вам представља дигиталну изложбу дечјих радова на тему: "Илустрација моје омиљене књиге".

Уживајте!
.
Погледајте изложбу


ИЗЛОЖБА ЈУБИЛЕЈИ ШТАМПАНИХ СРБУЉА 2021. ГОДИНЕ

У Библиотеци Матице српске приређена је електронска изложба поводом јубилеја штампаних србуља 2021. године – 500 година "Молитвеника (Зборника за путнике)" Божидара Вуковића (1521) и "Псалтира горажданског" (1521) и 460 година "Псалтира" Вићенца Вуковића (1561) и "Триода посног" Стефана од Скадра (1561). Електронски каталог изложбе садржи описе издања поменутих србуља и хронолошки преглед одабране литературе са сигнатурама. Поставка се може погледати у јавном каталогу од 31. марта до 3. маја 2021. и на сајту Библиотеке. Аутори изложбе су мр Душица Грбић и Александра Драпшин, а уредник је Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


РАДНО ВРЕМЕ БИБЛИОТЕКЕ

Библиотека Матице српске ће радити са корисницима редовно, од 7,30 до 19,30 сати. Суботом ће радити од 7,30 до 13,30 сати. Број места у читаоницама је ограничен на 50.


СТРУЧНИ ИСПИТ

Библиотека Матице српске организује полагање стручног испита у библиотечко-информационој делатности у мајском испитном року 2021. године. Испит почиње 25. маја, полагањем предмета Каталогизација и предметна и стручна класификација. Пријаве за полагање и пратећу документацију потребно је послати на адресу Библиотеке Матице српске (за Комисију за полагање стручног испита) до 31. марта 2021. године.
(детаљније)


ИЗЛОЖБА О ШАРЛУ БОДЛЕРУ

Поводом обележавања 200 година од рођења француског песника Шарла Бодлера (1821-1867) Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор Бодлерових дела, фотографија, факсимила писама и рукописа, као и литературе о њему, може се погледати од 1. до 30. марта 2021. године у јавном каталогу Библиотеке и на њеном веб-сајту. Ауторке изложбе су Соња Ивановић и Даниела Кермеци, уредник Селимир Радуловић. Изложба је уједно и део програма у оквиру манифестације „Месец франкофоније”, коју организује Француски институт у Србији.
Преузми изложбу


ЛИКОВНО-ЛИТЕРАРНИ КОНКУРС

Библиотека Матице српске
поводом обележавања Међународног дана дечје књиге расписује

ЛИКОВНО-ЛИТЕРАРНИ КОНКУРС
ИЗЛОЖБЕНОГ KАРАКТЕРА

Тема конкурса је:
илустрација моје омиљене књиге.

Више о конкурсу ...


ИЗЛОЖБА О ЈОВАНУ ДУЧИЋУ

Поводом обележавања 150 година од рођења српског песника Јована Дучића, Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор књижевних дела и литературе о животу и стваралаштву песника и дипломате Јована Дучића, може се погледати од 29. јануара 2021. године, у јавном каталогу Библиотеке. Аутори изложбе су Ненад Станојевић и Снежана Николић, а уредник је Селимир Радуловић. Електронски каталог изложбе доступан је на веб-сајту www.bms.rs.
Преузми изложбу


ИЗЛОЖБА О САВИ ШУМАНОВИЋУ

Поводом обележавања 125 година од рођења Саве Шумановића (1896 - 1942), једног од најзначајнијих сликара српске уметности 20. века, Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор Шумановићевих дела, као и литературе о њему, може се погледати од 11. до 28. јануара 2021. године у јавном каталогу Библиотеке и на њеном веб-сајту. Ауторка изложбе је Силвија Чамбер, уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


ИЗЛОЖБА О ФРИДРИХУ ХЕЛДЕРЛИНУ

Поводом обележавања 250 година од рођења немачког песника Фридриха Хелдерлина, Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор књижевних дела и литературе о животу и стваралаштву песника Фридриха Хелдерлина, може се погледати од 14. децембра 2020. године, у јавном каталогу Библиотеке. Аутор изложбе је Ненад Станојевић, а уредник је Селимир Радуловић. Електронски каталог изложбе доступан је на веб-сајту Библиотеке.
Преузми изложбу


ИЗЛОЖБА О ПАВЕЛУ ЈОЗЕФУ ШАФАРИКУ

Поводом обележавања 225 година од рођења писца, историчара, етнографа, филолога и лингвисте словачког порекла Павела Јозефа Шафарика (Кобељарово, 1795 - Праг, 1861) Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих и збирки Рукописног одељења Матице српске. Поставка коју чини избор Шафарикових дела, писама, рукописа, као и литературе о њему, може се погледати од 23. новембра до 13. децембра 2020. године у јавном каталогу Библиотеке и на њеном веб-сајту. Ауторка изложбе је Јелена Јовин, уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


ИЗЛОЖБА - 250 ГОДИНА ШТАМПАРИЈЕ ЈОСИФА КУРЦБЕКА У БЕЧУ

Библиотека Матице српске је на основу грађе из својих збирки приредила електронску изложбу поводом 250 година Штампарије Јосифа Курцбека у Бечу. Електронска изложба садржи основне податке о оснивању и раду Штампарије Јосифа Курцбека, хронолошки преглед издања и литературу са сигнатурама. Аутори изложбе су мр Душица Грбић и Александра Драпшин, а уредник је Селимир Радуловић. Поставка се може погледати у јавном каталогу Библиотеке од 26. октобра до 22. новембра 2020. и на сајту Библиотеке.
Преузми изложбу


ИЗЛОЖБА О ХЕГЕЛУ

Поводом обележавања 250 година од рођења Георга Вилхелма Фридриха Хегела (1770-1831) Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор дела Георга Вилхелма Фридриха Хегела и литературе о њему, може се погледати од 28. септембра до 25. октобра 2020. године, у јавном каталогу Библиотеке. Ауторке изложбе су Марина Шмудла и Марина Ђачић, уредник Селимир Радуловић. Електронски каталог изложбе доступан је на веб-сајту Библиотеке.
Преузми изложбу


ТРИБИНА САВРЕМЕНИ ЧОВЕК
И САВРЕМЕНИ СВЕТ

Са задовољством вас позивамо на трибину „Савремени човек и савремени свет“, на којој ће говорити Синиша Љепојевић. Трибина је заказана за четвртак, 24. септембар 2020. године, у 19 часова, у атријуму Библиотеке Матице српске.
Више о трибини ...


ИЗЛОЖБА О МИЛАНУ САВИЋУ

Поводом обележавања 175 година од рођења српског писца, преводиоца, позоришног критичара, секретара Матице српске и уредника Летописа Матице српске Милана Савића (Нови Кнежевац, Банат 1845 - Београд, 1930) Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки и збирки Рукописног одељења Матице српске. Поставка, коју чини избор Савићевих дела, фотографија, писама, рукописа, као и литературе о њему, може се погледати од 7. до 27. септембра 2020. године у јавном каталогу Библиотеке и на њеном веб-сајту. Ауторке изложбе су Јелена Јовин и Даниела Кермеци, уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


СТРУЧНИ ИСПИТ

Библиотека Матице српске организује полагање стручног испита у
библиотечко-информационој делатности у новембарском испитном року 2020.
године. Испит почиње 23. новембра, полагањем предмета Каталогизација и
предметна и стручна класификација. Пријаве за полагање и пратећу
документацију потребно је послати на адресу Библиотеке Матице српске (за
Комисију за полагање стручног испита) до 30. септембра 2020. године.
(детаљније)


ОБАВЕШТЕЊЕ О ИЗРАДИ CIP-а

Поштовани сарадници,
Библиотека Матице српске, у жељи да поједностави и убрза пријем, израду и издавање CIP-а, омогућила је услове да се овај процес обави електронским путем. Од 1. фебруара 2015. године материјал за каталогизацију може се доставити мејлом нашој CIP служби.
Упутства и обрасце можете преузети овде  > >


ДИГИТАЛНА БМС

Дигитална БМС је резултат реализације дугорочног Пројекта дигитализације збирки Библиотеке чији је циљ да се највредније публикације на још један начин заштите и истовремено учине доступним корисницима у дигиталном формату. Дигитализација у БМС се одвија од 2006. године као део система заштите старих и ретких публикација. Дигитална збирка БМС је доступна на Интернету (digital.bms.rs). Дигитализоване публикације су повезане са записима у електронској бази БМС, са COBIB.SR и штампаним каталозима БМС. Публикације се у целости могу прелиставати а претраживе су према аутору, наслову, издавачу, месту, години издавања и другим параметрима.

БИБЛИОГРАФИЈА ИВЕ АНДРИЋА

Најобимнију персоналну библиографију у српској култури објавили су Андрићева задужбина, САНУ и Библиотека Матице српске, чији су стручњаци аутори.
Библиографија на 1080 страница садржи 15.647 јединица на 49 језика и објављена је поводом сто година од објављивања Андрићевог првог књижевног рада (1911.) и педесет година од пријема Нобелове награде (1961.).
Библиографију у PDF формату (13 Mb) можете преузети
ОВДЕ

НОВИ ЗАКОНИ

Народна скупштина Републике Србиjе донела jе 14. јула 2011. године три закона из области библиотекарства: Закон о библиотечко-информационоj делатности, Закон о староj и реткоj библиотечкоj грађи и Закон о обавезном примерку публикациjа.
Непосредан повод за доношење нових закона jе да се постојећа нормативна решења усагласе са европским стандардима и, што jе посебно важно, са савременим информационим окружењем. Новина jе и увођење обавезе сталног стручног усавршавања запослених.
Овим законима, уређен је статус Библиотеке Матице српске као установе културе од националног значаја. Сагласно положају и угледу установе, утврђене су надлежност, права и обавезе Библиотеке чија делатност се финансира из буџета Републике Србије. Библиотека Матице српске обавља матичне функције за Војводину и прима обавезни примерак публикација из Србије, који чува као културно добро.
Законе можете преузети у PDF формату:
Закон о библиотечко-информационоj делатности >>>
Закон о обавезном примерку публикациjа >>>
Закон о староj и реткоj библиотечкоj грађи >>>


управник Библиотеке Матице српске
Селимир Радуловић
+381 021 528 910
e-mail: bms@eunet.rs
 
BIBLIOTEKA MATICE SRPSKE NOVA ZGRADA BIBLIOTEKE MATICE SRPSKE  > > >

Добродошлица

Живимо у свету који се множи и расте бројем, али не лепотом и даром живота. Он све више личи на помахнитали воз, препун слепаца, путника-намерника, који јури ка провалији. У гару и пепелу света зјапеће пустоши једини је смисао, заправо, сећање на смисао. Као да је савремени човек заборавио на живу присутност најмлађег Карамазова, који лови сваку нашу реч и проверава да ли у нама, још увек, лелуја и гори ватрица вере. Стога, данас, више него икада, има истине у речима да би сва слава света нестала да Бог смртницима није подарио лек у облику књига. Александријска библиотека нас је суочила с амбицијом да будемо свезнајући, средњовековна књигохранилишта, будући су настајала при храмовима, са чињеницом да су синтеза знања и вере, док су нас високософистициране информационо-комуникационе технологије савременог света суочиле с амбицијом да будемо свеприсутни. Прва је себе видела као центар круга ограниченог знаним светом, друге су сведочиле целосно, а не одломљено, трећа се показала као круг чији је центар свугде, а обод не постоји. Било како било, и библиотеке од дрвета или папира и оне што се указују са сабласно треперећих екрана, сведоче о нашој вери у ванвремени, далекосежни ред који нејасно предосећамо или опажамо.

Књиге обесмрћују човека. Оне су оно најбоље у свету који шкрипи и прети да се сруши. Захваљујући њима сваки читалац може да измисли своју прошлост, да се утемељи у садашњости, да имагинира своју будућност. Шта је прошлост ако не полица с књигама доступна свима? Шта је садашњост ако не свитак Писма који исписује лук понад наших глава? Шта је будућност ако не неизвесни излет у свет виртуалних слика, са којег се, још радоснији, још вољнији, враћамо дому свом. Већ је речено – библиотеке нису само збирке књига, већ и предачки символ, из којег изнедрују књиге као душе писаца. Оне спајају расуто, приближавају раздвојено, невидљивом враћају видљиво; оне су кључеви света, сагласно томе, и кључ наше српске и европске куће. И то није само утешно, већ и истинито, па, ако хоћете, и спасоносно. У њима сазнајемо тајне свега што јесте, што је било и што ће бити – на земљи, на води, на небесима. Философија библиотеке се оверава у победи над смрћу – повратак у живот умрлих људи и минулих времена. Размена књига између појединаца и народа својеврсна је размена емоција. Нема света без књиге и нема књиге без света. И свитак Писма (односно, књига) и свитак Стварања (односно, свет) дело су Божје и, кроз време, кроз историју, наше сећање и памћење, у континуитету се преплићу и укршћују – тамо где се мрсе и размрсују нити вечности. И не само то – један од највећих песника, философа и библиотекара 20. века, који је, још од дечачких дана, у очевој библиотеци, заменио видљиви свет светом културе, у чијем делу, колико и људи, светле символи као људске творевине, бележи да човек, читавог живота, чита једну једину, јединствену, непоништиву и вековечиту књигу, и да је та јединствена, непоништива и вековечита књига, заправо, свет сами. И као што је неопходна каталогизација библиотека, вели он, тако је неопходно каталогизовати и свет – да би га, у савршеном облику, вратили Господу.

Како и колико читамо такви смо и толики људи. Узрастајући уз оно што читамо, препознајемо се по томе како читамо. Истинско читање је нови живот речи, оживљавање заустављеног даха синтаксе, поистовећење с другим. Оно чини да дело постаје дело, допуштајући, заправо, да оно буде оно-што-јесте, ослобађајући га, у потпуности, од писца. Оно је, будући и с ове и с оне стране разумевања, слободно кретање, истинско Да које се развија у непосредној садашњости. Уз помоћ књиге, растући у пољу илузионизма, верујемо да је читав свет наше наслеђе и место нашег порекла и да се, преко лествице Писма, можемо, попут Господа, дочепати Великог времена.

Добродошли у свет Библиотеке Матице српске!

Селимир Радуловић, управник Библиотеке  Матице српске

 
© Библиотека Матице српске 2003 - 2024