О   Б И Б Л И О Т Е Ц И   М А Т И Ц Е   С Р П С К Е  


ДОБРОДОШЛИЦА
  
NAZAD NA OSNOVNU STRANICU > > >
 

  ДОБРОДОШЛИЦА
  УПРАВНИК БИБЛИОТЕКЕ
  ИСТОРИЈСКИ ПРЕГЛЕД
  БИБЛИОТЕКА ДАНАС
  ОДЕЉЕЊА
  МЕЂУНАРОДНА САРАДЊА
  ЈАВНЕ НАБАВКЕ
 
В Е С Т И
 
     
   
     

РАДНО ВРЕМЕ БИБЛИОТЕКЕ

Библиотека Матице српске ће од 6. децембра радити са корисницима редовно, радним данима од 7,30 до 19,30 сати и суботом од 7,30 до 13,30 сати.


ТРИБИНА САВРЕМЕНИ ЧОВЕК
И САВРЕМЕНИ СВЕТ

Са задовољством вас позивамо на трибину „Савремени човек и савремени свет“, на којој ће говорити проф. др Александар Јерков. Трибина је заказана за четвртак, 2. децембар 2021. године, у 19 часова, у Свечаној сали Матице српске.
Више о трибини ...


ИЗЛОЖБА О МАРСЕЛУ ПРУСТУ

Библиотека Матице српске је на основу грађе из својих збирки приредила електронску изложбу поводом 150 година од рођења француског писца Марсела Пруста (1871-1922). Поставка, коју чини избор Прустових дела, фотографија и факсимила, као и литературе о њему, може се погледати од 22. новембра до 16. децембра 2021. године у јавном каталогу Библиотеке и на њеном веб-сајту. Ауторке изложбе су Соња Ивановић и Даниела Кермеци, а уредник је Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


ОКРУГЛИ СТО - ТРАДИЦИЈА И ФАНТАСТИКА У ДЕЛУ ГОРАНА ПЕТРОВИЋА

Округли сто под називом "Традиција и фантастика у делу Горана Петровића"  биће одржан у четвртак, 18. новембра 2021, у Малој сали Матице српске, с почетком у 10 часова. Скуп је уприличен у част овогодишњег добитника награде "Златна књига Библиотеке Матице српске", познатог српског писца и академика Горана Петровића.
(детаљније...)


ТРИБИНА САВРЕМЕНИ ЧОВЕК
И САВРЕМЕНИ СВЕТ

Са задовољством вас позивамо на трибину „Савремени човек и савремени свет“, на којој ће говорити Љубиша Ристић. Трибина је заказана за четвртак, 18. новембар 2021. године, у 19 часова, у Свечаној сали Матице српске.
Више о трибини ...


ИЗЛОЖБА О ГОТФРИДУ ВИЛХЕЛМУ ЛАЈБНИЦУ

Поводом обележавања 375 година од рођења Готфрида Вилхелма Лајбница (1646-1716), немачког филозофа, математичара, проналазача, правника, историчара, дипломате и политичког саветника лужичкосрпског порекла, Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор Лајбницових дела, као и избор литературе о њему, може се погледати од 1. до 22. новембра 2021. године у јавном каталогу Библиотеке и на њеном веб-сајту. Ауторка изложбе је Силвија Чамбер, уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


ИЗЛОЖБА О СВЕТОЗАРУ МАРКОВИЋУ

Поводом обележавања 175 година од рођења публицисте, политичког теоретичара и идеолога социјализма Светозара Марковића (1846-1875), Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки и збирке РОМС-а. Поставка, коју чини избор дела Светозара Марковића, као и литературе о њему, може се погледати од 11. октобра до 31. октобра 2021. године у јавном каталогу Библиотеке и на њеном веб-сајту. Ауторке изложбе су Татјана Богојевић и Бојана Бјелица, уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


РАДНО ВРЕМЕ БИБЛИОТЕКЕ

Због погоршане епидемијске ситуације Библиотека Матице српске ће од 6. октобра 2021. радити са корисницима од 8,00 до 16 сати. Суботом ће читаонице бити отворене од 7,30 до 13,30 сати. О изменама радног времена бићете благовремено обавештени.


ИЗЛОЖБА О РЕНЕУ ДЕКАРТУ

Поводом обележавања 425 година од рођења Ренеа Декарта (1596-1650) Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор дела Ренеа Декарта и литературе о њему, може се погледати од 20. септембра до 10. октобра 2021. године, у јавном каталогу Библиотеке и на њеном веб-сајту. Ауторке изложбе су Марина Шмудла и Ивана Дракулић, уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


СТРУЧНИ ИСПИТ

Библиотека Матице српске организује полагање стручног испита у библиотечко-информационој делатности у новембарском испитном року 2021. године. Испит почиње 22. новембра, полагањем предмета Каталогизација и предметна и стручна класификација. Пријаве за полагање и пратећу документацију потребно је послати на адресу Библиотеке Матице српске (за Комисију за полагање стручног испита) до 30. септембра 2021. године.
(детаљније)


ИЗЛОЖБА О ДОБРИЦИ ЋОСИЋУ

Поводом обележавања 100 година од рођења српског писца, есејисте и политичара Добрице Ћосића, Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор књижевних дела и литературе о животу и стваралаштву Добрице Ћосића, може се погледати од 23. августа 2021. године, у јавном каталогу Библиотеке и на њеном веб-сајту. Аутор изложбе је Ненад Станојевић, а уредник је Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


ИЗЛОЖБА О ФРАНЦИСКУ ГОЈИ

Поводом обележавања 275 година од рођења Франциска Гоје (1746-1828), великог шпанског сликара, цртача и графичара, Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор репродукција Гојиних дела, као и избор литературе о њему, може се погледати од 26. јула до 22. августа 2021. године у јавном каталогу Библиотеке и на њеном веб-сајту. Ауторка изложбе је Силвија Чамбер, уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


РАДНО ВРЕМЕ БИБЛИОТЕКЕ

Библиотека Матице српске ће у периоду од 12. јула до 20. августа 2021. радити са корисницима од 7,30 до 14,30 сати. Са редовним радом почиње од 23. августа.


ИЗЛОЖБА О ПОЛУ ВАЛЕРИЈУ

Поводом обележавања 150 година од рођења француског песника и есејисте Пола Валерија (1871-1945) Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор дела Пол Валерија и литературе о њему, може се погледати од 5. до 25. јула 2021. године, у јавном каталогу Библиотеке. Ауторке изложбе су Марина Шмудла, Марина Ђачић и Ивана Дракулић, уредник Селимир Радуловић. Електронски каталог изложбе  доступан је на веб-сајту Библиотеке.
Преузми изложбу


ИЗЛОЖБА О ФЈОДОРУ МИХАИЛОВИЧУ ДОСТОЈЕВСКОМ

Поводом обележавања 200 година од рођења Фјодора Михаиловича Достојевског (1821-1881) Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор дела Фјодора М. Достојевског и литературе о њему, може се погледати од 18. јуна до 4. јула 2021. године, у јавном каталогу Библиотеке. Ауторке изложбе су Марина Ђачић и Марина Шмудла, уредник Селимир Радуловић. Електронски каталог изложбе доступан је на веб-сајту Библиотеке.
Преузми изложбу


ИЗЛОЖБА О ЂОРЂУ НАТОШЕВИЋУ

Поводом обележавања 200 година од рођења Ђорђа Натошевића, лекара, педагога и реформатора школства, Библиотека Матице српске је, на основу грађе из својих збирки, приредила електрoнску изложбу. Поставка, која садржи попис изабраних дела и литературе са сигнатурама, фотографије, факсимиле писама и рукописа, може се погледати од 28. маја до 17. јуна у јавном каталогу и на сајту Библиотеке. Ауторке изложбе су Татјана Богојевић и Бојана Бјелица, уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


ИЗЛОЖБА - 230 ГОДИНА ПРВИХ СРПСКИХ НОВИНА СЕРПСКИЈА ПОВСЕДНЕВНИЈА НОВИНИ

Библиотека Матице српске је на основу грађе из својих збирки приредила електронску изложбу поводом 230 година првих српских новина "Серпскија повседневнија новини". Електронски каталог изложбе садржи опис издања и хронолошки преглед одабране литературе са сигнатурама. Поставка се може погледати у јавном каталогу од 5. до 27. маја 2021. и на сајту Библиотеке. Аутори изложбе су мр Душица Грбић и Александра Драпшин, а уредник је Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


Због предстојећих празника Библиотека Матице српске неће радити са корисницима од 30. априла до 4. маја 2021.

Са радом, од 7,30 до 19,30 сати, радним данима, и од 7,30 до 13,30 сати суботом, наставља 5. маја.


ДАН БИБЛИОТЕКЕ МАТИЦЕ СРПСКЕ

Библиотека Матице српске ће у среду, 28. априла 2021, са почетком у 12 часова, прославити свој дан. На Дан Библиотеке биће уручена награда „Златна књига Библиотеке Матице српске, која je ове године припала познатом српском писцу и академику Горану Петровићу. Захвалницу Библиотеке Матице српске добиће Народна библиотека Србије, за дугогодишњу изузетну сарадњу.

Дан Библиотеке одржава се на датум изузетно значајан у историји Матице српске, као и српске културе у целости, дан када је 1864, из Пеште ка Новом Саду, запловио пароброд Напредак, којим је бечкеречки трговац Јован Форовић пренео целокупну прву јавну научну библиотеку у Срба.

Прослава ће бити организована у свечаној сали Матице српске уз ограничен број посетилаца и уз поштовање свих епидемиолошких мера.


ПРОМОЦИЈА ЗБОРНИКА

У свечаној сали Матице српске, 23. априла 2021. године, у 12 часова, биће одржана промоција зборника посвећеног делу др Марије Клеут, прoф. емеритуса, под насловом „Марија Клеут - сагледавање контекста“. O зборнику ће говорити проф. др Љиљана Пешикан-Љуштановић.

Овом приликом, професорици Клеут биће уручена плакета и повеља, поводом награде „Златна књига Библиотеке Матице српске“.

Скуп ће бити организован у ограниченом режиму, уз поштовање свих епидемиолошких мера.

Више ...


МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕЧЈЕ КЊИГЕ
2. АПРИЛ 2021.

Данас је Међународни дан дечје књиге, установљен пре више од пола века, а обележава се на дан рођења Ханса Кристијана Андерсена.

Тим поводом Библиотека Матице српске вам представља дигиталну изложбу дечјих радова на тему: "Илустрација моје омиљене књиге".

Уживајте!
.
Погледајте изложбу


ИЗЛОЖБА ЈУБИЛЕЈИ ШТАМПАНИХ СРБУЉА 2021. ГОДИНЕ

У Библиотеци Матице српске приређена је електронска изложба поводом јубилеја штампаних србуља 2021. године – 500 година "Молитвеника (Зборника за путнике)" Божидара Вуковића (1521) и "Псалтира горажданског" (1521) и 460 година "Псалтира" Вићенца Вуковића (1561) и "Триода посног" Стефана од Скадра (1561). Електронски каталог изложбе садржи описе издања поменутих србуља и хронолошки преглед одабране литературе са сигнатурама. Поставка се може погледати у јавном каталогу од 31. марта до 3. маја 2021. и на сајту Библиотеке. Аутори изложбе су мр Душица Грбић и Александра Драпшин, а уредник је Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


РАДНО ВРЕМЕ БИБЛИОТЕКЕ

Библиотека Матице српске ће радити са корисницима редовно, од 7,30 до 19,30 сати. Суботом ће радити од 7,30 до 13,30 сати. Број места у читаоницама је ограничен на 50.


СТРУЧНИ ИСПИТ

Библиотека Матице српске организује полагање стручног испита у библиотечко-информационој делатности у мајском испитном року 2021. године. Испит почиње 25. маја, полагањем предмета Каталогизација и предметна и стручна класификација. Пријаве за полагање и пратећу документацију потребно је послати на адресу Библиотеке Матице српске (за Комисију за полагање стручног испита) до 31. марта 2021. године.
(детаљније)


ИЗЛОЖБА О ШАРЛУ БОДЛЕРУ

Поводом обележавања 200 година од рођења француског песника Шарла Бодлера (1821-1867) Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор Бодлерових дела, фотографија, факсимила писама и рукописа, као и литературе о њему, може се погледати од 1. до 30. марта 2021. године у јавном каталогу Библиотеке и на њеном веб-сајту. Ауторке изложбе су Соња Ивановић и Даниела Кермеци, уредник Селимир Радуловић. Изложба је уједно и део програма у оквиру манифестације „Месец франкофоније”, коју организује Француски институт у Србији.
Преузми изложбу


ЛИКОВНО-ЛИТЕРАРНИ КОНКУРС

Библиотека Матице српске
поводом обележавања Међународног дана дечје књиге расписује

ЛИКОВНО-ЛИТЕРАРНИ КОНКУРС
ИЗЛОЖБЕНОГ KАРАКТЕРА

Тема конкурса је:
илустрација моје омиљене књиге.

Више о конкурсу ...


ИЗЛОЖБА О ЈОВАНУ ДУЧИЋУ

Поводом обележавања 150 година од рођења српског песника Јована Дучића, Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор књижевних дела и литературе о животу и стваралаштву песника и дипломате Јована Дучића, може се погледати од 29. јануара 2021. године, у јавном каталогу Библиотеке. Аутори изложбе су Ненад Станојевић и Снежана Николић, а уредник је Селимир Радуловић. Електронски каталог изложбе доступан је на веб-сајту www.bms.rs.
Преузми изложбу


ИЗЛОЖБА О САВИ ШУМАНОВИЋУ

Поводом обележавања 125 година од рођења Саве Шумановића (1896 - 1942), једног од најзначајнијих сликара српске уметности 20. века, Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор Шумановићевих дела, као и литературе о њему, може се погледати од 11. до 28. јануара 2021. године у јавном каталогу Библиотеке и на њеном веб-сајту. Ауторка изложбе је Силвија Чамбер, уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


ИЗЛОЖБА О ФРИДРИХУ ХЕЛДЕРЛИНУ

Поводом обележавања 250 година од рођења немачког песника Фридриха Хелдерлина, Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор књижевних дела и литературе о животу и стваралаштву песника Фридриха Хелдерлина, може се погледати од 14. децембра 2020. године, у јавном каталогу Библиотеке. Аутор изложбе је Ненад Станојевић, а уредник је Селимир Радуловић. Електронски каталог изложбе доступан је на веб-сајту Библиотеке.
Преузми изложбу


ИЗЛОЖБА О ПАВЕЛУ ЈОЗЕФУ ШАФАРИКУ

Поводом обележавања 225 година од рођења писца, историчара, етнографа, филолога и лингвисте словачког порекла Павела Јозефа Шафарика (Кобељарово, 1795 - Праг, 1861) Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих и збирки Рукописног одељења Матице српске. Поставка коју чини избор Шафарикових дела, писама, рукописа, као и литературе о њему, може се погледати од 23. новембра до 13. децембра 2020. године у јавном каталогу Библиотеке и на њеном веб-сајту. Ауторка изложбе је Јелена Јовин, уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


ИЗЛОЖБА - 250 ГОДИНА ШТАМПАРИЈЕ ЈОСИФА КУРЦБЕКА У БЕЧУ

Библиотека Матице српске је на основу грађе из својих збирки приредила електронску изложбу поводом 250 година Штампарије Јосифа Курцбека у Бечу. Електронска изложба садржи основне податке о оснивању и раду Штампарије Јосифа Курцбека, хронолошки преглед издања и литературу са сигнатурама. Аутори изложбе су мр Душица Грбић и Александра Драпшин, а уредник је Селимир Радуловић. Поставка се може погледати у јавном каталогу Библиотеке од 26. октобра до 22. новембра 2020. и на сајту Библиотеке.
Преузми изложбу


ИЗЛОЖБА О ХЕГЕЛУ

Поводом обележавања 250 година од рођења Георга Вилхелма Фридриха Хегела (1770-1831) Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор дела Георга Вилхелма Фридриха Хегела и литературе о њему, може се погледати од 28. септембра до 25. октобра 2020. године, у јавном каталогу Библиотеке. Ауторке изложбе су Марина Шмудла и Марина Ђачић, уредник Селимир Радуловић. Електронски каталог изложбе доступан је на веб-сајту Библиотеке.
Преузми изложбу


ТРИБИНА САВРЕМЕНИ ЧОВЕК
И САВРЕМЕНИ СВЕТ

Са задовољством вас позивамо на трибину „Савремени човек и савремени свет“, на којој ће говорити Синиша Љепојевић. Трибина је заказана за четвртак, 24. септембар 2020. године, у 19 часова, у атријуму Библиотеке Матице српске.
Више о трибини ...


ИЗЛОЖБА О МИЛАНУ САВИЋУ

Поводом обележавања 175 година од рођења српског писца, преводиоца, позоришног критичара, секретара Матице српске и уредника Летописа Матице српске Милана Савића (Нови Кнежевац, Банат 1845 - Београд, 1930) Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки и збирки Рукописног одељења Матице српске. Поставка, коју чини избор Савићевих дела, фотографија, писама, рукописа, као и литературе о њему, може се погледати од 7. до 27. септембра 2020. године у јавном каталогу Библиотеке и на њеном веб-сајту. Ауторке изложбе су Јелена Јовин и Даниела Кермеци, уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


СТРУЧНИ ИСПИТ

Библиотека Матице српске организује полагање стручног испита у
библиотечко-информационој делатности у новембарском испитном року 2020.
године. Испит почиње 23. новембра, полагањем предмета Каталогизација и
предметна и стручна класификација. Пријаве за полагање и пратећу
документацију потребно је послати на адресу Библиотеке Матице српске (за
Комисију за полагање стручног испита) до 30. септембра 2020. године.
(детаљније)


ОБАВЕШТЕЊЕ О ИЗРАДИ CIP-а

Поштовани сарадници,
Библиотека Матице српске, у жељи да поједностави и убрза пријем, израду и издавање CIP-а, омогућила је услове да се овај процес обави електронским путем. Од 1. фебруара 2015. године материјал за каталогизацију може се доставити мејлом нашој CIP служби.
Упутства и обрасце можете преузети овде  > >


ДИГИТАЛНА БМС

Дигитална БМС је резултат реализације дугорочног Пројекта дигитализације збирки Библиотеке чији је циљ да се највредније публикације на још један начин заштите и истовремено учине доступним корисницима у дигиталном формату. Дигитализација у БМС се одвија од 2006. године као део система заштите старих и ретких публикација. Дигитална збирка БМС је доступна на Интернету (digital.bms.rs). Дигитализоване публикације су повезане са записима у електронској бази БМС, са COBIB.SR и штампаним каталозима БМС. Публикације се у целости могу прелиставати а претраживе су према аутору, наслову, издавачу, месту, години издавања и другим параметрима.

БИБЛИОГРАФИЈА ИВЕ АНДРИЋА

Најобимнију персоналну библиографију у српској култури објавили су Андрићева задужбина, САНУ и Библиотека Матице српске, чији су стручњаци аутори.
Библиографија на 1080 страница садржи 15.647 јединица на 49 језика и објављена је поводом сто година од објављивања Андрићевог првог књижевног рада (1911.) и педесет година од пријема Нобелове награде (1961.).
Библиографију у PDF формату (13 Mb) можете преузети
ОВДЕ

НОВИ ЗАКОНИ

Народна скупштина Републике Србиjе донела jе 14. јула 2011. године три закона из области библиотекарства: Закон о библиотечко-информационоj делатности, Закон о староj и реткоj библиотечкоj грађи и Закон о обавезном примерку публикациjа.
Непосредан повод за доношење нових закона jе да се постојећа нормативна решења усагласе са европским стандардима и, што jе посебно важно, са савременим информационим окружењем. Новина jе и увођење обавезе сталног стручног усавршавања запослених.
Овим законима, уређен је статус Библиотеке Матице српске као установе културе од националног значаја. Сагласно положају и угледу установе, утврђене су надлежност, права и обавезе Библиотеке чија делатност се финансира из буџета Републике Србије. Библиотека Матице српске обавља матичне функције за Војводину и прима обавезни примерак публикација из Србије, који чува као културно добро.
Законе можете преузети у PDF формату:
Закон о библиотечко-информационоj делатности >>>
Закон о обавезном примерку публикациjа >>>
Закон о староj и реткоj библиотечкоj грађи >>>


управник Библиотеке Матице српске
Селимир Радуловић
+381 021 528 910
e-mail: bms@eunet.rs
 
BIBLIOTEKA MATICE SRPSKE NOVA ZGRADA BIBLIOTEKE MATICE SRPSKE  > > >

Добродошлица

Живимо у свету који се множи и расте бројем, али не лепотом и даром живота. Он све више личи на помахнитали воз, препун слепаца, путника-намерника, који јури ка провалији. У гару и пепелу света зјапеће пустоши једини је смисао, заправо, сећање на смисао. Као да је савремени човек заборавио на живу присутност најмлађег Карамазова, који лови сваку нашу реч и проверава да ли у нама, још увек, лелуја и гори ватрица вере. Стога, данас, више него икада, има истине у речима да би сва слава света нестала да Бог смртницима није подарио лек у облику књига. Александријска библиотека нас је суочила с амбицијом да будемо свезнајући, средњовековна књигохранилишта, будући су настајала при храмовима, са чињеницом да су синтеза знања и вере, док су нас високософистициране информационо-комуникационе технологије савременог света суочиле с амбицијом да будемо свеприсутни. Прва је себе видела као центар круга ограниченог знаним светом, друге су сведочиле целосно, а не одломљено, трећа се показала као круг чији је центар свугде, а обод не постоји. Било како било, и библиотеке од дрвета или папира и оне што се указују са сабласно треперећих екрана, сведоче о нашој вери у ванвремени, далекосежни ред који нејасно предосећамо или опажамо.

Књиге обесмрћују човека. Оне су оно најбоље у свету који шкрипи и прети да се сруши. Захваљујући њима сваки читалац може да измисли своју прошлост, да се утемељи у садашњости, да имагинира своју будућност. Шта је прошлост ако не полица с књигама доступна свима? Шта је садашњост ако не свитак Писма који исписује лук понад наших глава? Шта је будућност ако не неизвесни излет у свет виртуалних слика, са којег се, још радоснији, још вољнији, враћамо дому свом. Већ је речено – библиотеке нису само збирке књига, већ и предачки символ, из којег изнедрују књиге као душе писаца. Оне спајају расуто, приближавају раздвојено, невидљивом враћају видљиво; оне су кључеви света, сагласно томе, и кључ наше српске и европске куће. И то није само утешно, већ и истинито, па, ако хоћете, и спасоносно. У њима сазнајемо тајне свега што јесте, што је било и што ће бити – на земљи, на води, на небесима. Философија библиотеке се оверава у победи над смрћу – повратак у живот умрлих људи и минулих времена. Размена књига између појединаца и народа својеврсна је размена емоција. Нема света без књиге и нема књиге без света. И свитак Писма (односно, књига) и свитак Стварања (односно, свет) дело су Божје и, кроз време, кроз историју, наше сећање и памћење, у континуитету се преплићу и укршћују – тамо где се мрсе и размрсују нити вечности. И не само то – један од највећих песника, философа и библиотекара 20. века, који је, још од дечачких дана, у очевој библиотеци, заменио видљиви свет светом културе, у чијем делу, колико и људи, светле символи као људске творевине, бележи да човек, читавог живота, чита једну једину, јединствену, непоништиву и вековечиту књигу, и да је та јединствена, непоништива и вековечита књига, заправо, свет сами. И као што је неопходна каталогизација библиотека, вели он, тако је неопходно каталогизовати и свет – да би га, у савршеном облику, вратили Господу.

Како и колико читамо такви смо и толики људи. Узрастајући уз оно што читамо, препознајемо се по томе како читамо. Истинско читање је нови живот речи, оживљавање заустављеног даха синтаксе, поистовећење с другим. Оно чини да дело постаје дело, допуштајући, заправо, да оно буде оно-што-јесте, ослобађајући га, у потпуности, од писца. Оно је, будући и с ове и с оне стране разумевања, слободно кретање, истинско Да које се развија у непосредној садашњости. Уз помоћ књиге, растући у пољу илузионизма, верујемо да је читав свет наше наслеђе и место нашег порекла и да се, преко лествице Писма, можемо, попут Господа, дочепати Великог времена.

Добродошли у свет Библиотеке Матице српске!

Селимир Радуловић, управник Библиотеке  Матице српске

 
© Библиотека Матице српске 2003 - 2021