О   Б И Б Л И О Т Е Ц И   М А Т И Ц Е   С Р П С К Е  


ДОБРОДОШЛИЦА
  
NAZAD NA OSNOVNU STRANICU > > >
 

  ДОБРОДОШЛИЦА
  УПРАВНИК БИБЛИОТЕКЕ
  ИСТОРИЈСКИ ПРЕГЛЕД
  БИБЛИОТЕКА ДАНАС
  ОДЕЉЕЊА
  МЕЂУНАРОДНА САРАДЊА
  ЈАВНЕ НАБАВКЕ
 
В Е С Т И

ДАН БМС

Библиотека Матице српске ће обележити свој дан у петак, 28. априла, свечаном академијом која почиње у 12 часова. Скуп ће поздравити Драган Станић, председник Матице српске, и Владан Вукосављевић, министар културе и информисања РС.
Овом пригодом биће уручена награда Златна књига Библиотеке Матице српске, коју је ове године добио угледни српски писац и библиотечки посленик Радован Бели Марковић, као и Захвалница, чији је добитник Радован Мићић, дугогодишњи библиотекар саветник Библиотеке Матице српске. У културном програму учествоваће хор Гимназије „Јован Јовановић Змај“ и уметник Небојша Дугалић. Програм води Исидора Поповић.
Дан Библиотеке одржава се на  датум изузетно значајан у историји Матице српске, као и српске културе у целости, дан када је 1864, из Пеште ка Новом Саду, запловио пароброд Напредак, којим је бечкеречки трговац Јован Форовић пренео целокупну прву јавну научну библиотеку у Срба.
Преузми програм


ИЗЛОЖБА О АНАСТАСУ ЈОВАНОВИЋУ

Поводом обележавања 200 година од рођења првог српског литографа и једног од првих српских фотографа, обдареног уметника и изразитог романтичара, Анастаса Јовановића (1817–1899), Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор дела Анастаса Јовановића и литературе о њему, може се погледати од 21. априла до 18. маја 2017. године у јавном каталогу Библиотеке. Ауторка изложбе је Силвија Чамбер, уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


ПЕТЕР ХАНДКЕ У БМС

Матицу српску и Библиотеку Матице српске јуче је посетио угледни аустријски књижевник Петер Хандке, коме је пре два дана у оквиру Просефеста у Новом Саду уручена Награда „Милован Видаковић“. Хандкеа су дочекали председник Матице проф. др Драган Станић и управник Библиотеке Селимир Радуловић. У исто време гости Матице и Библиотеке била су српска деца из Ораховца и Велике Хоче, која су се том приликом срела са познатим писцем.


ИЗЛОЖБА О ПЕТЕРУ ХАНДКЕУ

У склопу Међународног фестивала прозе „Просефест“ Библиотека Матице српске је у сарадњи са Културним центром Новог Сада приредила  електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка коју чини избор дела Петера Хандкеа и литературе о њему, може се погледати у јавном каталогу Библиотеке. Ауторке изложбе су Марина Шмудла и Марина Ђачић, уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


ПОСЕТА ДЕЛЕГАЦИЈЕ РУСКЕ НАЦИОНАЛНЕ БИБЛИОТЕКЕ МАТИЦИ СРПСКОЈ

У петак, 7. априла 2017. године, Матицу српску и Библиотеку Матице српске посетили су Александар Иванович Вислиј, генерални директор Руске националне библиотеке у Санкт Петербургу и академик Славенко Терзић, амбасадор Републике Србије у Руској Федерацији. Том приликом директори двеју националних библиотека потписали су Споразум о сарадњи. Такође, разговарали су и о оснивању Руске читаонице у Библиотеци Матице српске, односно Српске читаонице у Руској националној библиотеци. Приликом обиласка Библиотеке Матице српске, гости су се упознали са радом Библиотеке и имали су прилику да виде део богатог фонда старе и ретке руске и српске књиге.  Медијима су се обратили проф. др Драган Станић, председник Матице српске, академик Славенко Терзић, амбасадор Републике Србије у Москви, Александар Иванович Вислиј, генерални директор Руске националне библиотеке, академик Миро Вуксановић, председник Управног одбора Библиотеке Матице српске и Селимир Радуловић, управник Библиотеке Матице српске.


ИЗЛОЖБА 250 ГОДИНА АРИТМЕТИКЕ ВАСИЛИЈА ДАМЈАНОВИЋА

Библиотека Матице српске је на основу грађе из својих збирки приредила изложбу поводом 250 година „Аритметике“Василија Дамјановића (Новаја серпскаја аритметика или простоје наставленије к хесапу), прве аритметике на српском језику, отиснуте у Венецији, у Штампарији Димитрија Теодосија, 1767. године. Електронски каталог изложбе садржи опис ове књиге, њен препис из 1790. и литературу са сигнатурама. Поставка се може погледати у јавном каталогу Библиотеке од 24. марта до 20. априла 2017. Аутори изложбе су мр Душица Грбић и Александра Драпшин, а уредник је Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


НОВА КЊИГА У ИЗДАЊУ БМС

Библиотека Матице српске објавила је зборник радова са Округлог стола, који је одржан 15. новембра 2016. године, посвећеног делу академика Предрага Пипера, под називом „Лингвистика и славистика у делу Предрага Пипера“. Овај угледни научни радник је први добитник Награде „Златна књига Библиотеке Матице српске“.
(детаљније)


РАДОВАНУ БЕЛОМ МАРКОВИЋУ НАГРАДА ЗЛАТНА КЊИГА БИБЛИОТЕКЕ МАТИЦЕ СРПСКЕ

Жири за Награду "Златна књига Библиотеке Матице српске" (академик Миро Вуксановић, проф. емеритус др Славко Гордић и мр Душица Грбић, археограф саветник) једногласно је прихватио предлог који су поднели и образложили др Радивоје Микић, редовни професор Филолошког факултета у Београду, и др Марко Недић, секретар Одељења за језик и књижевност Матице српске, и донео одлуку да добитник Награде "Златна књига Библиотеке Матице српске" за 2017. годину буде Радован Бели Марковић, познати српски писац и успешни библиотечки посленик.
(детаљније)


ИЗЛОЖБА О АРАЊУ ЈАНОШУ

Поводом обележавања 200 година од рођења Арања Јаноша (1817-1882), Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки и Рукописног одељења Матице српске. Поставка, коју чини избор дела Арања Јаноша и литературе о њему, може се погледати од 24. фебруара до 23. марта 2017. године, у јавном каталогу Библиотеке. Аутори изложбе су Петер Хајнерман и Марина Шмудла, уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


СТРУЧНИ ИСПИТ

Библиотека Матице српске организује полагање стручног испита у библиотечко-информационој делатности у мајском испитном року 2017. године. Испит почиње 29. маја, полагањем предмета Каталогизација и предметна и стручна класификација. Пријаве за полагање и пратећу документацију потребно је послати на адресу Библиотеке Матице српске (за Комисију за полагање стручног испита) до 31. марта 2017. године.
(детаљније) ...


Јавни позив за предлагање кандидата за награду Златна књига Библиотеке Матице српске

Библиотека Матице српске упућује јавни позив појединцима и правним лицима са територије Републике Србије за предлагање кандидата за награду "Златна књига Библиотеке Матице српске" за 2017. годину.
Више о награди ...


ТРИБИНА САВРЕМЕНИ ЧОВЕК
И САВРЕМЕНИ СВЕТ

Епископ крушевачки Давид биће први овогодишњи говорник на трибини „Савремени човек и савремени свет“. Трибина ће бити одржана у четвртак, 9. фебруара, у Свечаној сали Библиотеке Матице српске, а почиње у 19 часова.
Више о трибини ...


ИЗЛОЖБА О ЈОВАНУ СУБОТИЋУ

Поводом обележавања 200 година од рођења Јована Суботића (1817-1886), Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор дела Јована Суботића и литературе о њему, може се погледати од 27. јануара до 23. фебруара 2017. године у јавном каталогу Библиотеке. Ауторке изложбе су Марина Шмудла и Марина Ђачић, уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


ИЗЛОЖБА О МАРИНИ ЦВЕТАЈЕВОЈ

Поводом обележавања 125 година од рођења руске песникиње Марине Цветајеве (1892-1941), Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор дела Марине Цветајеве и литературе о њој, може се погледати од 30. децембра 2016. до 26. јануара 2017. године у јавном каталогу Библиотеке. Ауторка изложбе је Силвија Чамбер, уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


ТРИБИНА САВРЕМЕНИ ЧОВЕК
И САВРЕМЕНИ СВЕТ

Из објективних разлога, због учешћа Емира Кустурице на комеморативном програму посвећеном хору Александров, у Москви, отказује се његово предавање на трибини „Савремени човек и савремени свет“, заказано за четвртак, 29.12.2016. Предавање ће бити одржано почетком наредне године.

Матица српска и Библиотека Матице српске позиваjу вас на још једно окупљање у оквиру трибине "Савремени човек и савремени свет", у четвртак 29. децембра, у 19 часова. Гост трибине је Емир Кустурица.
Више о трибини ...


ТРИБИНА САВРЕМЕНИ ЧОВЕК
И САВРЕМЕНИ СВЕТ

Матица српска и Библиотека Матице српске позиваjу вас на још једно окупљање у оквиру трибине "Савремени човек и савремени свет", у четвртак 15. децембра, у 19 часова. Гост трибине је доктор филозофије Никола Кајтез.
Више о трибини ...


ТРИБИНА САВРЕМЕНИ ЧОВЕК
И САВРЕМЕНИ СВЕТ

Матица српска и Библиотека Матице српске позиваjу вас на још једно окупљање у оквиру трибине "Савремени човек и савремени свет", овoгa пута у петак, 9. децембра у 19 часова. Гост трибине је др Срђа Трифковић.
Више о трибини ...


СТРУЧНИ ИСПИТ - ДОДЕЛА УВЕРЕЊА

Свечаност поводом доделе уверења о положеном стручном испиту биће одржана у петак, 9. децембра 2016. године, у 11 сати, у Свечаној сали Матице српске..


ТРИБИНА САВРЕМЕНИ ЧОВЕК
И САВРЕМЕНИ СВЕТ

Матица српска и Библиотека Матице српске позиваjу вас на још једно окупљање у оквиру трибине "Савремени човек и савремени свет", у четвртак, 1. децембра у 19 сати. Наш гост је проф. др Ирина Деретић.
Више о трибини ...


ИЗЛОЖБА О ТИНУ  УЈЕВИЋУ

Поводом обележавања 125 година од рођења књижевника Аугустина Тина Ујевића (1891--1955), Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор Ујевићевих  дела и литературе о њему, може се погледати од 18. новембра до 31. децембра 2016. године у јавном каталогу Библиотеке. Ауторке изложбе су Марија Судар и Драгана Обрадовић, уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


ТРИБИНА САВРЕМЕНИ ЧОВЕК
И САВРЕМЕНИ СВЕТ

Матица српска и Библиотека Матице српске позиваjу вас на још једно окупљање у оквиру трибине "Савремени човек и савремени свет", у четвртак, 17. новембра у 19 часова. Гост трибине је др Жарко Требјешанин.
Више о трибини ...


ОКРУГЛИ СТО ПОСВЕЋЕН ПРЕДРАГУ ПИПЕРУ

Библиотека Матице српске организује Округли сто - Лингвистика и славистика Предрага Пипера, поводом награде Златна књига Библиотеке Матице српске.
Мала сала Матице српске,
уторак, 15. новембар 2016. у 10.00 часова


ИЗЛОЖБА О МАНДЕЉШТАМУ

Поводом обележавања 125 година од рођења књижевника Осипа Мандељштама (1891-1938), Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор Мандељштамових дела и литературе о њему, може се погледати од 13. октобра до 17. новембра 2016. године у јавном каталогу Библиотеке. Аутори изложбе су Исидора Станић и Борис Блашковић, уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


ТРИБИНА САВРЕМЕНИ ЧОВЕК
И САВРЕМЕНИ СВЕТ

Матица српска и Библиотека Матице српске позиваjу вас на још једно окупљање у оквиру трибине "Савремени човек и савремени свет", у четвртак, 13. октобра у 19 сати, када ће др Јован Попов представити своје виђење човека и света у којем живимо.
Више о трибини ...


Електронска презентација “Водичи, монографија и фотомонографије о Аустрији у Поклон библиотеци Аустрије”

Савез библиотека Аустрије већ једанаест година спроводи кампању “Аустрија чита. Место сусрета: библиотека”. Ове године Библиотека Матице српске придружује се акцији електронском презентацијом под насловом “Водичи, монографија и фотомонографије о Аустрији у Поклон библиотеци Аустрије”, која се може погледати од 3. до 8. октобра у јавном каталогу Библиотеке. Ауторка презентације је Марија Ваш.
Преузми изложбу


ТРИБИНА САВРЕМЕНИ ЧОВЕК
И САВРЕМЕНИ СВЕТ

Матица српска и Библиотека Матице српске позиваjу Вас на још једно окупљање у оквиру трибине "Савремени човек и савремени свет", у четвртак, 29. септембра у 19 сати, када ће научник међународног реномеа, проф. др Слободан Г. Марковић, изнети своје виђење данашњице, и изазова пред којима се налазимо како национално, тако и индивидуално.
Више о трибини ...


Потписивање Споразума о сарадњи са Руском државном библиотеком

Библиотека Матице српске и Руска државна библиотека склопиле су Споразум о сарадњи, који су у Москви потписали управник БМС Селимир Радуловић и Владимир Гнездилов, вршилац дужности управника Руске државне библиотеке.
Опширније ...


ТРИБИНА САВРЕМЕНИ ЧОВЕК
И САВРЕМЕНИ СВЕТ

Мирослав Лазански је нови гост трибине "Савремени човек и савремени свет", у организацији Матице српске и Библиотеке Матице српске. После летње паузе, трибина се наставља у четвртак, 8. септембра у 19 сати.
Више о трибини ...


ИЗЛОЖБА О ВИНАВЕРУ

Поводом обележавања 125 година од рођења књижевника Станислава Винавера (1891-1955), Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор Винаверових дела и литературе о њему, може се погледати од 1. септембра до 12. октобра 2016. године у јавном каталогу Библиотеке. Ауторке изложбе су Ивана Гргурић и Силвија Чамбер, уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбу


СТРУЧНИ ИСПИТ

Библиотека Матице српске организује полагање стручног испита у библиотечко-информационој делатности у новембарском испитном року 2016. године. Испит почиње 28. новембра, полагањем предмета Каталогизација и предметна и стручна класификација. Пријаве за полагање и пратећу документацију потребно је послати на адресу Библиотеке Матице српске (за Комисију за полагање стручног испита) до 28. септембра 2016. године.
(детаљније) ...


ТРИБИНА САВРЕМЕНИ ЧОВЕК
И САВРЕМЕНИ СВЕТ

У четвртак, 14. јула у 19 сати, наставља се трибина "Савремени човек и савремени свет", у организацији Матице српске и Библиотеке Матице српске. Идеjа ове трибине jесте да кроз разнолике дискурсе потражи одговоре на кључна питања данашњице, пружајући jедну целовиту слику човека и света, онако како их данас виде наjумниjи представници нашег народа. Овом приликом своју визију овог комплексног односа представиће нам др Чедомир Антић.
Више о трибини ...


ИЗЛОЖБА О КАНДИНСКОМ

У знак обележавања 150 година од рођења сликара Василија Кандинског (1866-1944), Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки. Поставка, коју чини избор репродукција и теоријских дела Кандинског, као и литературе о њему, може се погледати од 1. до 30. јуна 2016. године у јавном каталогу Библиотеке. Ауторке изложбе су Ивана Гргурић и Силвија Чамбер, уредник Селимир Радуловић.
Преузми изложбуСТРУЧНО УСАВРШАВАЊЕ

Библиотека Матице српске ће за запослене у библиотечко-информационој делатности током 2015. године реализовати одобрене акредитоване програме сталног стручног усавршавања чији је предлагач. Програми Библиотеке Матице српске реализоваће се превасходно у Библиотеци Матице српске, али се они могу реализовати и у матичним јавним библиотекама у случају да постоји интерес довољног броја запослених и да матична библиотека обезбеди прописане услове за реализацију програма. Детаљније > > >


ОБАВЕШТЕЊЕ О ИЗРАДИ CIP-а

Поштовани сарадници,
Библиотека Матице српске, у жељи да поједностави и убрза пријем, израду и издавање CIP-а, омогућила је услове да се овај процес обави електронским путем. Од 1. фебруара 2015. године материјал за каталогизацију може се доставити мејлом нашој CIP служби.
Упутства и обрасце можете преузети овде  > >


ДИГИТАЛНА БМС

Дигитална БМС је резултат реализације дугорочног Пројекта дигитализације збирки Библиотеке чији је циљ да се највредније публикације на још један начин заштите и истовремено учине доступним корисницима у дигиталном формату. Дигитализација у БМС се одвија од 2006. године као део система заштите старих и ретких публикација. Дигитална збирка БМС је доступна на Интернету (digital.bms.rs). Дигитализоване публикације су повезане са записима у електронској бази БМС, са COBIB.SR и штампаним каталозима БМС. Публикације се у целости могу прелиставати а претраживе су према аутору, наслову, издавачу, месту, години издавања и другим параметрима.

БИБЛИОГРАФИЈА ИВЕ АНДРИЋА

Најобимнију персоналну библиографију у српској култури управо су објавили Андрићева задужбина, САНУ и Библиотека Матице српске, чији су стручњаци аутори.
Библиографија на 1080 страница садржи 15.647 јединица на 49 језика и објављена је поводом сто година од објављивања Андрићевог првог књижевног рада (1911.) и педесет година од пријема Нобелове награде (1961.).
Библиографију у PDF формату (13 Mb) можете преузети
ОВДЕ

НОВИ ЗАКОНИ

Народна скупштина Републике Србиjе донела jе 14. јула 2011. године три закона из области библиотекарства: Закон о библиотечко-информационоj делатности, Закон о староj и реткоj библиотечкоj грађи и Закон о обавезном примерку публикациjа.
Непосредан повод за доношење нових закона jе да се постојећа нормативна решења усагласе са европским стандардима и, што jе посебно важно, са савременим информационим окружењем. Новина jе и увођење обавезе сталног стручног усавршавања запослених.
Овим законима, уређен је статус Библиотеке Матице српске као установе културе од националног значаја. Сагласно положају и угледу установе, утврђене су надлежност, права и обавезе Библиотеке чија делатност се финансира из буџета Републике Србије. Библиотека Матице српске обавља матичне функције за Војводину и прима обавезни примерак публикација из Србије, који чува као културно добро.
Законе можете преузети у PDF формату:
Закон о библиотечко-информационоj делатности >>>
Закон о обавезном примерку публикациjа >>>
Закон о староj и реткоj библиотечкоj грађи >>>


управник Библиотеке Матице српске
Селимир Радуловић
+381 021 528 910
e-mail: bms@eunet.rs
 
BIBLIOTEKA MATICE SRPSKE NOVA ZGRADA BIBLIOTEKE MATICE SRPSKE  > > >

Добродошлица

Библиотеке су куће укупног људског памћења. У њима се укрштају различите културе и језици. У њима се уједињују духовне вредности. У њима мирују речи и реченице, али се никад не може предвидети када ће понека доћи у наш живот.

У библиотекама је, као у лавиринту, скривена човекова жеља и сложена његова мисао, у разним облицима, од постанка до нас.

Библиотеке као моћни центри информација темељне су одреднице сваке националне културе. Оне су велика тајна. Откривање те тајне значи и национално освешћење. 
Књиге и електронске публикације у библиотеци јесу породица која живи у слози, без зебње да ће се међусобно угрожавати.

Добро сређене библиотеке нуде поступност, стрпљење и миран рад. Њима не пристаје атрактивност.

Библиотеке су ученима култна места, а неукима мртво море. Где је неуких више, ту су библиотеке више скрајнуте, ту им је као установама теже.

Овде је понуђена једноставна прича о Библиотеци Матице српске, а све као доказ да су претходна запажања са разлогом исписана. 

Добродошли у Библиотеку Матице српске.

Миро Вуксановић, председник Управног одбора Библиотеке  Матице српске

 
© Библиотека Матице српске 2003 - 2015