O   B I B L I O T E C I   M A T I C E   S R P S K E  


DOBRODOŠLICA
  
NAZAD NA OSNOVNU STRANICU > > >
 

  DOBRODOŠLICA
  UPRAVNIK BIBLIOTEKE
  ISTORIJSKI PREGLED
  BIBLIOTEKA DANAS
  ODELJENJA
  MEĐUNARODNA SARADNJA
  JAVNE NABAVKE

  V E S T I  
     
   
     

IZLOŽBA - STEFAN MITROV LJUBIŠA : 200 GODINA OD ROĐENJA

Povodom obeležavanja 200 godina od rođenja Stefana Mitrova Ljubiše, književnika, političara i publiciste, Biblioteka Matice srpske je, na osnovu građe iz svojih zbirki i zbirke ROMS-a, priredila elektronsku izložbu. Postavka, koju čini popis izabranih dela Stefana Mitrova Ljubiše, tekstovi i publikacije o njemu, može se pogledati od 3. do 23. juna 2024. u javnom katalogu Biblioteke i na njenom veb-sajtu. Autor izložbe je Tatjana Bogojević, urednik Selimir Radulović.
Preuzmi izložbu

IZLOŽBA - JOHAN VOLFGANG FON GETE: 275 GODINA OD ROĐENJA

Povodom obeležavanja 275 godina od rođenja nemačkog pisca Johana Volfganga fon Getea (1749-1832), Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki i zbirke ROMS-a. Postavka, koju čini izbor iz dela Johana Volfganga fon Getea, kao i literature o njemu, može se pogledati od 8. maja do 2. juna 2024. godine, u javnom katalogu Biblioteke i na njenom veb-sajtu. Autor izložbe je Vanja Kovačević, urednik Selimir Radulović.
Preuzmi izložbu

RADNO VREME BIBLIOTEKE

Zbog obeležavanja svog Dana, Biblioteka Matice srpske neće raditi sa korisnicima, 30. aprila.
Takođe, zbog obeležavanja državnog praznika 1. maja i uskršnjih praznika neće raditi sa korisnicima od 1. do 6. maja. Sa redovnim radom nastavlja 7. maja.

DAN BIBLIOTEKE MATICE SRPSKE

Imamo čast da Vas zamolimo da zajedno obeležimo
DAN BIBLIOTEKE MATICE SRPSKE
Utorak, 30. april 2024. godine, 12 časova
Svečana sala Matice srpske
Više ...

DOBITNIK NAGRADE ZLATNA KNjIGA BIBLIOTEKE MATICE SRPSKE PROF. DR ALEKSANDAR JERKOV

Dobitnik Nagrade „Zlatna knjiga Biblioteke Matice srpske“ za 2024. godinu je dr Aleksandar Jerkov, upravnik Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ i profesor na Filološkom Fakultetu u Beogradu. Odluku o dobitniku nagrade doneo je, nakon javnog poziva, Žiri za dodelu ove nagrade, u sastavu dr Milan Micić (predsednik), dr Zoran Đerić i mr Gordana Đilas (članovi). Nagradu „Zlatna knjiga Biblioteke Matice srpske“ čine povelja, plaketa, okrugli sto o delu dobitnika i zbornik radova s okruglog stola. Povelja i plaketa biće uručene prilikom proslave Dana Biblioteke Matice srpske, 30. aprila 2024. Okrugli sto će biti održan u novembru ove godine, nakon čega će biti objavljen i zbornik radova.
Detaljnije ...

OBAVEŠTENJE ZA KORISNIKE

Zbog održavanja Skupštine Matice srpske 20. aprila, donja čitaonica u Biblioteci neće raditi u petak, 19. aprila.
U subotu 20. aprila Biblioteka Matice srpske neće raditi sa korisnicima.

TRIBINA SAVREMENI ČOVEK
I SAVREMENI SVET

Matica srpska i Biblioteka Matice srpske ca zadovoljstvom Vas pozivaju na tribinu "Savremeni čovek i savremeni svet". Govori prof. dr Dragana Mitrović.
Očekujemo Vas u Maloj sali Matice srpske u četvrtak, 18. aprila u 12,00 časova.
Dobro nam došli!

IZLOŽBA - JUBILEJI ŠTAMPANIH SRBULjA 2024. GODINE

Biblioteka Matice srpske je na osnovu građe iz svojih zbirki priredila elektronsku izložbu povodom jubileja štampanih srbulja. Srbulje su štampane knjige na srpskoslovenskom jeziku, srpske inkunabule i paleotipi, pravoslavne crkvene i verske knjige štampane od 15. do 17. veka. Elektronski katalog izložbe sadrži opise izdanja srbulja, čije se godišnjice obeleževaju 2024, i hronološki pregled odabrane literature sa signaturama. Postavka se može pogledati u javnom katalogu od 1. aprila do 7. maja 2024. i na sajtu. Autor izložbe je mr Dušica Grbić, tehničku pripremu elektronske prezentacije načinio je Nenad Stanojević, a urednik je Selimir Radulović.
Preuzmi izložbu

TRIBINA SAVREMENI ČOVEK
I SAVREMENI SVET

Matica srpska i Biblioteka Matice srpske ca zadovoljstvom Vas pozivaju na tribinu "Savremeni čovek i savremeni svet". Govori dr Bojan Dimitrijević, ekonomista.
Očekujemo Vas u Maloj sali Matice srpske u četvrtak, 28. marta u 19,00 časova.
Dobro nam došli!

IZLOŽBA POVODOM 200 GODINA OD ROĐENjA BRANKA RADIČEVIĆA

Povodom obeležavanja 200 godina od rođenja pesnika Branka Radičevića (1824−1853), Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki i zbirke ROMS-a. Postavka, koju čini izbor iz dela Branka Radičevića, kao i literature o njemu, može se pogledati od 1. do 31. marta 2024. godine, u javnom katalogu Biblioteke i na njenom veb-sajtu. Autori izložbe su Nataša Bundalo Mikić i Mirko Dimić, urednik Selimir Radulović.
Preuzmi izložbu

STRUČNI ISPIT

Biblioteka Matice srpske organizuje polaganje stručnog ispita u bibliotečko-informacionoj delatnosti u majskom ispitnom roku 2024. godine. Ispit počinje 20. maja, polaganjem predmeta Katalogizacija i predmetna i stručna klasifikacija. Prijave za polaganje i prateću dokumentaciju potrebno je poslati na adresu Biblioteke Matice srpske (za Komisiju za polaganje stručnog ispita) do 31. marta 2024. godine.
(detaljnije)

RADNO VREME BIBLIOTEKE

Zbog obeležavanja Dana državnosti Srbije Biblioteka Matice srpske neće raditi sa korisnicima 15–17. februara 2024.
Sa radom, od 7,30 do 19,30 sati, radnim danima, i od 7,30 do 13,30 sati subotom, nastavlja 19. februara.

TRIBINA SAVREMENI ČOVEK
I SAVREMENI SVET

Matica srpska i Biblioteka Matice srpske ca zadovoljstvom Vas pozivaju na tribinu "Savremeni čovek i savremeni svet". Govori Vladimir Čugunov, ruski književnik.
Očekujemo Vas u Maloj sali Matice srpske u sredu, 14. februara u 12,00 časova.
Dobro nam došli!

IZLOŽBA POVODOM 200 GODINA "LETOPISA MATICE SRPKE"

Povodom obeležavanja 200 godina od izlaska prvog broja „Letopisa Matice srpske“ Biblioteka Matice srpske je, na osnovu građe iz svojih zbirki i zbirke ROMS-a, priredila elektronsku izložbu. Postavka, koju čini popis izabranih brojeva „Letopisa“, tekstovi o ovom izuzetno značajnom časopisu i prepiska povodom izlaska nekih priloga i saradnje u njemu, kao i podaci o brojnim važnim ličnostima koje su uređivale „Letopis“, može se pogledati od 1. do 29. februara 2024. u javnom katalogu Biblioteke i na njenom veb-sajtu. Autori izložbe su Tatjana Bogojević i Bojana Bjelica, urednik Selimir Radulović.
Preuzmi izložbu

IZLOŽBA POVODOM 100 GODINA OD ROĐENjA VLADETE JEROTIĆA

Povodom obeležavanja 100 godina od rođenja srpskog neuropsihijatra, psihoterapeuta, književnika i akademika SANU, Vladete Jerotića, Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki. Postavka, koju čini izbor dela i literature o životu i stvaralaštvu Vladete Jerotića, može se pogledati od 9. januara 2024. godine, u javnom katalogu Biblioteke Matice srpske. Autor izložbe je Nenad Stanojević, a urednik je Selimir Radulović. Elektronski katalog izložbe dostupan je na veb-sajtu Biblioteke.
Preuzmi izložbu

RADNO VREME BIBLIOTEKE

Biblioteka Matice srpske neće raditi sa korisnicima od 1. do 6. januara. Sa radom od 7,30 do 19,30 radnim danima i od 7,30 do 13,30 sati subotom nastavlja 8. januara.

DAN BIBLIOTEKARA SRBIJE

Povodom Dana bibliotekara Srbije, koji se obeležava 14. decembra, Biblioteka Matice srpske će 14, 15. i 16. decembra sniziti članarine za svoje korisnike 50%.

TRIBINA SAVREMENI ČOVEK
I SAVREMENI SVET

Matica srpska i Biblioteka Matice srpske sa zadovoljstvom Vas pozivaju na tribinu Savremeni čovek i savremeni svet.

Gost Tribine je Emir Kusturica koji će predstaviti i svoju novu knjigu „Kad mrtve duše marširaju“ u izdanju izdavačke kuće „Catena Mundi“.

Pored Emira Kusturice govoriće i:
Selimir Radulović
prezviter dr Oliver Subotić i
Branimir Nešić.

Očekujemo Vas u Svečanoj sali Matice srpske u utorak, 12. decembra, u 19 sati
Dobro nam došli!

IZLOŽBA - Federiko Garsija Lorka: 125 godina od rođenja

Povodom obeležavanja 125 godina od rođenja španskog pesnika i dramskog pisca Federika Garsije Lorke (1898-1936), Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki. Postavka, koju čini izbor iz dela Federika Garsije Lorke, kao i literature o njemu, može se pogledati od 11. decembra 2023. godine do 8. januara 2024. godine, u javnom katalogu Biblioteke i na njenom veb-sajtu. Autorka izložbe je Snežana Nikolić, urednik Selimir Radulović.
Preuzmi izložbu

PROMOCIJA KNJIGE
JASMINE NINKOV

Poštovani,
Pozivamo vas na promociju knjige
Jasmine Ninkov “Nova biblioteka”

Učestvuju
Vladimir Pištalo
Željko Vučković
Jasmina Ninkov

Svečana sala Matice srpske, ponedeljak 11. decembar u 19 časova
Srdačno,
Medija tim Biblioteke Matice srpske

TRIBINA SAVREMENI ČOVEK
I SAVREMENI SVET

Matica srpska i Biblioteka Matice srpske ca zadovoljstvom Vas pozivaju na tribinu "Savremeni čovek i savremeni svet". Govori Božidar Zečević, filmski kritičar.
Očekujemo Vas u Maloj sali Matice srpske u sredu, 6. decembra u 19,00 časova.
Dobro nam došli!
Više o tribini ...

IZLOŽBA - SRBI 1848 - 175 GODINA

Povodom obeležavanja 175 godina od srpskog učešća u Revoluciji 1848. godine, Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki. Postavka, koju čini izbor dela i literature o ličnostima i događajima iz revolucionarnih godina, 1848. i 1849, može se pogledati od 20. novembra 2023. godine, u javnom katalogu Biblioteke. Autor izložbe je Srđan Graovac, a urednik je Selimir Radulović. Elektronski katalog izložbe dostupan je na veb-sajtu BMS.
Preuzmi izložbu

RADNO VREME BIBLIOTEKE

U subotu, 4. novembra, Donja čitaonica u Biblioteci neće raditi sa korisnicima, zbog renoviranja Gornje čitaonice. Poštovani i dragi korisnici, ukoliko ste planirali da u subotu radite u Donjoj čitaonici, javite se dežurnom knjižničaru da vas usmeri na Naučnu čitaonicu koja će, kao i svake subote, raditi od 7,30 do 13,30 sati.

IZLOŽBA POVODOM 200 GODINA OD ROĐENjA ŠANDORA PETEFIJA

Povodom obeležavanja 200 godina od rođenja mađarskog pesnika Šandora Petefija (1823-1849), Biblioteka Matice srpske priredila je izložbu građe iz svojih zbirki. Postavka, koju čini izbor Petefijevih dela, reprodukcija slikarskih portreta pesnika, fotografija i faksimila rukopisa, kao i literature o njemu, može se pogledati od 30. oktobra do 19. novembra 2023. godine u javnom katalogu Biblioteke i na njenom veb-sajtu. Autori izložbe su Irena Zečević, Tamara Malešev i Peter Hajnerman, a urednik Selimir Radulović.
Preuzmi izložbu

IZLOŽBA - Antonije Isaković: 100 godina od rođenja

Povodom obeležavanja 100 godina od rođenja književnika i akademika Antonija Isakovića (Beograd, 6. novembar 1923 - Beograd, 13. januar 2002), Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki. Postavka, koju čini izbor iz dela Antonija Isakovića, kao i literatura o njemu, može se pogledati od 9. do 29. oktobra 2023. godine, u javnom katalogu Biblioteke i na njenom veb-sajtu. Autor izložbe je Nataša Bundalo Mikić, urednik Selimir Radulović.
Preuzmi izložbu

IN MEMORIAM - ALEKSANDRA DRAPŠIN

Posle kratke i teške bolesti upokojila se naša koleginica Aleksandra Drapšin, diplomirani bibliotekar savetnik.
Aleksandra je rođena 1970. u Novom Sadu, gde je završila osnovnu i srednju školu. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, smer srpskohrvatski jezik i jugoslovenske književnosti i stekla zvanje profesora srpskohrvatskog jezika i jugoslovenske književnosti. U Biblioteci Matice srpske radi od 2001. godine, najpre u Odeljenju stare i retke knjige, potom u Odeljenju za matične poslove i od 2010. ponovo u Odeljenju stare i retke knjige, gde je obavljala poslove informatora i rukovaoca fondom rariteta.
Više ...

IZLOŽBA - Desanka Maksimović: 125 godina od rođenja

Povodom obeležavanja 125 godina od rođenja pesnikinje i prevodioca Desanke Maksimović, Biblioteka Matice srpske je, na osnovu građe iz svojih zbirki i zbirke ROMS-a, priredila elektronsku izložbu. Postavka, koju čini popis izabranih dela i literature sa signaturama, može se pogledati od 18. septembra do 8. oktobra 2023. u javnom katalogu Biblioteke i na njenom veb-sajtu. Autori izložbe su Tatjana Bogojević i Bojana Bjelica, urednik Selimir Radulović.
Preuzmi izložbu

TRIBINA SAVREMENI ČOVEK
I SAVREMENI SVET

Matica srpska i Biblioteka Matice srpske ca zadovoljstvom Vas pozivaju na tribinu "Savremeni čovek i savremeni svet". Govori Nikolaj Burljajev, proslavljeni ruski glumac i režiser i član ruske Državne dume.
Očekujemo Vas u Svečanoj sali Matice srpske u sredu, 6. septembra u 20,00 sati.
Dobro nam došli!
Više o tribini ...

STRUČNI ISPIT

Biblioteka Matice srpske organizuje polaganje stručnog ispita u bibliotečko-informacionoj delatnosti u novembarskom ispitnom roku 2023. godine. Ispit počinje 27. novembra, polaganjem predmeta Katalogizacija i predmetna i stručna klasifikacija. Prijave za polaganje i prateću dokumentaciju potrebno je poslati na adresu Biblioteke Matice srpske (za Komisiju za polaganje stručnog ispita) do 31. septembra 2023. godine.
(detaljnije)

IZLOŽBA - Mihailo Obrenović: 200 godina od rođenja

Povodom obeležavanja 200 godina od rođenja kneza Mihaila Obrenovića (Kragujevac, 16. septembar 1823 - Beograd, 29. maj 1868), Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki. Postavka, koju čini izbor iz dela Mihaila Obrenovića, kao i literatura o njemu, može se pogledati od 28. avgusta do 17. septembra 2023. godine, u javnom katalogu Biblioteke i na njenom veb-sajtu. Autor izložbe je Nataša Bundalo Mikić, urednik Selimir Radulović.
Preuzmi izložbu

IZLOŽBA - Sreten Stojanović: 125 godina od rođenja

Povodom obeležavanja 125 godina od rođenja vajara Sretena Stojanovića  (Prijedor, 15. februara 1898 - Beograd, 29. oktobar 1960), Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki. Postavka, koju čini izbor dela Sretena Stojanovića, kao i literatura o njemu, postavljena je od 7. do 27. avgusta 2023. godine, u javnom katalogu Biblioteke i na njenom veb-sajtu. Autor izložbe je Aleksandar Radović, urednik Selimir Radulović.
Preuzmi izložbu

IZLOŽBA - Milka Ivić: povodom 100 godina od rođenja

Povodom obeležavanja 100 godina od rođenja lingviste, profesora, akademika Milke Ivić (Beograd, 11. decembar 1923 - Beograd, 7. mart 2011), Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki. Postavka, koju čini izbor iz dela Milke Ivić, kao i literatura o njoj, može se pogledati 17. jula - 6. avgusta 2023. godine, u javnom katalogu Biblioteke i na njenom veb-sajtu. Autor izložbe je Nataša Bundalo Mikić, urednik Selimir Radulović.
Preuzmi izložbu

RADNO VREME BIBLIOTEKE

Biblioteka Matice srpske će od 10. jula do 18. avgusta raditi od 7,30 do 14,30 sati. Subotom neće raditi.
Sa radom od 7,30 do 19,30 radnim danima i od 7,30 do 13,30 sati subotom nastavlja 21. avgusta.

IZLOŽBA - Mihailo Marković: povodom 100 godina od rođenja

Povodom obeležavanja 100 godina od rođenja srpskog filozofa i profesora univerziteta, Mihaila Markovića, Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki. Postavka, koju čini izbor dela i literature o životu i stvaralaštvu Mihaila Markovića, može se pogledati od 26. juna 2023. godine, u javnom katalogu Biblioteke. Autor izložbe je Nenad Stanojević, a urednik je Selimir Radulović. Elektronski katalog izložbe dostupan je na veb-sajtu BMS.
Preuzmi izložbu

IZLOŽBA - Mića Popović: povodom 100 godina od rođenja

Povodom obeležavanja 100 godina od rođenja slikara, reditelja, književnika i teoretičara umetnosti Miće Popovića (Loznica, 12. jun 1923 - Beograd, 22. decembra 1996), Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki. Postavka, koju čini izbor iz dela Miće Popovića, kao i literatura o njemu, može se pogledati 5-25. juna 2023. godine, u javnom katalogu Biblioteke i na njenom veb-sajtu. Autori izložbe su Tatjana Bogojević i Bojana Bjelica, urednik Selimir Radulović.
Preuzmi izložbu

NAGRADA „SRETEN MARIĆ“ MIHAJLU PANTIĆU

Ugledna nagrada „Sreten Marić“ za najbolju esejističku knjigu iz oblasti književnosti i filozofije u 2021. i 2022. godini, koju dodeljuju Biblioteka Matice srpske i Skupština opštine Kosjerić, pripala je prof. dr Mihajlu Pantiću, za knjigu „Aleksandrijski sindrom 5“ u izdanju Akademske knjige (Novi Sad, 2021). Jednoglasnu odluku doneo je žiri u sastavu Katarina Marić Leobardi, Radovan Popović i Gojko Tešić.
Nagrada koja nosi ime jednog od vrhunskih srpskih esejista i prevodilaca Sretena Marića (1903-1992), dodeljuje se tradicionalno svake druge godine. Ustanovili su je Biblioteka Matice srpske i opština Kosjerić i biće dodeljena narednog meseca 2023. godine u Kosjeriću.
Više ...

IZLOŽBA - Nadežda Petrović (1873-1915) - 150 godina od rođenja i Rastko Petrović (1898-1949) - 125 godina od rođenja

Povodom obeležavanja 150 godina od rođenja slikarke Nadežde Petrović (Čačak, 11. oktobar 1873 - Valjevo, 3. april 1915) i 125 godina od rođenja pisca Rastka Petrovića (Beograd, 3. mart 1898 - Vašington, 15. avgust 1949) Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki. Postavka se može pogledati od 15. maja do 4. juna 2023. godine, u javnom katalogu Biblioteke i na njenom veb-sajtu. Autor izložbe je Mirko Dimić, urednik Selimir Radulović.
Preuzmi izložbu

RADNO VREME BIBLIOTEKE

Zbog obeležavanja Dana biblioteke i prvomajskih praznika Biblioteka Matice srpske neće raditi sa korisnicima od 28. aprila do 2. maja.
Sa radom, od 7,30 do 19,30 sati, radnim danima, i od 7,30 do 13,30 sati subotom, nastavlja 3. maja.

DAN BIBLIOTEKE MATICE SRPSKE

Imamo čast da Vas zamolimo da zajedno obeležimo
DAN BIBLIOTEKE MATICE SRPSKE
Petak, 28. april 2023. godine, 12 časova
Svečana sala Matice srpske

Upravni odbor Biblioteke Matice srpske ustanovio je 29. decembra 2015. godine Dan Biblioteke i njenu godišnju Nagradu.
Dan Biblioteke Matice srpske je 28. april. Tog datuma (po novom kalendaru) 1864. godine doneta je odluka o preseljenju Matice srpske i njene Biblioteke iz Pešte u Novi Sad.
Nagrada „Zlatna knjiga Biblioteke Matice srpske“ dodeljuje se Vladimiru Pištalu, književniku, univerzitetskom profesoru, i upravniku Narodne biblioteke Srbije.
Na Dan Biblioteke uručuju se i „Zahvalnice“, koje će ove godine dobiti Katica Škorić i Biblioteka grada Beograda.
Biblioteka Matice srpske odlikovana je, 15. februara 2023, od strane predsednika Republike Srbije, „Sretenjskim ordenom prvog reda“.
Biblioteka ove godine obeležava 185 godina od otvaranja za javnost.
Više ...

IZLOŽBA - JUBILEJI ŠTAMPANIH SRBULjA 2023. GODINE

U Biblioteci Matice srpske priređena je elektronska izložba povodom jubileja štampanih srbulja 2023. godine – 500 godina "Molitvenika (Trebnika) goraždanskog" (Goražde, 1523) i 460 godina "Trioda cvetnog" Stefana od Skadra (Skadar, 1563).
Elektronski katalog izložbe sadrži opise izdanja pomenutih srbulja i hronološki pregled odabrane literature sa signaturama. Postavka se može pogledati u javnom katalogu od 24. aprila do 14. maja 2023, na sajtu Biblioteke i jutjub kanalu.
Autori izložbe su mr Dušica Grbić i Aleksandra Drapšin, a urednik je Selimir Radulović.
Preuzmi izložbu

VLADIMIRU PIŠTALU NAGRADA “ZLATNA KNjIGA BIBLIOTEKE MATICE SRPSKE”

Žiri za Nagradu “Zlatna knjiga Biblioteke Matice srpske” (predsednik dr Milan Micić i članovi Gordana Đilas i dr Zoran Đerić) jednoglasno je doneo odluku da dobitnik Nagrade “Zlatna knjiga Biblioteke Matice srpske”, za 2023. godinu, bude prof. dr Vladimir Pištalo.
Nagradu čine povelja, plaketa, okrugli sto o delu dobitnika i zbornik radova s okruglog stola. Povelja i plaketa će dobitniku biti uručene prilikom proslave Dana Biblioteke Matice srpske, 28. aprila 2023. Okrugli sto će biti održan u novembru ove godine, nakon čega će biti objavljen i zbornik radova.

RADNO VREME BIBLIOTEKE

Zbog uskršnjih praznika Biblioteka Matice srpske neće raditi sa korisnicima od 14. do 17. aprila.
Sa radom, od 7,30 do 19,30 sati, radnim danima, i od 7,30 do 13,30 sati subotom, nastavlja 18. aprila.

IZLOŽBA - ATANASIJE STOJKOVIĆ

Povodom obeležavanja 250 godina od rođenja srpskog naučnika, pisca i profesora univerziteta u Harkovu Atanasija Stojkovića, Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki. Postavka, koju čini izbor književnih i drugih dela, kao i literature o životu i stvaralaštvu Atanasija Stojkovića, može se pogledati od 3. aprila 2023. godine, u javnom katalogu Biblioteke. Autor izložbe je Nenad Stanojević, a urednik je Selimir Radulović. Elektronski katalog izložbe dostupan je na veb-sajtu Biblioteke.
Preuzmi izložbu

IZLOŽBA - MILAN KONJOVIĆ

Povodom obeležavanja 125 godina od rođenja slikara  Milana Konjovića (Sombor, 28. januar 1898 - Sombor, 20. oktobar1993), Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki i zbirke ROMS-a. Postavka, koju čini izbor iz dela Milana Konjovića, kao i literature o njemu, može se pogledati od 13. marta do 2 aprila. 2023. godine, u javnom katalogu Biblioteke i na njenom veb-sajtu. Autor izložbe je Mirko Dimić, urednik Selimir Radulović.
Preuzmi izložbu

STRUČNI ISPIT

Biblioteka Matice srpske organizuje polaganje stručnog ispita u bibliotečko-informacionoj delatnosti u majskom ispitnom roku 2023. godine. Ispit počinje 29. maja, polaganjem predmeta Katalogizacija i predmetna i stručna klasifikacija. Prijave za polaganje i prateću dokumentaciju potrebno je poslati na adresu Biblioteke Matice srpske (za Komisiju za polaganje stručnog ispita) do 31. marta 2023. godine.
(detaljnije)

OBAVEŠTENJE

Poštovani korisnici,
Zbog havarije na vodovodnim cevima donja i gornja čitaonica neće raditi. Očekujemo da će za nekoliko dana čitaonice biti spremne za rad.
Javite se dežurnom knjižničaru kako bi vas usmerio u druge čitaonice.
Vaša Biblioteka Matice srpske

IZLOŽBA - RADOJE DOMANOVIĆ

Povodom obeležavanja 150 godina od rođenja satiričara Radoja Domanovića (Ovsište kod Topole, 16. februara 1873 - Beograd, 17. avgust 1908), Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki i zbirke ROMS-a. Postavka, koju čini izbor dela Radoja Domanovića, kao i literature o njemu, može se pogledati od 20. februara do 12. marta 2023. godine, u javnom katalogu Biblioteke i na njenom veb-sajtu. Autori izložbe su Tatjana Bogojević i Bojana Bjelica, urednik Selimir Radulović.
Preuzmi izložbu

BIBLIOTECI MATICE SRPSKE SRETENjSKI ORDEN PRVOG STEPENA

Povodom Dana državnosti Republike Srbije - Sretenja, predsednik Republike Aleksandar Vučić odlikovao je pojedince i institucije iz različitih oblasti kulturnog, privrednog, sportskog i društvenog života.
Čast nam je što je među odlikovanima i Biblioteka Matice srpske, koja je dobila Sretenjski orden prvog stepena za naročite zasluge u prikupljanju i očuvanju knjižnog fonda od istorijskog i kulturnog značaja, a povodom 185 godina od početka javnog rada. Odlikovanje je primio Selimir Radulović, upravnik Biblioteke.
Više ...

IN MEMORIAM - LJILJANA KLEVERNIĆ

Noćas nas je, posle duge i teške bolesti napustila naša draga koleginica Ljiljana Klevernić, bibliograf savetnik, pomoćnik upravnika za kataloško-bibliografsku obradu. Rođena je u Rumi, 15. februara 1962. godine. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu na Katedri za filozofiju i sociologiju. U Biblioteci Matice srpske radila je od 1986. u Odeljenju kataloško-bibliografske obrade, a od decembra 2014. godine je pomoćnik upravnika za kataloško-bibliografsku obradu.
Više ...

RADNO VREME BIBLIOTEKE

Zbog obeležavanja Dana državnosti Republike Srbije Biblioteka Matice srpske neće raditi sa korisnicima od 15. do 18. februara 2023.
Sa redovnim radom nastavlja 20. februara.

IZLOŽBA - HILANDAR (1198-2023)

U Biblioteci Matice srpske priređena je elektronska izložba povodom 825 godina od osnivanja manastira Hilandara, jednog od najznačajnijih duhovnih i kulturnih središta srpskog naroda. Izložba je priređena na osnovu građe iz zbirki BMS. Autor je Srđan Graovac, a urednik je Selimir Radulović. Postavka elektronske izložbe može se pogledati u javnom katalogu Biblioteke od 30. januara do 19. februara 2023. godine, na sajtu i na Jutjub kanalu Biblioteke Matice srpske.
Preuzmi izložbu

IZLOŽBA - DUŠAN MATIĆ

Povodom obeležavanja 125 godina od rođenja srpskog pesnika, esejiste i romanopisca Dušana Matića (1898-1980), Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki i zbirke ROMS-a. Postavka, koju čini izbor iz dela Dušana Matića, kao i literature o njemu, može se pogledati 9-29. januara 2023. godine, u javnom katalogu Biblioteke i na njenom veb-sajtu. Autor izložbe je Snežana Nikolić, urednik Selimir Radulović.
Preuzmi izložbu

RADNO VREME BIBLIOTEKE

Biblioteka Matice srpske neće raditi sa korisnicima od 31. decembra 2022. do 8. januara 2023.
Sa radom od 7,30 do 19,30 radnim danima i od 7,30 do 13,30 sati subotom nastavlja 9. januara.

PROMOCIJA KNJIGE

Matica srpska i Biblioteka Matice srpske pozivaju Vas na promociju knjige Milutina Mićovića „Luče u tami Crne Gore“ (Srpska književna zadruga, Eparhija budimljansko-nikšićka, Književna zadruga Srpskog narodnog vijeća, Beograd-Podgorica, 2021).
Govore akademik Miro Vuksanović, Dragan Lakićević, Selimir Radulović i autor.
Petak, 23. decembar, u 18 sati u Maloj sali Matice srpske.
Dobro nam došli!

TRIBINA SAVREMENI ČOVEK
I SAVREMENI SVET

Sa zadovoljstvom vas pozivamo na tribinu Savremeni čovek i savremeni svet, na kojoj će govoriti prof. dr Miroslav N. Jovanović. Tribina je zakazana za četvrtak, 22. decembar 2022. godine, u 19 časova, u Matici srpskoj.
Dobro nam došli!
Više o tribini ...

STRUČNI SEMINAR

U petak, 16. decembra 2022. godine, u 12 časova u Učionici Biblioteke Matice srpske, održaće se stručni seminar za bibliotekare visokoškolskih biblioteka u Vojvodini. Za seminar su predviđene sledeće teme:
1. Normiranje ličnih imena u uzajamnom katalogu Srbije - tipične greške, uzroci i rešenja (Vesna Ukropina, diplomirani bibliotekar savetnik, Biblioteka Matice srpske)
2. Predstavljanje dCOBISS aplikacije za čuvanje digitalnih sadržaja (Novka Šokica Šuvaković, diplomirani bibliotekar savetnik, Biblioteka Matice srpske)
3. Ostvarivanje matičnih funkcija Biblioteke Matice srpske u visokoškolskim bibliotekama u Vojvodini (Marina Đačić, viši diplomirani dokumentarista, Marina Šmudla, diplomirani dokumentarista, Biblioteka Matice srpske)

DAN BIBLIOTEKARA SRBIJE

Povodom 14. decembra, Dana bibliotekara Srbije, Biblioteka Matice srpske će toga dana sniziti članarinu za 50%.
Svim koleginicama i kolegama želimo srećan Dan bibliotekara Srbije.

IZLOŽBA - MIGEL DE SERVANTES SAAVEDRA

Biblioteka Matice srpske je, na osnovu građe iz svojih zbirki, priredila izložbu povodom 475 godina od rođenja Migela de Servantesa Saavedre (1547-1616), španskog pisca, pesnika i dramaturga. Postavka, koju čini popis izabranih dela Servantesa i literature o njemu, može se pogledati od 1. decembra 2022. do  8. januara 2023. Autori izložbe su Bojana Bjelica i Tatjana Bogojević, urednik Selimir Radulović.
Preuzmi izložbu

RADNO VREME BIBLIOTEKE

Zbog obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu Biblioteka Matice srpske neće raditi sa korisnicima 11. novembra.
U subotu će raditi uobičajeno, od 7,30 do 13,30 sati.

IZLOŽBA - 235 GODINA PRVE ŠTAMPANE ZBIRKE NARODNIH POSLOVICA KOD SRBA „PRIČTE ILITI PO PROSTOMU POSLOVICE“ JOVANA MUŠKATIROVIĆA (BEČ, 1787)

Biblioteka Matice srpske je na osnovu građe iz svojih zbirki priredila izložbu povodom 235 godina prve zbirke narodnih poslovica kod Srba „Pričte iliti po prostomu poslovice“ Jovana Muškatirovića (Beč, 1787). Autori izložbe su mr Dušica Grbić i Aleksandra Drapšin, a urednik je Selimir Radulović. Postavka elektronske izložbe može se pogledati u javnom katalogu od 1. do 30. novembra 2022, na sajtu Biblioteke i na aplikaciji You Tube.
Preuzmi izložbu

TRIBINA SAVREMENI ČOVEK
I SAVREMENI SVET

Matica srpska i Biblioteka Matice srpske sa zadovoljstvom Vas pozivaju na tribinu „Savremeni čovek i savremeni svet“, na kojoj će govoriti Akademik Natalija Aleksejevna Naročnicka, istoričar, politikolog i stručnjak za međunarodne odnose, počasni član Matice srpske i inostrani član SANU.
Očekujemo Vas u Svečanoj sali Matice srpske u ponedeljak, 31. oktobra 2022. u 19 sati
Dobro nam došli!
Više o tribini ...

TRIBINA SAVREMENI ČOVEK
I SAVREMENI SVET

Matica srpska i Biblioteka Matice srpske sa zadovoljstvom Vas pozivaju na tribinu „Savremeni čovek i savremeni svet“, na kojoj će govoriti Duško Babić, upravnik SKZ.
Očekujemo Vas u maloj sali Matice srpske u sredu, 19. oktobra 2022. u 19 sati
Dobro nam došli!
Više o tribini ...

IZLOŽBA O VASKU POPI

Povodom obeležavanja 100 godina od rođenja pesnika Vaska Pope (Grebenac, 29. juna 1922 - Beograd, 5. januar 1991), Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki i zbirke ROMS-a. Postavka, koju čini izbor iz dela Vaska Pope, kao i literature o njemu, može se pogledati 3-31. oktobra 2022. godine, u javnom katalogu Biblioteke i na njenom veb-sajtu. Autor izložbe je Snežana Nikolić, urednik Selimir Radulović.
Preuzmi izložbu

OKRUGLI STO „KNJIŽEVNI PORTRET SELIMIRA RADULOVIĆA“

Okrugli sto „Književni portret Selimira Radulovića“ održava se u sredu, 28. septembra 2022, od 10 do 15 časova, u Digitalnom omladinskom centru, Vojvode Putnika 1. Više detalja nalazi se u prilogu.
Više informacija ...

IZLOŽBA O BORISLAVU MIHAJLOVIĆU MIHIZU

Povodom obeležavanja 100 godina od rođenja srpskog književnog kritičara i pisca Borislava Mihajlovića Mihiza, Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki. Postavka, koju čini izbor književnih dela i literature o životu i stvaralaštvu Borislava Mihajlovića Mihiza, može se pogledati od 1. septembra 2022. godine, u javnom katalogu Biblioteke. Autor izložbe je Nenad Stanojević, a urednik je Selimir Radulović. Elektronski katalog izložbe dostupan je na veb-sajtu Biblioteke.
Preuzmi izložbu

STRUČNI ISPIT

Biblioteka Matice srpske organizuje polaganje stručnog ispita u bibliotečko-informacionoj delatnosti u novembarskom ispitnom roku 2022. godine. Ispit počinje 28. novembra, polaganjem predmeta Katalogizacija i predmetna i stručna klasifikacija. Prijave za polaganje i prateću dokumentaciju potrebno je poslati na adresu Biblioteke Matice srpske (za Komisiju za polaganje stručnog ispita) do 30. septembra 2022. godine.
(detaljnije)

IZLOŽBA O DUŠANU RADOVIĆU

Povodom obeležavanja 150 godina od rođenja Dušana Radovića (1922-1984) Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki. Postavka, koju čini izbor dela Dušana Radovića i literature o njemu, može se pogledati od 1. do 31. avgusta 2022. godine, u javnom katalogu Biblioteke. Autorka izložbe je Vanja Kovačević, urednik Selimir Radulović. Elektronski katalog izložbe dostupan je na veb-sajtu Biblioteke.
Preuzmi izložbu

OBAVEŠTENjE O LETNjEM RADNOM VREMENU

Biblioteka Matice srpske će od 11. jula do 19. avgusta raditi od 7,30 do 14,30 sati. Subotom neće raditi.
Sa radom od 7,30 do 19,30 radnim danima i od 7,30 do 13,30 sati subotom nastavlja 22. avgusta.

IZLOŽBA MINIJATURNIH KNjIGA

Izložba minijaturnih knjiga Biblioteke Matice srpske, rađena na osnovu kataloga "Minijaturne knjige BMS" (štampan u ediciji "Katalog posebnih zbirki BMS") postavljena je 5. jula 2022. godine u javnom katalogu Biblioteke. Autorke izložbe i kataloga su Snežana Miljanović i Jovana Novakov, a glavni urednik je Selimir Radulović. U pet vitrina je izloženo 180 knjižica.
Više o izložbi ...

IZLOŽBA POVODOM 175 GODINA OD ROĐENjA MILOVANA GLIŠIĆA

Povodom obeležavanja 175 godina od rođenja srpskog pisca i prevodioca Milovana Glišića, Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki. Postavka, koju čini izbor književnih dela i literature o životu i stvaralaštvu Milovana Glišića, može se pogledati od 1. jula 2022. godine, u javnom katalogu Biblioteke. Autor izložbe je Nenad Stanojević, a urednik je Selimir Radulović. Elektronski katalog izložbe dostupan je na veb-sajtu Biblioteke.
Preuzmi izložbu

TRIBINA SAVREMENI ČOVEK
I SAVREMENI SVET

Matica srpska i Biblioteka Matice srpske ca zadovoljstvom Vas pozivaju na tribinu „Savremeni čovek i savremeni svet“, na kojoj će govoriti profesor dr Predrag Čičovački. Očekujemo Vas u maloj sali Matice srpske u sredu, 8. juna 2022, u 19 sati.
Dobro nam došli!
Više o tribini ...

RASTIMO ZAJEDNO - KREATIVNE RADIONICE ZA DECU U BMS

„Rastimo zajedno“ je ciklus radionica koje će se održavati svake subote od 10 do 11,30 sati u prostorijama Biblioteke Matice srpske tokom juna i jula.

Radionice su namenjene deci uzrasta od 7 do 11 godina.

Radionice su besplatne, broj mesta je ograničen.

Mesto možete rezervisati slanjem mejla na milicapopovic@bms.ns.ac.rs ili pozivom na broj 060/ 3326076.
Više ...

NAGRADA „SRETEN MARIĆ“
JEŠI DENEGRIJU

Ugledna nagrada „Sreten Marić“ za najbolju esejističku knjigu iz oblasti književnosti i filozofije u 2019. i 2020. godini biće dodeljena u četvrtak, 2. juna, u 12 časova, u Opštoj čitaonici Biblioteke Matice srpske.
Nagrada je pripala prof. dr Jerku Ješi Denegriju za knjigu „Jedna moguća istorija umetnosti 20. veka“ u izdanju Službenog glasnika (Beograd, 2020). Jednoglasnu odluku doneo je žiri u sastavu Katarina Marić Leobardi, Radovan Popović i Gojko Tešić.
Nagradu, koja nosi ime jednog od vrhunskih srpskih esejista i prevodilaca Sretena Marića (1903–1992), ustanovili su Biblioteka Matice srpske i Opština Kosjerić, a dodeljuje se tradicionalno svake druge godine.
Više ...

IZLOŽBA - DEJAN MEDAKOVIĆ
100 GODINA OD ROĐENJA

Povodom obeležavanja 100 godina od rođenja Dejana Medakovića, istoričara umetnosti, književnika, pesnika i akademika (Zagreb, 7. jula 1922 – Beograd, 1. jula 2008), Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki i zbirke Rukopisnog odeljenja Matice srpske. Postavka, koju čini izbor dela Dejana Medakovića, kao i izbor literature o njemu, može se pogledati od 1. do 30. juna 2022. godine, u javnom katalogu Biblioteke i na njenom veb-sajtu. Autor izložbe je Mirko Dimić, urednik Selimir Radulović.
Preuzmi izložbu

TRIBINA SAVREMENI ČOVEK
I SAVREMENI SVET

Sa zadovoljstvom vas pozivamo na tribinu Savremeni čovek i savremeni svet, na kojoj će govoriti Nikola Vrzić. Tribina je zakazana za sredu, 1. juna 2022. godine, u 19 časova, u čitaonici Biblioteke Matice srpske.
Više o tribini ...

TRIBINA SAVREMENI ČOVEK
I SAVREMENI SVET

Sa zadovoljstvom vas pozivamo na tribinu Savremeni čovek i savremeni svet, na kojoj će govoriti dr Aleksandar Rastović. Tribina je zakazana za sredu, 25. maja 2022. godine, u 19 časova, u Matici srpskoj.
Više o tribini ...

TRIBINA SAVREMENI ČOVEK
I SAVREMENI SVET

Sa zadovoljstvom vas pozivamo na tribinu „Savremeni čovek i savremeni svet“, na kojoj će govoriti prof. dr Dejan Mihailović . Tribina je zakazana za sredu, 11. maj 2022. godine, u 19 časova, u Matici srpskoj.
Više o tribini ...

IZLOŽBA - JAKOV IGNJATOVIĆ
200 GODINA OD ROĐENJA

Povodom obeležavanja 200 godina od rođenja Jakova Ignjatovića, književnika, političara i nacionalnog radnika (Sentandreja, 12. decembra 1822 - Novi Sad, 5. jul 1889), Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki i zbirke ROMS-a. Postavka, koju čini izbor dela Jakova Ignjatovića, kao i literature o njemu, može se pogledati 6-31. maja 2022. godine, u javnom katalogu Biblioteke i na njenom veb-sajtu. Autor izložbe je Tatjana Bogojević, urednik Selimir Radulović.
Preuzmi izložbu

DAN BIBLIOTEKE MATICE SRPSKE

Biblioteka Matice srpske će u četvrtak, 28. aprila 2022, sa početkom u 12 časova, proslaviti svoj dan. Na Dan Biblioteke biće uručena nagrada „Zlatna knjiga Biblioteke Matice srpske“, koja je ove godine pripala prof. dr Ljiljani Pešikan Ljuštanović. Zahvalnice Biblioteke Matice srpske dobiće Marija Čurčić, Marija Jovancai i JU Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske.

Dan Biblioteke održava se na datum izuzetno značajan u istoriji Matice srpske, kao i srpske kulture u celosti, dan kada je 1864, iz Pešte ka Novom Sadu, zaplovio parobrod Napredak, kojim je bečkerečki trgovac Jovan Forović preneo celokupnu prvu javnu naučnu biblioteku u Srba.

Proslava će biti organizovana u Atrijumu Biblioteke Matice srpske.

RADNO VREME BIBLIOTEKE

Zbog uskršnjih praznika Biblioteka Matice srpske neće raditi sa korisnicima od 22. do 25. aprila.
Sa radom, od 7,30 do 19,30 sati, radnim danima, i od 7,30 do 13,30 sati subotom, nastavlja 26. aprila.
Takođe, neće raditi sa korisnicima 28. aprila, zbog proslave Dana biblioteke.
Za provomajske praznike neće raditi 2. i 3. maja.
Sa radom, od 7,30 do 19,30 sati, radnim danima, i od 7,30 do 13,30 sati subotom, nastavlja 4. maja.

IZLOŽBA - JUBILEJI ŠTAMPANIH SRBULjA 2022. GODINE

U Biblioteci Matice srpske priređena je elektronska izložba povodom jubileja štampanih srbulja 2022. godine – 470 godina „Četvorojevanđelja beogradskog“ (Beograd, 1552) i 460 godina „Čevorojevanđelja mrkšinačkog“ (Mrkšina crkva, 1562).
Elektronski katalog izložbe sadrži opise izdanja pomenutih srbulja i hronološki pregled odabrane literature sa signaturama. Postavka se može pogledati u javnom katalogu od 1. aprila do 5. maja 2022. i na sajtu Biblioteke. Autori izložbe su mr Dušica Grbić i Aleksandra Drapšin, a urednik je Selimir Radulović.
Preuzmi izložbu

TRIBINA SAVREMENI ČOVEK
I SAVREMENI SVET

Sa zadovoljstvom vas pozivamo na tribinu „Savremeni čovek i savremeni svet“, na kojoj će govoriti dr Zoran Avramović. Tribina je zakazana za sredu, 30. mart 2022. godine, u 19 časova, u Svečanoj sali Matice srpske.
Više o tribini ...

TRIBINA SAVREMENI ČOVEK
I SAVREMENI SVET

Sa zadovoljstvom vas pozivamo na tribinu „Savremeni čovek i savremeni svet“, na kojoj će govoriti dr Dragan Petrović. Tribina je zakazana za sredu, 9. mart 2022. godine, u 19 časova, u Svečanoj sali Matice srpske.
Više o tribini ...

IZLOŽBA O MOLIJERU

Povodom obeležavanja 400 godina od rođenja Molijera, jednog od najpoznatijih francuskih komediografa, Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki. Postavka, koju čini izbor Molijerovih dela kao i literature o njemu, može se pogledati od 1. do 31. marta 2022. godine u javnom katalogu Biblioteke i na njenom veb-sajtu. Autorke izložbe su Sonja Ivanović i Daniela Kermeci, urednik je Selimir Radulović. Izložba je ujedno i deo programa u okviru manifestacije „Mesec frankofonije”, koju organizuje Francuski institut u Srbiji.
Preuzmi izložbu

STRUČNI ISPIT

Biblioteka Matice srpske organizuje polaganje stručnog ispita u bibliotečko-informacionoj delatnosti u majskom ispitnom roku 2022. godine. Ispit počinje 23. maja, polaganjem predmeta Katalogizacija i predmetna i stručna klasifikacija. Prijave za polaganje i prateću dokumentaciju potrebno je poslati na adresu Biblioteke Matice srpske (za Komisiju za polaganje stručnog ispita) do 31. marta 2022. godine.
(detaljnije)

RADNO VREME BIBLIOTEKE

Biblioteka Matice srpske će od 28. februara 2022. raditi sa korisnicima od 7,30 do 19,30 sati. Subotom će čitaonice biti otvorene od 7,30 do 13,30 sati.

TRIBINA SAVREMENI ČOVEK
I SAVREMENI SVET

Sa zadovoljstvom vas pozivamo na tribinu „Savremeni čovek i savremeni svet“, na kojoj će govoriti otac Miloš Vesin. Tribina je zakazana za četvrtak, 10. februar 2022. godine, u 19 časova, u Svečanoj sali Matice srpske.
Više o tribini ...

250 GODINA ŽITIJA PETRA VELIKOG ZAHARIJE ORFELINA

Biblioteka Matice srpske je na osnovu građe iz svojih zbirki priredila elektronsku izložbu povodom 250 godina od objavljivanja "Žitija Petra Velikog", jedne od najznačajnijih i najobimnijih  srpskih knjiga 18. veka. Delo je objavljeno u dva toma (400 + 360 str.), u štampariji Dimitrija Teodosija u Veneciji, 1772. godine. Autor ove najlepše i tehnički najsavršenije srpske knjige toga doba, jeste Zaharija Orfelin (Vukovar 1726 - Novi Sad  1785), istaknuti stvaralac srpske književnosti, umetnosti i kulture.
Elektronski katalog izložbe sadrži najvažnije podatke o životu i radu Zaharije Orfelina, pregled izdanja "Žitija Petra Velikog" sa komentarima o njihovim karakteristikama i hronološki pregled literature sa signaturama. Autorke izložbe su mr Dušica Grbić i Aleksandra Drapšin, a urednik je Selimir Radulović.
Postavka elektronske izložbe može se pogledati u javnom katalogu Biblioteke od 1. do 28. februara 2022. i na njenom sajtu.
Preuzmi izložbu

RADNO VREME BIBLIOTEKE

Zbog pogoršane epidemijske situacije Biblioteka Matice srpske će od 24. januara 2022. raditi sa korisnicima od 8,00 do 16 sati. Subotom će čitaonice biti otvorene od 7,30 do 13,30 sati. O izmenama radnog vremena bićete blagovremeno obavešteni.

IZLOŽBA O STANISLAVU BINIČKOM

Povodom obeležavanja 150 godina od rođenja Stanislava Biničkog (1872-1942), srpskog kompozitora, dirigenta i pedagoga Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki. Postavka, koju čini izbor dela Stanislava Biničkog, kao i izbor literature o njemu, može se pogledati od 10. do 31. januara 2022. godine u javnom katalogu Biblioteke i na njenom veb-sajtu. Autorka izložbe je Silvija Čamber, urednik Selimir Radulović.
Preuzmi izložbu

RADNO VREME BIBLIOTEKE

Biblioteka Matice srpske će 31. decembra 2021. godine raditi s korisnicima do 12 sati. Od 1. do 9. januara 2022. godine neće raditi. Sa redovnim radom počinje 10. januara 2022.

IZLOŽBA O JOVANU DUČIĆU

Biblioteka Matice srpske srdačno Vas poziva na otvaranje izložbe posvećene 150. godišnjici od rođenja Jovana Dučića

JOVAN DUČIĆ (1871–1943)

Izložbu će otvoriti prof. dr Dragan Stanić, predsednik Matice srpske

Katalog Biblioteke Matice srpske, sreda, 29. decembra 2021. godine u 12 sati
Preuzmi katalog izložbe

IZLOŽBA O ROMANU JAKOBSONU

Povodom obeležavanja 125 godina od rođenja najpoznatijeg lingviste 20. veka, semiologa, začetnika strukturalne lingvistike, univerzitetskog profesora Romana Jakobsona (Moskva, 1896 - Kembridž, Masačusets, 1982), Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki i zbirke ROMS-a. Postavka, koju čini izbor dela Romana Jakobsona, kao i literatura o njemu, može se pogledati od 17. decembra do 2. januara 2021. godine u javnom katalogu Biblioteke i na njenom veb-sajtu. Autori izložbe su Tatjana Bogojević i Mirko Dimić, urednik Selimir Radulović.
Preuzmi izložbu

DAN BIBLIOTEKARA SRBIJE

Povodom Dana bibliotekara Biblioteka Matice srpske će od 14. do 20. decembra sniziti članarine za upis za 50%.
Svim kolegama čestitamo Dan bibliotekara Srbije!

RADNO VREME BIBLIOTEKE

Biblioteka Matice srpske će od 6. decembra raditi sa korisnicima redovno, radnim danima od 7,30 do 19,30 sati i subotom od 7,30 do 13,30 sati.

TRIBINA SAVREMENI ČOVEK
I SAVREMENI SVET

Sa zadovoljstvom vas pozivamo na tribinu „Savremeni čovek i savremeni svet“, na kojoj će govoriti prof. dr Aleksandar Jerkov. Tribina je zakazana za četvrtak, 2. decembar 2021. godine, u 19 časova, u Svečanoj sali Matice srpske.
Više o tribini ...

IZLOŽBA O MARSELU PRUSTU

Biblioteka Matice srpske je na osnovu građe iz svojih zbirki priredila elektronsku izložbu povodom 150 godina od rođenja francuskog pisca Marsela Prusta (1871-1922). Postavka, koju čini izbor Prustovih dela, fotografija i faksimila, kao i literature o njemu, može se pogledati od 22. novembra do 16. decembra 2021. godine u javnom katalogu Biblioteke i na njenom veb-sajtu. Autorke izložbe su Sonja Ivanović i Daniela Kermeci, a urednik je Selimir Radulović.
Preuzmi izložbu

OKRUGLI STO - TRADICIJA I FANTASTIKA U DELU GORANA PETROVIĆA

Okrugli sto pod nazivom "Tradicija i fantastika u delu Gorana Petrovića"  biće održan u četvrtak, 18. novembra 2021, u Maloj sali Matice srpske, s početkom u 10 časova.
Skup je upriličen u čast ovogodišnjeg dobitnika nagrade "Zlatna knjiga Biblioteke Matice srpske", poznatog srpskog pisca i akademika Gorana Petrovića.
(detaljnije ...)

TRIBINA SAVREMENI ČOVEK
I SAVREMENI SVET

Sa zadovoljstvom vas pozivamo na tribinu „Savremeni čovek i savremeni svet“, na kojoj će govoriti Ljubiša Ristić. Tribina je zakazana za četvrtak, 18. novembar 2021. godine, u 19 časova, u Svečanoj sali Matice srpske.
Više o tribini ...

IZLOŽBA O GOTFRIDU VILHELMU LAJBNICU

Povodom obeležavanja 375 godina od rođenja Gotfrida Vilhelma Lajbnica (1646-1716), nemačkog filozofa, matematičara, pronalazača, pravnika, istoričara, diplomate i političkog savetnika lužičkosrpskog porekla, Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki. Postavka, koju čini izbor Lajbnicovih dela, kao i izbor literature o njemu, može se pogledati od 1. do 22. novembra 2021. godine u javnom katalogu Biblioteke i na njenom veb-sajtu. Autorka izložbe je Silvija Čamber, urednik Selimir Radulović.
Preuzmi izložbu

IZLOŽBA O SVETOZARU MARKOVIĆU

Povodom obeležavanja 175 godina od rođenja publiciste, političkog teoretičara i ideologa socijalizma Svetozara Markovića (1846-1875), Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki i zbirke ROMS-a. Postavka, koju čini izbor dela Svetozara Markovića, kao i literature o njemu, može se pogledati od 11. oktobra do 31. oktobra 2021. godine u javnom katalogu Biblioteke i na njenom veb-sajtu. Autorke izložbe su Tatjana Bogojević i Bojana Bjelica, urednik Selimir Radulović.
Preuzmi izložbu

RADNO VREME BIBLIOTEKE

Zbog pogoršane epidemijske situacije Biblioteka Matice srpske će od 6. oktobra 2021. raditi sa korisnicima od 8,00 do 16 sati. Subotom će čitaonice biti otvorene od 7,30 do 13,30 sati. O izmenama radnog vremena bićete blagovremeno obavešteni.

IZLOŽBA O RENEU DEKARTU

Povodom obeležavanja 425 godina od rođenja Renea Dekarta (1596-1650) Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki. Postavka, koju čini izbor dela Renea Dekarta i literature o njemu, može se pogledati od 20. septembra do 10. oktobra 2021. godine, u javnom katalogu Biblioteke i na njenom veb-sajtu. Autorke izložbe su Marina Šmudla i Ivana Drakulić, urednik Selimir Radulović.
Preuzmi izložbu

STRUČNI ISPIT

Biblioteka Matice srpske organizuje polaganje stručnog ispita u bibliotečko-informacionoj delatnosti u novembarskom ispitnom roku 2021. godine. Ispit počinje 22. novembra, polaganjem predmeta Katalogizacija i predmetna i stručna klasifikacija. Prijave za polaganje i prateću dokumentaciju potrebno je poslati na adresu Biblioteke Matice srpske (za Komisiju za polaganje stručnog ispita) do 30. septembra 2021. godine.
(detaljnije)

IZLOŽBA O DOBRICI ĆOSIĆU

Povodom obeležavanja 100 godina od rođenja srpskog pisca, esejiste i političara Dobrice Ćosića, Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki. Postavka, koju čini izbor književnih dela i literature o životu i stvaralaštvu Dobrice Ćosića, može se pogledati od 23. avgusta 2021. godine, u javnom katalogu Biblioteke i na njenom veb-sajtu. Autor izložbe je Nenad Stanojević, a urednik je Selimir Radulović.
Preuzmi izložbu

IZLOŽBA O FRANCISKU GOJI

Povodom obeležavanja 275 godina od rođenja Franciska Goje (1746-1828), velikog španskog slikara, crtača i grafičara, Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki. Postavka, koju čini izbor reprodukcija Gojinih dela, kao i izbor literature o njemu, može se pogledati od 26. jula do 22. avgusta 2021. godine u javnom katalogu Biblioteke i na njenom veb-sajtu. Autorka izložbe je Silvija Čamber, urednik Selimir Radulović.
Preuzmi izložbu

RADNO VREME BIBLIOTEKE

Biblioteka Matice srpske će u periodu od 12. jula do 20. avgusta 2021. raditi sa korisnicima od 7,30 do 14,30 sati. Sa redovnim radom počinje od 23. avgusta.

IZLOŽBA O POLU VALERIJU

Povodom obeležavanja 150 godina od rođenja francuskog pesnika i esejiste Pola Valerija (1871-1945) Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki. Postavka, koju čini izbor dela Pol Valerija i literature o njemu, može se pogledati od 5. do 25. jula 2021. godine, u javnom katalogu Biblioteke. Autorke izložbe su Marina Šmudla, Marina Đačić i Ivana Drakulić, urednik Selimir Radulović. Elektronski katalog izložbe  dostupan je na veb-sajtu Biblioteke.
Preuzmi izložbu

IZLOŽBA O FJODORU MIHAILOVIČU DOSTOJEVSKOM

Povodom obeležavanja 200 godina od rođenja Fjodora Mihailoviča Dostojevskog (1821-1881) Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki. Postavka, koju čini izbor dela Fjodora M. Dostojevskog i literature o njemu, može se pogledati od 18. juna do 4. jula 2021. godine, u javnom katalogu Biblioteke. Autorke izložbe su Marina Đačić i Marina Šmudla, urednik Selimir Radulović. Elektronski katalog izložbe dostupan je na veb-sajtu Biblioteke.
Preuzmi izložbu

IZLOŽBA O ĐORĐU NATOŠEVIĆU

Povodom obeležavanja 200 godina od rođenja Đorđa Natoševića, lekara, pedagoga i reformatora školstva, Biblioteka Matice srpske je, na osnovu građe iz svojih zbirki, priredila elektronsku izložbu. Postavka, koja sadrži popis izabranih dela i literature sa signaturama, fotografije, faksimile pisama i rukopisa, može se pogledati od 28. maja do 17. juna u javnom katalogu i na sajtu Biblioteke. Autorke izložbe su Tatjana Bogojević i Bojana Bjelica, urednik Selimir Radulović.
Preuzmi izložbu

IZLOŽBA
230 GODINA PRVIH SRPSKIH NOVINA SERPSKIJA POVSEDNEVNIJA NOVINI

Biblioteka Matice srpske je na osnovu građe iz svojih zbirki priredila elektronsku izložbu povodom 230 godina prvih srpskih novina "Serpskija povsednevnija novini". Elektronski katalog izložbe sadrži opis izdanja i hronološki pregled odabrane literature sa signaturama. Postavka se može pogledati u javnom katalogu od 5. do 27. maja 2021. i na sajtu Biblioteke. Autori izložbe su mr Dušica Grbić i Aleksandra Drapšin, a urednik je Selimir Radulović.
Preuzmi izložbu

Zbog predstojećih praznika Biblioteka Matice srpske neće raditi sa korisnicima od 30. aprila do 4. maja 2021.

Sa radom, od 7,30 do 19,30 sati, radnim danima, i od 7,30 do 13,30 sati subotom, nastavlja 5. maja.

DAN BIBLIOTEKE MATICE SRPSKE

Biblioteka Matice srpske će u sredu, 28. aprila 2021, sa početkom u 12 časova, proslaviti svoj dan. Na Dan Biblioteke biće uručena nagrada „Zlatna knjiga Biblioteke Matice srpske“, koja je ove godine pripala poznatom srpskom piscu i akademiku Goranu Petroviću. Zahvalnicu Biblioteke Matice srpske dobiće Narodna biblioteka Srbije, za dugogodišnju izuzetnu saradnju.

Dan Biblioteke održava se na datum izuzetno značajan u istoriji Matice srpske, kao i srpske kulture u celosti, dan kada je 1864, iz Pešte ka Novom Sadu, zaplovio parobrod Napredak, kojim je bečkerečki trgovac Jovan Forović preneo celokupnu prvu javnu naučnu biblioteku u Srba.

Proslava će biti organizovana u svečanoj sali Matice srpske uz ograničen broj posetilaca i uz poštovanje svih epidemioloških mera.

PROMOCIJA ZBORNIKA

U svečanoj sali Matice srpske, 23. aprila 2021. godine, u 12 časova, biće održana promocija zbornika posvećenog delu dr Marije Kleut, prof. emeritusa, pod naslovom „Marija Kleut - sagledavanje konteksta“. O zborniku će govoriti prof. dr Ljiljana Pešikan-Ljuštanović.

Ovom prilikom, profesorici Kleut biće uručena plaketa i povelja, povodom nagrade „Zlatna knjiga Biblioteke Matice srpske“.

Skup će biti organizovan u ograničenom režimu, uz poštovanje svih epidemioloških mera.

Više ...

MEĐUNARODNI DAN DEČJE KNJIGE
2. APRIL 2021.

Danas je Međunarodni dan dečje knjige, ustanovljen pre više od pola veka, a obeležava se na dan rođenja Hansa Kristijana Andersena.

Tim povodom Biblioteka Matice srpske vam predstavlja digitalnu izložbu dečjih radova na temu: Ilustracija moje omiljene knjige.

Uživajte!

Pogledajte izložbu

IZLOŽBA JUBILEJI ŠTAMPANIH SRBULjA 2021. GODINE

U Biblioteci Matice srpske priređena je elektronska izložba povodom jubileja štampanih srbulja 2021. godine – 500 godina "Molitvenika (Zbornika za putnike)" Božidara Vukovića (1521) i "Psaltira goraždanskog" (1521) i 460 godina "Psaltira" Vićenca Vukovića (1561) i "Trioda posnog" Stefana od Skadra (1561). Elektronski katalog izložbe sadrži opise izdanja pomenutih srbulja i hronološki pregled odabrane literature sa signaturama. Postavka se može pogledati u javnom katalogu od 31. marta do 3. maja 2021. i na sajtu Biblioteke. Autori izložbe su mr Dušica Grbić i Aleksandra Drapšin, a urednik je Selimir Radulović.
Preuzmi izložbu

RADNO VREME BIBLIOTEKE

Biblioteka Matice srpske će raditi sa korisnicima redovno, od 7,30 do 19,30 sati. Subotom će raditi od 7,30 do 13,30 sati. Broj mesta u čitaonicama je ograničen na 50.

STRUČNI ISPIT

Biblioteka Matice srpske organizuje polaganje stručnog ispita u bibliotečko-informacionoj delatnosti u majskom ispitnom roku 2021. godine. Ispit počinje 25. maja, polaganjem predmeta Katalogizacija i predmetna i stručna klasifikacija. Prijave za polaganje i prateću dokumentaciju potrebno je poslati na adresu Biblioteke Matice srpske (za Komisiju za polaganje stručnog ispita) do 31. marta 2021. godine.
(detaljnije)

IZLOŽBA
O ŠARLU BODLERU

Povodom obeležavanja 200 godina od rođenja francuskog pesnika Šarla Bodlera (1821-1867) Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki. Postavka, koju čini izbor Bodlerovih dela, fotografija, faksimila pisama i rukopisa, kao i literature o njemu, može se pogledati od 1. do 30. marta 2021. godine u javnom katalogu Biblioteke i na njenom veb-sajtu. Autorke izložbe su Sonja Ivanović i Daniela Kermeci, urednik Selimir Radulović. Izložba je ujedno i deo programa u okviru manifestacije „Mesec frankofonije”, koju organizuje Francuski institut u Srbiji.
Preuzmi izložbu

LIKOVNO-LITERARNI KONKURS


Biblioteka Matice srpske povodom obeležavanja Međunarodnog dana dečje knjige raspisuje

LIKOVNO-LITERARNI KONKURS
IZLOŽBENOG KARAKTERA

Tema konkursa je:
ilustracija moje omiljene knjige.

Više o konkursu ...

IZLOŽBA
O JOVANU DUČIĆU

Povodom obeležavanja 150 godina od rođenja srpskog pesnika Jovana Dučića, Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki. Postavka, koju čini izbor književnih dela i literature o životu i stvaralaštvu pesnika i diplomate Jovana Dučića, može se pogledati od 29. januara 2021. godine, u javnom katalogu Biblioteke. Autori izložbe su Nenad Stanojević i Snežana Nikolić, a urednik je Selimir Radulović. Elektronski katalog izložbe dostupan je na veb-sajtu www.bms.rs.
Preuzmi izložbu

IZLOŽBA
O SAVI ŠUMANOVIĆU

Povodom obeležavanja 125 godina od rođenja Save Šumanovića (1896 - 1942), jednog od najznačajnijih slikara srpske umetnosti 20. veka, Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki. Postavka, koju čini izbor Šumanovićevih dela, kao i literature o njemu, može se pogledati od 11. do 28. januara 2021. godine u javnom katalogu Biblioteke i na njenom veb-sajtu. Autorka izložbe je Silvija Čamber, urednik Selimir Radulović.
Preuzmi izložbu

IZLOŽBA
O FRIDRIHU HELDERLINU

Povodom obeležavanja 250 godina od rođenja nemačkog pesnika Fridriha Helderlina, Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki. Postavka, koju čini izbor književnih dela i literature o životu i stvaralaštvu pesnika Fridriha Helderlina, može se pogledati od 14. decembra 2020. godine, u javnom katalogu Biblioteke. Autor izložbe je Nenad Stanojević, a urednik je Selimir Radulović. Elektronski katalog izložbe dostupan je na veb-sajtu Biblioteke.
Preuzmi izložbu

IZLOŽBA
O PAVELU JOZEFU ŠAFARIKU

Povodom obeležavanja 225 godina od rođenja pisca, istoričara, etnografa, filologa i lingviste slovačkog porekla Pavela Jozefa Šafarika (Kobeljarovo, 1795 - Prag, 1861) Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih i zbirki Rukopisnog odeljenja Matice srpske. Postavka koju čini izbor Šafarikovih dela, pisama, rukopisa, kao i literature o njemu, može se pogledati od 23. novembra do 13. decembra 2020. godine u javnom katalogu Biblioteke i na njenom veb-sajtu. Autorka izložbe je Jelena Jovin, urednik Selimir Radulović.
Preuzmi izložbu

IZLOŽBA - 250 GODINA ŠTAMPARIJE JOSIFA KURCBEKA U BEČU

Biblioteka Matice srpske je na osnovu građe iz svojih zbirki priredila elektronsku izložbu povodom 250 godina Štamparije Josifa Kurcbeka u Beču. Elektronska izložba sadrži osnovne podatke o osnivanju i radu Štamparije Josifa Kurcbeka, hronološki pregled izdanja i literaturu sa signaturama. Autori izložbe su mr Dušica Grbić i Aleksandra Drapšin, a urednik je Selimir Radulović. Postavka se može pogledati u javnom katalogu Biblioteke od 26. oktobra do 22. novembra 2020. i na sajtu Biblioteke.
Preuzmi izložbu

IZLOŽBA O HEGELU

Povodom obeležavanja 250 godina od rođenja Georga Vilhelma Fridriha Hegela (1770-1831) Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki. Postavka, koju čini izbor dela Georga Vilhelma Fridriha Hegela i literature o njemu, može se pogledati od 28. septembra do 25. oktobra 2020. godine, u javnom katalogu Biblioteke. Autorke izložbe su Marina Šmudla i Marina Đačić, urednik Selimir Radulović. Elektronski katalog izložbe dostupan je na veb-sajtu Biblioteke.
Preuzmi izložbu

TRIBINA SAVREMENI ČOVEK
I SAVREMENI SVET

Sa zadovoljstvom vas pozivamo na tribinu „Savremeni čovek i savremeni svet“, na kojoj će govoriti Siniša Ljepojević. Tribina je zakazana za četvrtak, 24. septembar 2020. godine, u 19 časova, u atrijumu Biblioteke Matice srpske.
Više o tribini ...

IZLOŽBA O MILANU SAVIĆU

Povodom obeležavanja 175 godina od rođenja srpskog pisca, prevodioca, pozorišnog kritičara, sekretara Matice srpske i urednika Letopisa Matice srpske Milana Savića (Novi Kneževac, Banat 1845 - Beograd, 1930) Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki i zbirki Rukopisnog odeljenja Matice srpske. Postavka, koju čini izbor Savićevih dela, fotografija, pisama, rukopisa, kao i literature o njemu, može se pogledati od 7. do 27. septembra 2020. godine u javnom katalogu Biblioteke i na njenom veb-sajtu. Autorke izložbe su Jelena Jovin i Daniela Kermeci, urednik Selimir Radulović.
Preuzmi izložbu

STRUČNI ISPIT

Biblioteka Matice srpske organizuje polaganje stručnog ispita u
bibliotečko-informacionoj delatnosti u novembarskom ispitnom roku 2020.
godine. Ispit počinje 23. novembra, polaganjem predmeta Katalogizacija i
predmetna i stručna klasifikacija. Prijave za polaganje i prateću
dokumentaciju potrebno je poslati na adresu Biblioteke Matice srpske (za
Komisiju za polaganje stručnog ispita) do 30. septembra 2020. godine.
(detaljnije)

OBAVEŠTENJE O IZRADI CIP-a

Poštovani saradnici,
Biblioteka Matice srpske, u želji da pojednostavi i ubrza prijem, izradu i izdavanje CIP-a, omogućila je uslove da se ovaj proces obavi elektronskim putem. Od 1. februara 2015. godine materijal za katalogizaciju može se dostaviti mejlom našoj CIP službi.
Uputstva i obrasce možete preuzeti ovde > >

DIGITALNA BMS

Digitalna BMS je rezultat realizacije dugoročnog Projekta digitalizacije zbirki Biblioteke čiji je cilj da se najvrednije publikacije na još jedan način zaštite i istovremeno učine dostupnim korisnicima u digitalnom formatu. Digitalizacija u BMS se odvija od 2006. godine kao deo sistema zaštite starih i retkih publikacija. Digitalna zbirka BMS je dostupna na Internetu (digital.bms.rs). Digitalizovane publikacije su povezane sa zapisima u elektronskoj bazi BMS, sa COBIB.SR i štampanim katalozima BMS. Publikacije se u celosti mogu prelistavati a pretražive su prema autoru, naslovu, izdavaču, mestu, godini izdavanja i drugim parametrima.

BIBLIOGRAFIJA IVE ANDRIĆA

Najobimniju personalnu bibliografiju u srpskoj kulturi objavili su Andrićeva zadužbina, SANU i Biblioteka Matice srpske, čiji su stručnjaci autori.
Bibliografija na 1080 stranica sadrži 15.647 jedinica na 49 jezika i objavljena je povodom sto godina od objavljivanja Andrićevog prvog književnog rada (1911.) i pedeset godina od prijema Nobelove nagrade (1961.).
Bibliografiju u PDF formatu (13 Mb) možete preuzeti
OVDE

NOVI ZAKONI

Narodna skupština Republike Srbije donela je 14. jula 2011. godine tri zakona iz oblasti bibliotekarstva: Zakon o bibliotečko-informacionoj delatnosti, Zakon o staroj i retkoj bibliotečkoj građi i Zakon o obaveznom primerku publikacija.
Neposredan povod za donošenje novih zakona je da se postojeća normativna rešenja usaglase sa evropskim standardima i, što je posebno važno, sa savremenim informacionim okruženjem. Novina je i uvođenje obaveze stalnog stručnog usavršavanja zaposlenih.
Ovim zakonima, uređen je status Biblioteke Matice srpske kao ustanove kulture od nacionalnog značaja. Saglasno položaju i ugledu ustanove, utvrđene su nadležnost, prava i obaveze Biblioteke čija delatnost se finansira iz budžeta Republike Srbije. Biblioteka Matice srpske obavlja matične funkcije za Vojvodinu i prima obavezni primerak publikacija iz Srbije, koji čuva kao kulturno dobro.
Zakone možete preuzeti u PDF formatu:
Zakon o bibliotečko-informacionoj delatnosti >>>
Zakon o obaveznom primerku publikacija >>>
Zakon o staroj i retkoj bibliotečkoj građi >>>


upravnik Biblioteke Matice srpske
Selimir Radulović
+381 021 528 910
e-mail: bms@eunet.rs

 
BIBLIOTEKA MATICE SRPSKE

Dobrodošlica

Živimo u svetu koji se množi i raste brojem, ali ne lepotom i darom života. On sve više liči na pomahnitali voz, prepun slepaca, putnika-namernika, koji juri ka provaliji. U garu i pepelu sveta zjapeće pustoši jedini je smisao, zapravo, sećanje na smisao. Kao da je savremeni čovek zaboravio na živu prisutnost najmlađeg Karamazova, koji lovi svaku našu reč i proverava da li u nama, još uvek, leluja i gori vatrica vere. Stoga, danas, više nego ikada, ima istine u rečima da bi sva slava sveta nestala da Bog smrtnicima nije podario lek u obliku knjiga. Aleksandrijska biblioteka nas je suočila s ambicijom da budemo sveznajući, srednjovekovna knjigohranilišta, budući su nastajala pri hramovima, sa činjenicom da su sinteza znanja i vere, dok su nas visokosofisticirane informaciono-komunikacione tehnologije savremenog sveta suočile s ambicijom da budemo sveprisutni. Prva je sebe videla kao centar kruga ograničenog znanim svetom, druge su svedočile celosno, a ne odlomljeno, treća se pokazala kao krug čiji je centar svugde, a obod ne postoji. Bilo kako bilo, i biblioteke od drveta ili papira i one što se ukazuju sa sablasno treperećih ekrana, svedoče o našoj veri u vanvremeni, dalekosežni red koji nejasno predosećamo ili opažamo.

Knjige obesmrćuju čoveka. One su ono najbolje u svetu koji škripi i preti da se sruši. Zahvaljujući njima svaki čitalac može da izmisli svoju prošlost, da se utemelji u sadašnjosti, da imaginira svoju budućnost. Šta je prošlost ako ne polica s knjigama dostupna svima? Šta je sadašnjost ako ne svitak Pisma koji ispisuje luk ponad naših glava? Šta je budućnost ako ne neizvesni izlet u svet virtualnih slika, sa kojeg se, još radosniji, još voljniji, vraćamo domu svom. Već je rečeno – biblioteke nisu samo zbirke knjiga, već i predački simvol, iz kojeg iznedruju knjige kao duše pisaca. One spajaju rasuto, približavaju razdvojeno, nevidljivom vraćaju vidljivo; one su ključevi sveta, saglasno tome, i ključ naše srpske i evropske kuće. I to nije samo utešno, već i istinito, pa, ako hoćete, i spasonosno. U njima saznajemo tajne svega što jeste, što je bilo i što će biti – na zemlji, na vodi, na nebesima. Filosofija biblioteke se overava u pobedi nad smrću – povratak u život umrlih ljudi i minulih vremena. Razmena knjiga između pojedinaca i naroda svojevrsna je razmena emocija. Nema sveta bez knjige i nema knjige bez sveta. I svitak Pisma (odnosno, knjiga) i svitak Stvaranja (odnosno, svet) delo su Božje i, kroz vreme, kroz istoriju, naše sećanje i pamćenje, u kontinuitetu se prepliću i ukršćuju – tamo gde se mrse i razmrsuju niti večnosti. I ne samo to – jedan od najvećih pesnika, filosofa i bibliotekara 20. veka, koji je, još od dečačkih dana, u očevoj biblioteci, zamenio vidljivi svet svetom kulture, u čijem delu, koliko i ljudi, svetle simvoli kao ljudske tvorevine, beleži da čovek, čitavog života, čita jednu jedinu, jedinstvenu, neponištivu i vekovečitu knjigu, i da je ta jedinstvena, neponištiva i vekovečita knjiga, zapravo, svet sami. I kao što je neophodna katalogizacija biblioteka, veli on, tako je neophodno katalogizovati i svet – da bi ga, u savršenom obliku, vratili Gospodu.

Kako i koliko čitamo takvi smo i toliki ljudi. Uzrastajući uz ono što čitamo, prepoznajemo se po tome kako čitamo. Istinsko čitanje je novi život reči, oživljavanje zaustavljenog daha sintakse, poistovećenje s drugim. Ono čini da delo postaje delo, dopuštajući, zapravo, da ono bude ono-što-jeste, oslobađajući ga, u potpunosti, od pisca. Ono je, budući i s ove i s one strane razumevanja, slobodno kretanje, istinsko Da koje se razvija u neposrednoj sadašnjosti. Uz pomoć knjige, rastući u polju iluzionizma, verujemo da je čitav svet naše nasleđe i mesto našeg porekla i da se, preko lestvice Pisma, možemo, poput Gospoda, dočepati Velikog vremena.

Dobrodošli u svet Biblioteke Matice srpske!

Selimir Radulović, upravnik Biblioteke Matice srpske

 
© Biblioteka Matice srpske 2003 - 2024  
NOVA ZGRADA BIBLIOTEKE MATICE SRPSKE  > > >