O   B I B L I O T E C I   M A T I C E   S R P S K E  


DOBRODOŠLICA
  
NAZAD NA OSNOVNU STRANICU > > >
 

  DOBRODOŠLICA
  UPRAVNIK BIBLIOTEKE
  ISTORIJSKI PREGLED
  BIBLIOTEKA DANAS
  ODELJENJA
  MEĐUNARODNA SARADNJA
  JAVNE NABAVKE

  V E S T I

DAN BMS

Biblioteka Matice srpske će obeležiti svoj dan u petak, 28. aprila, svečanom akademijom koja počinje u 12 časova. Skup će pozdraviti Dragan Stanić, predsednik Matice srpske, i Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja RS.
Ovom prigodom biće uručena nagrada Zlatna knjiga Biblioteke Matice srpske, koju je ove godine dobio ugledni srpski pisac i bibliotečki poslenik Radovan Beli Marković, kao i Zahvalnica, čiji je dobitnik Radovan Mićić, dugogodišnji bibliotekar savetnik Biblioteke Matice srpske. U kulturnom programu učestvovaće hor Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ i umetnik Nebojša Dugalić. Program vodi Isidora Popović.
Dan Biblioteke održava se na  datum izuzetno značajan u istoriji Matice srpske, kao i srpske kulture u celosti, dan kada je 1864, iz Pešte ka Novom Sadu, zaplovio parobrod Napredak, kojim je bečkerečki trgovac Jovan Forović preneo celokupnu prvu javnu naučnu biblioteku u Srba.
Preuzmi program

IZLOŽBA O ANASTASU JOVANOVIĆU

Povodom obeležavanja 200 godina od rođenja prvog srpskog litografa i jednog od prvih srpskih fotografa, obdarenog umetnika i izrazitog romantičara, Anastasa Jovanovića (1817–1899), Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki. Postavka, koju čini izbor dela Anastasa Jovanovića i literature o njemu, može se pogledati od 21. aprila do 18. maja 2017. godine u javnom katalogu Biblioteke. Autorka izložbe je Silvija Čamber, urednik Selimir Radulović.
Preuzmi izložbu

PETER HANDKE U BMS

Maticu srpsku i Biblioteku Matice srpske juče je posetio ugledni austrijski književnik Peter Handke, kome je pre dva dana u okviru Prosefesta u Novom Sadu uručena Nagrada „Milovan Vidaković“. Handkea su dočekali predsednik Matice prof. dr Dragan Stanić i upravnik Biblioteke Selimir Radulović. U isto vreme gosti Matice i Biblioteke bila su srpska deca iz Orahovca i Velike Hoče, koja su se tom prilikom srela sa poznatim piscem.

IZLOŽBA O PETERU HANDKEU

U sklopu Međunarodnog festivala proze „Prosefest“ Biblioteka Matice srpske je u saradnji sa Kulturnim centrom Novog Sada priredila  elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki. Postavka koju čini izbor dela Petera Handkea i literature o njemu, može se pogledati u javnom katalogu Biblioteke. Autorke izložbe su Marina Šmudla i Marina Đačić, urednik Selimir Radulović.
Preuzmi izložbu

POSETA DELEGACIJE RUSKE NACIONALNE BIBLIOTEKE MATICI SRPSKOJ

U petak, 7. aprila 2017. godine, Maticu srpsku i Biblioteku Matice srpske posetili su Aleksandar Ivanovič Vislij, generalni direktor Ruske nacionalne biblioteke u Sankt Peterburgu i akademik Slavenko Terzić, ambasador Republike Srbije u Ruskoj Federaciji. Tom prilikom direktori dveju nacionalnih biblioteka potpisali su Sporazum o saradnji. Takođe, razgovarali su i o osnivanju Ruske čitaonice u Biblioteci Matice srpske, odnosno Srpske čitaonice u Ruskoj nacionalnoj biblioteci. Prilikom obilaska Biblioteke Matice srpske, gosti su se upoznali sa radom Biblioteke i imali su priliku da vide deo bogatog fonda stare i retke ruske i srpske knjige. Medijima su se obratili prof. dr Dragan Stanić, predsednik Matice srpske, akademik Slavenko Terzić, ambasador Republike Srbije u Moskvi, Aleksandar Ivanovič Vislij, generalni direktor Ruske nacionalne biblioteke, akademik Miro Vuksanović, predsednik Upravnog odbora Biblioteke Matice srpske i Selimir Radulović, upravnik Biblioteke Matice srpske.

IZLOŽBA 250 GODINA ARITMETIKE VASILIJA DAMJANOVIĆA

Biblioteka Matice srpske je na osnovu građe iz svojih zbirki priredila izložbu povodom 250 godina „Aritmetike“ Vasilija Damjanovića (Novaja serpskaja aritmetika ili prostoje nastavlenije k hesapu), prve aritmetike na srpskom jeziku, otisnute u Veneciji, u Štampariji Dimitrija Teodosija, 1767. godine. Elektronski katalog izložbe sadrži opis ove knjige, njen prepis iz 1790. i literaturu sa signaturama. Postavka se može pogledati u javnom katalogu Biblioteke od 24. marta do 20. aprila 2017. Autori izložbe su mr Dušica Grbić i Aleksandra Drapšin, a urednik je Selimir Radulović.
Preuzmi izložbu

NOVA KNJIGA U IZDANJU BMS

Biblioteka Matice srpske objavila je zbornik radova sa Okruglog stola, koji je održan 15. novembra 2016. godine, posvećenog delu akademika Predraga Pipera, pod nazivom „Lingvistika i slavistika u delu Predraga Pipera“. Ovaj ugledni naučni radnik je prvi dobitnik Nagrade „Zlatna knjiga Biblioteke Matice srpske“.
(detaljnije)

RADOVANU BELOM MARKOVIĆU NAGRADA ZLATNA KNjIGA BIBLIOTEKE MATICE SRPSKE

Žiri za Nagradu "Zlatna knjiga Biblioteke Matice srpske" (akademik Miro Vuksanović, prof. emeritus dr Slavko Gordić i mr Dušica Grbić, arheograf savetnik) jednoglasno je prihvatio predlog koji su podneli i obrazložili dr Radivoje Mikić, redovni profesor Filološkog fakulteta u Beogradu, i dr Marko Nedić, sekretar Odeljenja za jezik i književnost Matice srpske, i doneo odluku da dobitnik Nagrade "Zlatna knjiga Biblioteke Matice srpske" za 2017. godinu bude Radovan Beli Marković, poznati srpski pisac i uspešni bibliotečki poslenik.
(detaljnije)

IZLOŽBA O ARANjU JANOŠU

Povodom obeležavanja 200 godina od rođenja Aranja Janoša (1817-1882), Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki i Rukopisnog odeljenja Matice srpske. Postavka, koju čini izbor dela Aranja Janoša i literature o njemu, može se pogledati od 24. februara do 23. marta 2017. godine, u javnom katalogu Biblioteke. Autori izložbe su Peter Hajnerman i Marina Šmudla, urednik Selimir Radulović.
Preuzmi izložbu

STRUČNI ISPIT

Biblioteka Matice srpske organizuje polaganje stručnog ispita u bibliotečko-informacionoj delatnosti u majskom ispitnom roku 2017. godine. Ispit počinje 29. maja, polaganjem predmeta Katalogizacija i predmetna i stručna klasifikacija. Prijave za polaganje i prateću dokumentaciju potrebno je poslati na adresu Biblioteke Matice srpske (za Komisiju za polaganje stručnog ispita) do 31. marta 2017. godine.
(detaljnije) ...

Javni poziv za predlaganje kandidata za nagradu Zlatna knjiga Biblioteke Matice srpske

Biblioteka Matice srpske upućuje javni poziv pojedincima i pravnim licima sa teritorije Republike Srbije za predlaganje kandidata za nagradu "Zlatna knjiga Biblioteke Matice srpske" za 2017. godinu.
Više o nagradi ...

TRIBINA SAVREMENI ČOVEK
I SAVREMENI SVET

Episkop kruševački David biće prvi ovogodišnji govornik na tribini “Savremeni čovek i savremeni svet”. Tribina će biti održana u četvrtak, 9. februara, u Svečanoj sali Biblioteke Matice srpske, a počinje u 19 časova.
Više o tribini ...

IZLOŽBA O JOVANU SUBOTIĆU

Povodom obeležavanja 200 godina od rođenja Jovana Subotića (1817-1886), Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki. Postavka, koju čini izbor dela Jovana Subotića i literature o njemu, može se pogledati od 27. januara do 23. februara 2017. godine u javnom katalogu Biblioteke. Autorke izložbe su Marina Šmudla i Marina Đačić, urednik Selimir Radulović.
Preuzmi izložbu

IZLOŽBA O MARINI CVETAJEVOJ

Povodom obeležavanja 125 godina od rođenja ruske pesnikinje Marine Cvetajeve (1892-1941), Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki. Postavka, koju čini izbor dela Marine Cvetajeve i literature o njoj, može se pogledati od 30. decembra 2016. do 26. januara 2017. godine u javnom katalogu Biblioteke. Autorka izložbe je Silvija Čamber, urednik Selimir Radulović.
Preuzmi izložbu

TRIBINA SAVREMENI ČOVEK
I SAVREMENI SVET

Iz objektivnih razloga, zbog učešća Emira Kusturice na komemorativnom programu posvećenom horu Aleksandrov, u Moskvi, otkazuje se njegovo predavanje na tribini "Savremeni čovek i savremeni svet“, zakazano za četvrtak, 29.12.2016. Predavanje će biti održano početkom naredne godine.

Matica srpska i Biblioteka Matice srpske pozivaju vas na još jedno okupljanje u okviru tribine “Savremeni čovek i savremeni svet”, u četvrtak 29. decembra, u 19 časova. Gost tribine je Emir Kusturica.
Više o tribini ...

TRIBINA SAVREMENI ČOVEK
I SAVREMENI SVET

Matica srpska i Biblioteka Matice srpske pozivaju vas na još jedno okupljanje u okviru tribine "Savremeni čovek i savremeni svet", u četvrtak 15. decembra, u 19 časova. Gost tribine je doktor filozofije Nikola Kajtez.
Više o tribini ...

TRIBINA SAVREMENI ČOVEK
I SAVREMENI SVET

Matica srpska i Biblioteka Matice srpske pozivaju vas na još jedno okupljanje u okviru tribine “Savremeni čovek i savremeni svet”, ovoga puta u petak, 9. decembra u 19 časova. Gost tribine je dr Srđa Trifković.
Više o tribini ...

STRUČNI ISPIT - DODELA UVERENJA

Svečanost povodom dodele uverenja o položenom stručnom ispitu biće održana u petak, 9. decembra 2016. godine, u 11 sati, u Svečanoj sali Matice srpske.

TRIBINA SAVREMENI ČOVEK
I SAVREMENI SVET

Matica srpska i Biblioteka Matice srpske pozivaju vas na još jedno okupljanje u okviru tribine "Savremeni čovek i savremeni svet", u četvrtak, 1. decembra u 19 sati. Naš gost je prof. dr Irina Deretić.
Više o tribini ...

IZLOŽBA O TINU  UJEVIĆU

Povodom obeležavanja 125 godina od rođenja književnika Augustina Tina Ujevića (1891--1955), Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki. Postavka, koju čini izbor Ujevićevih  dela i literature o njemu, može se pogledati od 18. novembra do 31. decembra 2016. godine u javnom katalogu Biblioteke. Autorke izložbe su Marija Sudar i Dragana Obradović, urednik Selimir Radulović.
Preuzmi izložbu

TRIBINA SAVREMENI ČOVEK
I SAVREMENI SVET

Matica srpska i Biblioteka Matice srpske pozivaju vas na još jedno okupljanje u okviru tribine Savremeni čovek i savremeni svet, u četvrtak, 17. novembra u 19 časova. Gost tribine je dr Žarko Trebješanin.
Više o tribini ...

OKRUGLI STO POSVEĆEN PREDRAGU PIPERU

Biblioteka Matice srpske organizuje Okrugli sto - Lingvistika i slavistika Predraga Pipera, povodom nagrade Zlatna knjiga Biblioteke Matice srpske.
Mala sala Matice srpske,
utorak, 15. novembar 2016. u 10.00 časova

IZLOŽBA O MANDELjŠTAMU

Povodom obeležavanja 125 godina od rođenja književnika Osipa Mandeljštama (1891-1938), Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki. Postavka, koju čini izbor Mandeljštamovih dela i literature o njemu, može se pogledati od 13. oktobra do 17. novembra 2016. godine u javnom katalogu Biblioteke. Autori izložbe su Isidora Stanić i Boris Blašković, urednik Selimir Radulović.
Preuzmi izložbu

TRIBINA SAVREMENI ČOVEK
I SAVREMENI SVET

Matica srpska i Biblioteka Matice srpske pozivaju vas na još jedno okupljanje u okviru tribine "Savremeni čovek i savremeni svet“, u četvrtak, 13. oktobra u 19 sati, kada će dr Jovan Popov predstaviti svoje viđenje čoveka i sveta u kojem živimo.
Više o tribini ...

Elektronska prezentacija “Vodiči, monografija i fotomonografije o Austriji u Poklon biblioteci Austrije”

Savez biblioteka Austrije već jedanaest godina sprovodi kampanju “Austrija čita. Mesto susreta: biblioteka”. Ove godine Biblioteka Matice srpske pridružuje se akciji elektronskom prezentacijom pod naslovom “Vodiči, monografija i fotomonografije o Austriji u Poklon biblioteci Austrije”, koja se može pogledati od 3. do 8. oktobra u javnom katalogu Biblioteke. Autorka prezentacije je Marija Vaš.
Preuzmi izložbu

TRIBINA SAVREMENI ČOVEK
I SAVREMENI SVET

Matica srpska i Biblioteka Matice srpske pozivaju Vas na još jedno okupljanje u okviru tribine "Savremeni čovek i savremeni svet", u četvrtak, 29. septembra u 19 sati, kada će naučnik međunarodnog renomea, prof. dr Slobodan G. Marković, izneti svoje viđenje današnjice, i izazova pred kojima se nalazimo kako nacionalno, tako i individualno.
Više o tribini ...

Potpisivanje Sporazuma o saradnji sa Ruskom državnom bibliotekom

Biblioteka Matice srpske i Ruska državna biblioteka sklopile su Sporazum o saradnji, koji su u Moskvi potpisali upravnik BMS Selimir Radulović i Vladimir Gnezdilov, vršilac dužnosti upravnika Ruske državne biblioteke.
Opširnije ...

TRIBINA SAVREMENI ČOVEK
I SAVREMENI SVET

Miroslav Lazanski je novi gost tribine "Savremeni čovek i savremeni svet", u organizaciji Matice srpske i Biblioteke Matice srpske. Posle letnje pauze, tribina se nastavlja u četvrtak, 8. septembra u 19 sati.
Više o tribini ...

IZLOŽBA O VINAVERU

Povodom obeležavanja 125 godina od rođenja književnika Stanislava Vinavera (1891-1955), Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki. Postavka, koju čini izbor Vinaverovih dela i literature o njemu, može se pogledati od 1. septembra do 12. oktobra 2016. godine u javnom katalogu Biblioteke. Autorke izložbe su Ivana Grgurić i Silvija Čamber, urednik Selimir Radulović.
Preuzmi izložbu

STRUČNI ISPIT

Biblioteka Matice srpske organizuje polaganje stručnog ispita u bibliotečko-informacionoj delatnosti u novembarskom ispitnom roku 2016. godine. Ispit počinje 28. novembra, polaganjem predmeta Katalogizacija i predmetna i stručna klasifikacija. Prijave za polaganje i prateću dokumentaciju potrebno je poslati na adresu Biblioteke Matice srpske (za Komisiju za polaganje stručnog ispita) do 28. septembra 2016. godine.
(detaljnije) ...

TRIBINA SAVREMENI ČOVEK
I SAVREMENI SVET

U četvrtak, 14. jula u 19 sati, nastavlja se tribina "Savremeni čovek i savremeni svet", u organizaciji Matice srpske i Biblioteke Matice srpske. Ideja ove tribine jeste da kroz raznolike diskurse potraži odgovore na ključna pitanja današnjice, pružajući jednu celovitu sliku čoveka i sveta, onako kako ih danas vide najumniji predstavnici našeg naroda. Ovom prilikom svoju viziju ovog kompleksnog odnosa predstaviće nam dr Čedomir Antić.
Više o tribini ...

IZLOŽBA O KANDINSKOM

U znak obeležavanja 150 godina od rođenja slikara Vasilija Kandinskog (1866-1944), Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki. Postavka, koju čini izbor reprodukcija i teorijskih dela Kandinskog, kao i literature o njemu, može se pogledati od 1. do 30. juna 2016. godine u javnom katalogu Biblioteke. Autorke izložbe su Ivana Grgurić i Silvija Čamber, urednik Selimir Radulović.
Preuzmi izložbu

STRUČNO USAVRŠAVANjE

Biblioteka Matice srpske će za zaposlene u bibliotečko-informacionoj delatnosti tokom 2015. godine realizovati odobrene akreditovane programe stalnog stručnog usavršavanja čiji je predlagač. Programi Biblioteke Matice srpske realizovaće se prevashodno u Biblioteci Matice srpske, ali se oni mogu realizovati i u matičnim javnim bibliotekama u slučaju da postoji interes dovoljnog broja zaposlenih i da matična biblioteka obezbedi propisane uslove za realizaciju programa. Detaljnije > > >

OBAVEŠTENJE O IZRADI CIP-a

Poštovani saradnici,
Biblioteka Matice srpske, u želji da pojednostavi i ubrza prijem, izradu i izdavanje CIP-a, omogućila je uslove da se ovaj proces obavi elektronskim putem. Od 1. februara 2015. godine materijal za katalogizaciju može se dostaviti mejlom našoj CIP službi.
Uputstva i obrasce možete preuzeti ovde > >

DIGITALNA BMS

Digitalna BMS je rezultat realizacije dugoročnog Projekta digitalizacije zbirki Biblioteke čiji je cilj da se najvrednije publikacije na još jedan način zaštite i istovremeno učine dostupnim korisnicima u digitalnom formatu. Digitalizacija u BMS se odvija od 2006. godine kao deo sistema zaštite starih i retkih publikacija. Digitalna zbirka BMS je dostupna na Internetu (digital.bms.rs). Digitalizovane publikacije su povezane sa zapisima u elektronskoj bazi BMS, sa COBIB.SR i štampanim katalozima BMS. Publikacije se u celosti mogu prelistavati a pretražive su prema autoru, naslovu, izdavaču, mestu, godini izdavanja i drugim parametrima.

BIBLIOGRAFIJA IVE ANDRIĆA

Najobimniju personalnu bibliografiju u srpskoj kulturi upravo su objavili Andrićeva zadužbina, SANU i Biblioteka Matice srpske, čiji su stručnjaci autori.
Bibliografija na 1080 stranica sadrži 15.647 jedinica na 49 jezika i objavljena je povodom sto godina od objavljivanja Andrićevog prvog književnog rada (1911.) i pedeset godina od prijema Nobelove nagrade (1961.).
Bibliografiju u PDF formatu (13 Mb) možete preuzeti
OVDE

NOVI ZAKONI

Narodna skupština Republike Srbije donela je 14. jula 2011. godine tri zakona iz oblasti bibliotekarstva: Zakon o bibliotečko-informacionoj delatnosti, Zakon o staroj i retkoj bibliotečkoj građi i Zakon o obaveznom primerku publikacija.
Neposredan povod za donošenje novih zakona je da se postojeća normativna rešenja usaglase sa evropskim standardima i, što je posebno važno, sa savremenim informacionim okruženjem. Novina je i uvođenje obaveze stalnog stručnog usavršavanja zaposlenih.
Ovim zakonima, uređen je status Biblioteke Matice srpske kao ustanove kulture od nacionalnog značaja. Saglasno položaju i ugledu ustanove, utvrđene su nadležnost, prava i obaveze Biblioteke čija delatnost se finansira iz budžeta Republike Srbije. Biblioteka Matice srpske obavlja matične funkcije za Vojvodinu i prima obavezni primerak publikacija iz Srbije, koji čuva kao kulturno dobro.
Zakone možete preuzeti u PDF formatu:
Zakon o bibliotečko-informacionoj delatnosti >>>
Zakon o obaveznom primerku publikacija >>>
Zakon o staroj i retkoj bibliotečkoj građi >>>


upravnik Biblioteke Matice srpske
Selimir Radulović
+381 021 528 910

e-mail:l:bms@eunet.rs

 
BIBLIOTEKA MATICE SRPSKE

Dobrodošlica

Biblioteke su kuće ukupnog ljudskog pamćenja. U njima se ukrštaju različite kulture i jezici. U njima se ujedinjuju duhovne vrednosti. U njima miruju reči i rečenice, ali se nikad ne može predvideti kada će poneka doći u naš život.

U bibliotekama je, kao u lavirintu, skrivena čovekova želja i složena njegova misao, u raznim oblicima, od postanka do nas.

Biblioteke kao moćni centri informacija temeljne su odrednice svake nacionalne kulture. One su velika tajna. Otkrivanje te tajne znači i nacionalno osvešćenje.

Knjige i elektronske publikacije u biblioteci jesu porodica koja živi u slozi, bez zebnje da će se međusobno ugrožavati.

Dobro sređene biblioteke nude postupnost, strpljenje i miran rad. Njima ne pristaje atraktivnost.

Biblioteke su učenima kultna mesta, a neukima mrtvo more. Gde je neukih više, tu su biblioteke više skrajnute, tu im je kao ustanovama teže.

Ovde je ponuđena jednostavna priča o Biblioteci Matice srpske, a sve kao dokaz da su prethodna zapažanja sa razlogom ispisana. 

Dobrodošli u Biblioteku Matice srpske.

Miro Vuksanović, predsednik Upravnog odbora Biblioteke Matice srpske

 
© Biblioteka Matice srpske 2003 - 2015  
NOVA ZGRADA BIBLIOTEKE MATICE SRPSKE  > > >